Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Bergwandelen met kinderen: 6 tips voor je eerste bergvakantie

Frank van Delden

Laatste update:

Bungalowparken Oostenrijk Overzicht
Genieten van de zomer in Oostenrijk.

Bergwandelen met kinderen kan ontzettend tof zijn, maar vraagt wel de nodige aanpassingen. Met een goede voorbereiding en een paar simpele tips, wordt jouw eerste keer bergwandelen met kinderen zeker weten een succes. In dit artikel geven we (uit eigen ervaring) zes tips, om bergwandelen met kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Maak van bergwandelen met kinderen een belevenis

Heb je zelf al ervaring met bergwandelen? En wil je deze passie delen met de kinderen? Realiseer je dan dat de ervaring belangrijker is dan het doel. Voor veel kinderen is een lange wandeling saai en vermoeiend. Zij willen veel liever plezier maken en de bergen beleven, dan een bergtop bereiken. Spannende bospaadjes, snelstromende beken en watervallen, maar ook zwemmen in een van de bergmeren of wilde dieren spotten, maken van een bergwandeling een echte belevenis! En zal hun liefde voor de bergen alleen maar doen groeien.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Vraag dan bij het plaatselijke toerismebureau naar kindvriendelijke wandelroutes. Die zijn tegenwoordig overal in de bergen te vinden.

Bergwandelen met kinderen langs het water.
Maak van een wandeling een belevenis.

2. Kies een wandeling met een speeltuin of belevenis

Eigenlijk is elke berg één grote speeltuin. Maar dat is iets wat kinderen (en veel volwassenen) nog moeten ontdekken. Wil je van succes verzekerd zijn tijdens een bergwandeling met kinderen? Kies dan voor een wandelroute met (veel) speeltuinen. Op veel plaatsen in de bergen zijn kindvriendelijke wandelroutes uitgezet. Deze leiden van speelplek naar speelplek. Zo leg je spelenderwijs nog behoorlijk wat wandelmeters af.

Zijn jouw kinderen te oud voor een speeltuin? Kies dan voor een themawandeling, daarbij leer je onderweg van alles over de natuur en de omgeving. Je wandelt van informatiebord, naar informatiebord en vaak staan er ook experimenten die je uit kan voeren.

Welke wandeling je ook kiest, begin het bergwandelen met kinderen vooral gemoedelijk. Het echt actieve bergwandelen komt vanzelf, wanneer het hele gezin daar klaar voor is.

Waterspeelplaats bij Flor's in Flachau
Kies een kindvriendelijke wandelroute.

3. Kies korte, eenvoudige wandelroutes

Kies een route die voor alle gezinsleden makkelijk haalbaar is. Voor kleine kinderen is een route van ongeveer 3-5 kilometer best haalbaar. Tel de meters die je omhoog loopt ‘dubbel’, daarvoor is immers veel meer inspanning nodig. Nog een persoonlijke tip: onze kinderen vinden een ronde doorgaans leuker dan over dezelfde route heen en weer.

wandelen in Oostenrijk: Abtenau
Kies een korte, eenvoudige route en het liefst een rondweg.

4. Neem de tijd als je gaat bergwandelen met kinderen

Plan een bergwandeling met kinderen ruim. Reken ongeveer twee keer zo lang als op de bordjes of de routebeschrijving staat aangegeven. Op die manier hebben de kinderen onderweg genoeg tijd om te spelen, klimmen en genieten. Plan zo dat er onderweg geen stress ontstaat, dat zorgt niet alleen voor een ontspannen wandeling, maar ook voor een goede sfeer.

Hoe gezond is wandelen?
Neem de tijd als je gaat bergwandelen met kinderen.

5. Zorg voor een goede basisuitrusting

Bergwandelen met kinderen vraagt een kleine investering. Ook wanneer je het voor de eerste keer gaat doen. Je hebt echt niet veel nodig. Ga je voor de eerste keer bergwandelen met kinderen? Zorg dan in ieder geval voor onderstaande basisuitrusting:

  • Bergschoenen. Wandelschoenen in categorie A zijn al voldoende om te starten. En die hoeven helemaal niet zoveel te kosten. Met goede kinderwandelschoenen voorkom je pijnlijke voeten, vervelende ongelukken en maak je het wandelen een stuk aangenamer en leuker voor je kind.
  • Regenjas. Het weer in de bergen kan zo omslaan. Kleed je kind met laagjes en neem altijd een vest of trui en een kinder regenjas mee. In je eigen rugzak, of in de rugzak van je kind, dat maakt niet uit. Als er maar regenkleding mee is. Een extra paar droge sokken komt ook bijna altijd van pas.
  • EHBO set met tekenpen, blarenpleisters en isolatiedeken.
  • Bescherming tegen de zon: een zonnebril en pet. En vergeet ook niet om jezelf en de kinderen goed in te smeren met zonnebrand.

Oh, en voor het geval dat… zet het nummer van de bergredding gewoon alvast in je telefoon. In Oostenrijk is dit 144.

Wandelen met een prachtig uitzicht in Hochkönig
Zorg voor goede bergschoenen.

6. Neem voldoende eten en drinken mee

Ga nooit op weg zonder eten en drinken. Berghutten zijn bijna overal te vinden, maar wanneer je kind na 20 minuten wandelen alweer dorst en / of honger heeft is wat eten of drinken super fijn. Berglucht, buiten zijn, hoogte en bewegen heeft nou eenmaal dit effect op mensen. Een drinkfles met minimaal een halve tot een liter water per persoon en een paar extra calorieën in je rugzak zijn echt een must. Het hoeft niks bijzonders te zijn. Zelf nemen wij meestal wat broodjes, chocolade (bij niet al te warm weer), noten, worstjes of schoongemaakte groenten (wortelen, paprika, komkommer en tomaten) mee.

Landal Oostenrijk
Neem eten en drinken mee voor een pauze onderweg

Wil je meer weten over hoe je veilig met kinderen kan bergwandelen? Lees dan deze 7 tips van de NKBV.

zomervakantie in Italië, beleef het in Alpe Cimbra!

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Hoogtemeters maken in Zuid-Limburg, 4 uitdagende wandelingen

Onze ervaring met Landal Katschberg: zomervakantie op de Katschberg

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.