Bergwandelen met kinderen: 7 tips voor een succesvolle wandeling met kinderen

Bergwandelen met kinderen kan of ontzettend tof zijn of een regelrecht drama. En hoe het uitpakt ligt meestal niet aan de kinderen. Wanneer je voor de eerste keer gaat wandelen met kinderen, weet je echter niet hoe het uitpakt. Daarom kan je jezelf en de kinderen, maar beter een beetje (goed) voorbereiden. We hebben daarom 7 tips uit onze eigen ervaring, om je bergwandeling met kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen.
bergwandelen met kinderen

De reis is het doel. Houdt dat altijd in gedachte tijdens het bergwandelen met kinderen. Je krijgt daarmee zelf ook de kans om de wereld door kinderogen te ontdekken. Om je kinderen zo veilig mogelijk kennis te laten maken met het bergwandelen en om het zo leuk mogelijk voor ze maken, hebben we een aantal tips voor bergwandelen met kinderen verzameld.

bergwandelen met kind

1. Bergwandelen met kinderen? Begin met de lift.

Wandelen?!?! Hoorde wij met een zweem van ellende en een teleurstelling onze oudste zoon herhalen. ‘Maar ik wil spelen!’. ‘Ja, maar we gaan dan ook met de lift omhoog’. ‘Oh, leuk! Waar gaan we heen?’.

Bovenstaand is niet zomaar een voorbeeld. Bovenstaand gebeurt ieder jaar weer. Alhoewel onze kinderen meestal ontzettend genieten van het wandelen in de bergen, ontstaat er altijd wat weerstand als we beginnen over wandelen. Er zijn namelijk voetbalvelden, zwembaden en vriendjes die allemaal lonken.
We starten een bergwandeling met kinderen daarom vaak met een ritje met de skilift (gondel of stoeltjeslift). Deze brengt je vast op de berg en doorgaans gelijk op een goede plek (=bij een berghut met speeltuin). Dit ritje(en het vooruitzicht hierop) werkt ALTIJD. Ieder kind vindt een ritje met de skilift avontuurlijk. En het uitzicht is bij aankomst altijd mooi. Zo zit het met de stemming in ieder geval wel goed.

glijbaanpark Maria Alm

2. Kies een bergwandeling met speeltuin

Eigenlijk is de berg één grote speeltuin. Maar dat is iets wat kinderen (en veel volwassenen) nog moeten ontdekken. Als je van succes verzekerd wil zijn bij een berwandeling met kinderen, kies dan voor een wandelroute met (veel) speeltuinen. Zo is er een glijbaanpark in Maria Alm, een uitgebreide wandelroute met veel speeltuinen op de Geisterberg in Sank Johann. Voor een kindvriendelijke beginnersroute voor kinderen is Flachau (Flori’s Erlebnisweg) een aanrader.

Al deze routes beginnen met een ritje met de skilift en hebben veel speeltuinen, maar toch ook een aantal wandelmeters. Begin het wandelen met kinderen vooral gemoedelijk. Het echt actieve wandelen komt vanzelf, als het hele gezin daar klaar voor is.

bergwandelen met kinderen tips

3. Kies voor een korte bergwandeling

Bewaar de lange routes voor later. Begin met een route van ongeveer 3 kilometer. Nu is de afstand die jouw kind aankan een beetje afhankelijk van de leeftijd (en type) van jouw kind. Maar 3 kilometer kunnen kinderen (zodra ze kunnen lopen) al gauw aan.

Zoek desnoods met kleine kinderen een ‘wandelwagen vriendelijke route’. Of een route wandelwagen vriendelijk is, staat altijd aangegeven bij de wandelroute (op het bord, maar ook op de kaart). Neem de wandelwagen mee voor nood en kijk hoe ver je kind komt. Waarschijnlijk kan je kind meer dan je zelf denkt.

