- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

9 tips om duurzamer te reizen die iedereen kan toepassen

Maaike Meerman

Laatste update:

Duurzamer reizen, een fenomeen waarvan vele reizigers direct zullen zuchten. Want reizen en duurzaam, dat staat zo ongeveer haaks op elkaar. Maar toch kan reizen duurzamer dan dat we op dit moment doen. En ondanks dat we overwegend positief zijn over onze tijd en avonturen in de bergen, hebben we toch één grote ergernis in de bergen. Waar je ook komt, hoe afgelegen de plek ook is, er ligt vrijwel altijd afval. We hebben een keer een jong hert gevonden wat verstrikt zat in plastic. En tijdens het wandelen komen we honderden tissues tegen…

duurzaam reizen omdat de natuur zo mooi is

Daar willen wij graag wat aan doen! Waarschijnlijk beseffen veel vervuilers niet dat ze vervuilers zijn. Misschien is het afval op een oplettend moment uit de skilift gevallen, uit een rugzak gewaaid of zelfs door vogels uit een vuilnisbak getrokken.

Maar toch, er is veel ruimte voor verbetering. En dat kost helemaal niet zoveel moeite. Wij hebben 9 makkelijke en laagdrempelige tips, die de natuur een hele grote stap verder zullen helpen. En zo hopen we andere te inspireren om hun reizen iets duurzamer te maken. Oh enneh… duurzamer is echt niet persé duurder. Eigenlijk is het vaak zelfs goedkoper… maar daarover later meer.

Duurzamer reizen stap 1: Vergeet plastic flesjes

Wanneer je gaat wandelen of rondtrekken is veel drinken essentieel. Voor een bergwandeling van een dag heb je al snel twee liter water per persoon nodig. Vergeet pakjes drinken of plastic flesjes, maar kies voor een eenmalige investering in een waterfles. Ieder jaar testen wij weer de beste waterflessen voor ieder budget. Favoriet zijn bij ons de waterflessen van RVS, hierin blijft water lang fris en gekoeld. En als de fles leeg is, kan je hem in sommige gevallen onderweg met vers bergwater bijvullen.

Zo spaar je niet alleen meerdere plastic flesjes aan afval per dag, maar ook behoorlijke smak geld aan water, wat gratis beschikbaar is.

Review SIGG Meridian Sumatra
Stap over op een hervulbare waterfles.

Vergeet verpakte snacks en snoepjes en ga duurzamer reizen

Lekker toch zo’n Mars (Sultana, Liga, vul maar in). Wikkel afscheuren en je hebt een snack. Maar die wikkel… Grote kans dat de wind hem meeneemt. Ook als je hem ergens in een vuilnisbak gooit. Of dat je hem per ongeluk uit je hand laat waaien. Of uit je jaszak of wandelrugzak. En daar ligt het plastic dan, net zo lang tot een uitgehongerd dier besluit het op te eten.

In plaats van deze snacks mee te nemen kan je investeren in afsluitbare bakjes. Of je kan gewoon de broodtrommel van je kind gebruiken. Hierin stop je alles wat je lekker vind: groenten, noten, fruit, chocolade, worstjes, zelf gebakken cake of belegde boterhammen. Het maakt niet uit. Zolang het maar geen plastic bevat.

De investering is een paar euro. De besparing? Je bespaart op snacks, milieuvervuiling en waarschijnlijk eet je opeens ook een stuk gezonder. Alleen maar winst, voor iedereen dus. 😉

wandelen kind
Een ouderwetse picknick met zelfgebakken lekkernijen.

Verzin iets voor sigarettenpeuken

Ik ben een niet-roker, dus voor mij is de oplossing simpel: niet roken = geen peuken. Maar ik ben ook bekend met het concept van verslaving en genot, dus voor rokers is een andere oplossing waarschijnlijk beter. Hoe dan ook: stop met het verspreiden van sigarettenpeuken in de natuur.

Sigarettenpeuken blijven ongeveer 10 jaar liggen en worden in die 10 jaar waarschijnlijk ook nog eens verorberd door een prachtig stuk wild. Alwaar het in het lichaam schade aanricht. Dus koop een draagbare asbak (ja, die bestaat en er zijn ook hele mooie beschikbaar), of neem die peuken op een andere manier mee. Maar laat ze alsjeblieft niet meer liggen langs de wandelpaden.

duurzamer wandelen
Onderweg opeens hoge nood? Gebruik geen zakdoekjes!

Denk aan iets voor grote en kleine behoeftes

Oké, dit is een lastig onderwerp om aan te snijden maar het is wel de hoogste tijd om het hierover te hebben. We kennen allemaal het moment waarop je tijdens een lange wandeling in ongerepte natuur opeens ontzettend nodig moet. Op zich geen probleem, want tal van levende wezens doen hun dagelijkse behoeften in de bergen. Dus je zoekt een boom of een bosje en doet je ding.

