8 dingen die je niet moet doen in Oostenrijk

Als je naar Oostenrijk op vakantie gaat is dat niet bepaald een cultuurschok. Maar als je wat langer in Oostenrijk bent, merk je toch dat er een aantal cruciale verschillen zijn tussen de Oostenrijkse cultuur en de Nederlandse. Als je niet oplet, kan je dat behoorlijk in verlegenheid brengen.

8 x niet doen in Oostenrijk op vakantie in de berghut

Wij hebben ze ondertussen allemaal al meegemaakt. Maar zo kan jij je in ieder geval goed voorbereiden. En voorkom je gênante situaties tijdens een vakantie in Oostenrijk.

Onbekenden niet groeten

In kleinere (wintersport) dorpen groet je de mensen die je op straat tegenkomt. Dus ook de mensen die je niet kent. Kinderen op school leren dat jongere mensen de oudere mensen eerst moeten groeten. Groet kinderen dus ook altijd terug. Een simpele ‘Hallo’ volstaat.

Normaal gesproken worden er in Oostenrijk ook heel wat handen geschud, maar nu is dat uiteraard een stuk minder..

Ga niet uit eten met alleen een pinpas of credit card

In Oostenrijk is contant geld de norm. In veel restaurants en bars kan je niet pinnen of met credit card betalen. Ook bij kleine winkels (bakker, slager) kan je vaak niet pinnen in Oostenrijk. Zorg daarom altijd dat je contant geld op zak hebt.

Glutenvrij, lactose arm, zonder tarwe

Wanneer je een allergie hebt dan kan je er niet om heen. Maar Oostenrijkers kunnen hier (buiten de grote steden) dus echt helemaal niks mee. Voor onze lactose intolerante zoon is er regelmatig geen enkel dessert beschikbaar. Bij de bakker kan hij letterlijk niks lekkers krijgen. En wanneer ik mensen uitleg dat lactose intolerantie inhoudt dat hij geen melk mag, krijgt hij alsnog een plak cake waar weliswaar geen melk inzit maar wel boter…

Kortom, laat je hippe voedingseisen even achterwegen. En in geval van een allergie of intolerantie: lees de etiketten en ken vertaling van producten. En tot slot: neem zelf wat snacks mee op vakantie naar Oostenrijk, want het dieet aanbod is mager.

Slecht praten over jagers

Veel Oostenrijkers wonen in de natuur. Ze zijn dagelijks in de natuur en ze voelen zich er enorm mee verbonden. Jagen hoort daarbij. Net als het voeren van wild wanneer het winter is en dieren zelf geen voedsel meer kunnen vinden. De Oostenrijkers hebben liever een stuk wild dan de Oekraïense kiloknaller die je in de supermarkt vindt. En juist de jagers, geven veel om de natuur en de dieren. Het jagen is slechts een onderdeel van een breed spectrum aan natuurbehoud in Oostenrijk.

Links rijden op de snelweg

De Oostenrijkers beschouwen de linkerbaan op de snelweg als hun eigendom. Deze is niet voor toeristen bedoeld. Tenzij je als toerist flink vermogen kan maken en veel sneller bent dan de Oostenrijker achter je. Maar met je gele nummerplaat sta je hier altijd al 1-0 achter…

Verplicht in de auto een handig overzicht per land

Wijn bestellen zonder pur te zeggen

Wanneer je wijn besteld in een bar, is het handig om erbij te vermelden dat je hem ‘pur’ willen hebben. Anders is de kans groot dat je wijn geserveerd wordt als ‘spritzer’ ofwel gemengd met spa rood.

Weggaan zonder fooi te geven

Fooi is niet verplicht, maar wel zo netjes. Serveersters hebben vaak een tijdelijk aanstelling voor het vakantieseizoen. Buiten de vakantie zijn ze werkeloos kunnen ze niet altijd aanspraak maken op een uitkering. Bij fooi geven in Oostenrijk moet je rekening houden met zo’n 10%.