4. Eten en drinken

Ga nooit op weg zonder eten en drinken. Berghutten zijn bijna overal waar de lift gaat aanwezig, maar je blijft hier niet zitten. Wanneer je gaat wandelen kan je kind na 20 minuten alweer dorst en / of honger hebben. Berglucht, buiten zijn, hoogte en bewegen heeft dit effect op mensen. Een drinkfles met minimaal halve liter water per persoon en een paar extra calorieën in je rugzak zijn echt een must. Het hoeft niks bijzonders te zijn. Wij nemen meestal wat broodjes, chocolade (bij niet al te warm weer), noten, worstjes of schoongemaakte groenten (wortelen, paprika, komkommer en tomaten) mee. Daarnaast is er altijd nog voldoende eetlust voor een maaltijd of een stuk taart in de berghut.

wandelroute gerzkopf afdalen

5. Bospaadjes!

Onze kinderen zijn niet vooruit te branden op de forststrasse, het verharde wandelpad. Zeker wanneer we omlaag lopen ligt het tempo tergend langzaam en krijgen we veel: ‘ik ben zo moe’ te horen. Tot het moment dat ze een bospaadje ontdekken en over boomwortels en dennennaalden een weg omlaag moeten manoeuvreren. Dan zijn ze opeens zo energiek dat ik moet rennen om ze bij te houden.

Kies met kinderen daarom altijd voor dit bospad en niet voor de verharde aangelegde comfortabele wandelwegen. Plezier gegarandeerd.

bergwandelen met jonge kinderen

6. Ken de gevaren tijdens een bergwandeling met kinderen

Niet dat bergwandelen nou zo gevaarlijk is, maar er zijn wel een paar aandachtspunten.

Een belangrijke zijn de teken. Met name in de Oostenrijkse bergen zijn ontzettend veel teken (en dit jaar is er een nieuw recordaantal). De teken kunnen naast de ‘bekende’ ziekte van lyme ook nog het vervelende teken encefalitis overbrengen. Een aandoening waarvoor de Oostenrijkers huiveren en waarvoor ze zich ook braaf laten inenten tegen teken (zoals wij ook gedaan hebben).

Een ander gevaar zijn de dieren die je onderweg tegenkomt. En dan bedoelen we geen wilde dieren. Maar juist almdieren. Koeien op almweides vertrappen ieder jaar weer wandelaars. Dit is makkelijk te voorkomen door de koeien op afstand te houden en de hond thuis te laten tijdens een bergwandeling. Wil je toch je hond meenemen? Bereid je dan voor door dit artikel te lezen.

Bovenstaande zijn eigenlijk wel de grootste gevaren. Valt wel mee toch?

Verder zit een klein ongeluk ook hier altijd in een hoekje. Een verstuikte enkel, een lelijke val op kiezelstenen of een gemene steek van een wesp. Zorg dat je een EHBO set bij je hebt en wat lekkers. Dan kom je deze meeste gevallen wel weer te boven. Oh, en voor het geval dat… zet het nummer van de bergredding gewoon alvast in je telefoon: 144.

wandelsokken mons royale

7. Zorg voor een goede basis uitrusting

Bergwandelen vraagt om een kleine investering. Ook wanneer je het voor de eerste keer gaat doen. Je hebt echt niet veel nodig, en misschien kan je zelfs wat lenen om je heen. Ga je voor de eerste keer bergwandelen met kinderen? Zorg dan in ieder geval voor onderstaande basisuitrusting.

  • Bergschoenen. Wandelschoenen in categorie A zijn al voldoende om te starten. En die hoeven helemaal niet zoveel te kosten. Met goede kinder wandelschoenen voorkom je pijnlijke voeten, vervelende ongelukken en maak je het wandelen een stuk aangenamer en leuker voor je kind.
  • Regenjas. Het weer in de bergen kan zo omslaan. Kleed je kind met laagjes en neem altijd een regenjas mee. In je eigen rugzak, of in de rugzak van je kind, dat maakt niet uit. Als er maar regenkleding mee is.
  • Eten en drinken. Dit beschreven we ook al in tip nummer 4. Ga nooit zonder eten en drinken op pad. Minimaal een flesje water en een mueslireep.
  • EHBO set met tekenpen.
  • Draag een goede wandelrugzak en stel je rugzak goed af.

Waarschijnlijk heb je bovenstaande allemaal in huis.

Wanneer jullie ook bekend zijn met wintersport, heb je waarschijnlijk ook wel een thermoshirt en fleecevest in huis. Neem deze mee voor de bergwandelen. Thermokleding en fleece zijn ook in de zomer ideaal in de bergen.

 

 

 

 

Bergwandelen » Bergwandelen met kinderen: 7 tips voor een succesvolle wandeling met kinderen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..