Nu is mijn ervaring (van zien) dat mannen doorgaans vrij makkelijk zijn. Rits open, behoefte doen, even schudden en weer inpakken. Maar aan de enorme hoeveelheid tissues die ik tijdens wandelingen tegenkom gaan dames hier doorgaans heel anders mee om. Hurken, behoefte doen, stapeltje tissues pakken, …, tissues op de grond gooien en verder…

Maar even serieus…!? Deze tissues blijven dus maanden rondzwerven en het zijn er zoveel! En als je erover nadenkt, dan is het best overbodig. Ik bedoel, even iets langer hurken, frisse wind erlangs en je wandelbroek kan weer omhoog. Waarschijnlijk gruwelen veel dames bij het idee van onvoldoende poetswerk en hygiëne, maar bij thuiskomst ga je waarschijnlijk toch direct onder de douche. En als dit echt te ver voor je gaat zijn er nog twee alternatieve oplossingen

  1. neem de tissue na gebruik mee in een afvalzakje in wandelrugzak
  2. biologisch afbreekbaar wc papier zonder chemische stoffen

En nu we toch op dit, enigszins oncomfortabele, onderwerp zijn. Damesverbanden zijn in de natuur nog veel dramatischer.. en uitermate onsmakelijk ook.

duurzaam reizen
Met kleine stapjes vooruit: steeds duurzamer reizen.

Investeer in een goede regenjas

In bijna alle wandeldorpen in de Alpen kan je tegenwoordig wegwerp poncho’s kopen. Waarschijnlijk is dat commercieel gezien een geniaal idee. Voor een paar euro kan je, ondanks de regen, toch erop uit.

Maar het is natuurlijk alles behalve duurzaam. Investeer daarom in een goede regenjas. Deze kan je meerdere keren gebruiken. Een echt goede regenjas kan je zelfs jarenlang gebruiken (er zijn zelfs regenjassen met 50 jaar garantie). Dit is een grotere investering, maar die verdien je natuurlijk vanzelf terug. Daarbij biedt een goede regenjas natuurlijk ook veel meer dan een wegwerp poncho…

review Helly Hansen regenjas
Tijdens een regenachtige bergwandeling

Draag je outdoorkleding zo lang als je kan

Wandelsokken, wandelshirt, wandelschoenen en je wandelrugzak. Allemaal bevatten ze een groot gedeelte aan plastic materialen. Daarmee is de productie van deze materialen belastend voor het milieu. Maar ze brengen je wel veel comfort. Draag deze kleding en producten daarom zo lang mogelijk. Ook als ze misschien niet helemaal hip meer zijn.

Zorg voor goed onderhoud van wandelschoenen en kleding, zodat het langer meegaat. En tot slot adviseren we je om een waszak te gebruiken voor het wassen van je outdoorkleding. Daarmee voorkom je dat microplastics van de kleding in het water terecht komen. Want alle kleine beetjes helpen.

duurzaam omgaan met wandel kleding
Wandelkleding hoeft niet hip te zijn, functioneel is belangrijker.

Vervang outdoorkleding die echt op is door duurzame varianten

Denk daarbij aan wandelsokken van wol. Wandelshirts worden ook steeds vaker van wol gemaakt. En er zijn zelf al duurzame zonnebrillen te koop. Duurzame kleding en gear is niet per definitie duurdere kleding of gear. Zo kost mijn duurzame zonnebril nog geen 40 euro. En hij draagt ook nog eens uitermate aangenaam!

Fjallraven Abisko midsummer
Stuk voor stuk wordt onze wandeluitrusting steeds duurzamer.

Houd je hond aan de lijn

Wanneer je gaat wandelen in bossen of in de bergen, houd je hond dan aan de lijn. Los lopende honden richten helaas ieder jaar weer schade aan in de natuur. Zo zijn er gevallen bekend van honden die herten en reeën aanvallen en dodelijk verwonden, maar ook honden die aan kalveren van deze dieren ruiken, waarna ze door de moeder worden verstoten. En ieder jaar weer sterven er kalveren in de buik van de moederkoe omdat de moederkoe hondenpoep binnen heeft gekregen. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke gevaren zoals aanvallende koeien omdat een koe een hond als bedreiging ziet.

Kortom, schaad de natuur niet en houd je hond aan de lijn zoals overigens ook verplicht is.

koe op almweide

Extra duurzame reistip: Help de natuur een handje

Dit punt heb ik expres tot het laatste bewaard, want beginnen met duurzamer reizen is (gelukkig) niet zo moeilijk. En we hopen dan ook dat onze lezers kunnen starten met bovenstaande tips. Maar deze laatste tip vergt iets meer lef. En is ook niet bepaald onze favoriet. Maar toen mijn zoon vorige jaar in huilen uitbrak omdat na de zomervakantie zijn favoriete berg besmeurd was sigarettenpeuken en plastic zijn we hiermee gestart.

Oké komt ie: raap (af en toe) het afval van een ander op. Voor veel mensen is dit ver buiten de comfortzone, maar ik wil hem toch noemen. Want eigenlijk is dit de enige manier op de bestaande troep op te ruimen. Iemand moet het doen. Niemand vindt het leuk.

Ik ben nog lang niet zover dat ik tissues opraap, maar plastic neem ik altijd mee. Gewoon in een linnen tasje in mijn wandelrugzak. Met het principe tasje vol = vol. En altijd met een beloning na afloop bij de plaatselijke bakker.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Plastic, glas of metaal? Wat is het beste materiaal voor je waterfles

Review: Fjällräven Sten Jacket voor outdoor en dagelijks gebruik

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.