8 dingen niet doen in Oostenrijk

Papieren zakdoekjes in het bos achterlaten

Het lijkt zo praktisch. Tijdens een wandeling neem je papieren zakdoekjes mee. Wordt de nood onderweg hoog? Dan kruip je achter een bosje, en het zakdoekje maakt alles na afloop droog. En dat zakdoekje? Dat laat je achter in het bos. Maar echt. Gewoon. Niet. Doen.

Neem je zakdoekjes lekker weer mee naar huis, of droog de boel gewoon aan de lucht. Wat je ook doet, laat geen troep achter in de natuur. Mensen komen hier graag om kruiden en paddenstoelen te zoeken en daarnaast leven hier dieren.

Ze zullen je allemaal dankbaar zijn als je niets anders dan je voetstappen achterlaat.

Drie zoenen geven

Wanneer je iemand beter leert kennen, gaat het handen schudden over in zoenen. Twee zoenen (op de wang, zonder geluid) volstaan. Een derde zoen ziet niemand aankomen en beland daardoor vaak ongemakkelijk in de lucht of erger…

 

 

vakantie Oostenrijk » 8 dingen die je niet moet doen in Oostenrijk

verder lezen op bergfamilie.nl

12 opmerkingen

Lodi 1 februari 2019 - 10:57

wat een goede tips, vooral de wijn en het contante geld in een restaurant. Ik kwam vroeger altijd in Oostenrijk, maar ben er al heel lang niet meer geweest. Dit jaar willen we in de zomervakantie weer heen en dan zijn deze tips echt heel goed! Thnx.

Antwoord
Stefaan De Winter 1 februari 2019 - 11:12

Wel handige tips! zeker die over de wijn! Zou zonde zijn 🙂 haha

Antwoord
bergfamilie 8 februari 2019 - 10:05

Ach… het went. Bij het eten bestellen we ‘pur’ maar tijdens een avondje uit, drink ik gewoon een spritzer met de rest 😉

Antwoord
nicole orriens 1 februari 2019 - 12:06

Ik vind het erg sympathiek dat iedereen elkaar daar groet zeg. Dat lijkt me heel prettig!

Antwoord
Henk 1 februari 2019 - 12:25

Ik zal er aan denken in juni als we er weer heengaan ?. Gelukkig is er voor veggies in Oostenrijk best wel wat keus

Antwoord
Laura 1 februari 2019 - 12:37

Haha, goed om weten! Oostenrijkers zijn nog heel traditioneel he, dus van heel wat zaken schrik ik niet. Wij gaan er binnenkort ook eens naartoe, dus de tips zullen alvast goed van pas komen!

Antwoord
Sofie Vanden broeck 1 februari 2019 - 18:38

Haha, leuk! Eens een andere invalshoek dan dingen die je wél moet doen of gezien moet hebben 😉

Antwoord
Manon 1 februari 2019 - 22:02

Dat van het contante geld hoorde ik laatst ook al! Schijnt ook in bepaalde steden in Duitsland te zijn.

Antwoord
Wanda 2 februari 2019 - 00:03

Leuk om te lezen! Wij komen regelmatig in Oostenrijk dus ik herken wel het nodige. Zoals inderdaad van de wijn en contant geld.

Antwoord
Frederique 5 februari 2019 - 18:44

Juist die kleine culturele verschillen maken een vakantie zo leuk vind ik altijd. Toen wij naar Frankrijk verhuisden genoot ik elke dag van ‘andere’ verschillen, gewoontes en verrassende feestdagen – en dat terwijl Frankrijk ook gewoon ‘om het hoekje’ is.

Antwoord
Jouvence.nl 7 februari 2019 - 22:49

Leuk om te lezen! Grappig dat hier bijna alles met de pinpas te betalen is en daar bijna niet.

Antwoord
Melissa 14 februari 2019 - 22:27

Grappig tips nooit geweten zeg.

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.