Beste ereader kopen: zo kies je een goede e-reader

Langzaam zijn de ereaders ons leven in geslopen. Ondanks dat ik me er best lang tegen heb verzet. Ik hou van het geluid van papier, het gevoel van een boek en het aanzicht van mijn gevulde boekenkast. Toen mijn vriend een goede ereader kocht, dacht ik nog: ik nooit. Maar na de kinderen, ben ik nu ook sinds een jaar aan lezen op een ereader. En ik moet eerlijk bekennen: ik wil niet meer zonder. Vooral tijdens vakanties is het ideaal. Ik heb altijd mijn hele boekenkast bij me, op een klein apparaat. De reader is zo klein, dat hij zelf in mijn wandelrugzak past en dus ook meegaat tijdens een huttentocht. En als ik een nieuw boek wil lezen, heb ik hem een minuut later op mijn e-reader staan. Kortom: oneindig veel voordelen.

We zijn ondertussen heel wat apparaten verder en hebben er heel veel getest. Wat de beste ereader is? Dat vertellen we je in deze e-reader test.

Beste ereader: overzicht e-reader test

Hieronder staan korte en bondige reviews van de beste ereaders van dit moment. Hiermee kan je snel de juiste ereader kopen.

Beste ereader: zo vindt je een goede ereader

De ebook readers hieronder hebben we met elkaar vergeleken. Wat de beste ereader voor jou is, hangt af van je budget en wensen. Zelf wilde ik per sé een waterproof reader voor gebruik in bad. Maar dit zal niet een eis zijn die iedereen heeft. Kortom, kijk wat je wil en zoek daar de beste ereader bij.

Kobo Libra H20: beste prijs / kwaliteit verhouding

Opslag: 8GB of 32 GB.
Resolutie: 300 dpi.
Gewicht: 192 gram.
Wat is leuk: waterdichte e reader.
Wat is minder: trage verwerking van acties.
Kopen: voor 179 euro verkrijgbaar.

Kobo Libra H20 is mijn favoriete e-reader van dit moment. Zoals de naam al doet vermoeden is deze reader waterdicht. Fijn voor wie graag leest in bad of aan een zwembad. Het formaat is handzaam, net iets groter dan de kleinste e-readers maar goed te bedienen met één hand. Het achtergrondlicht kan in felheid aangepast worden en ’s avonds kan je switchen naar blauw licht. De accuduur is lang, hij gaat tot 6 weken mee zonder opladen. Enig nadeel is de laadtijd.. die is wat langzaam. Net als het opzoeken van woorden in het woordenboek en het maken van aantekeningen en selecties in de tekst..


Kindle Oasis 3: beste e-reader van dit moment

Opslag: 8GB.
Resolutie: 300 ppi.
Gewicht: 188 gram.
Wat is leuk: waterdicht, groot leescomfortort door verlichting op maat, ook hoorboeken.
Wat is minder: alleen toegang tot Kindle store.
Kopen: van 230 tot 320 euro verkrijgbaar

Deze e-reader bestellen we vanuit Oostenrijk. De boekenkeuze in de Kindle store is voor Engelse en Duitse boeken (die wij veel lezen) enorm. Voor Nederlandse boeken vindt ik de Kindle store toch vaak wat beperkend. Maar wanneer je graag Engelstalige boeken leest, dan heb je in de Kindle store de beste slagingskans.

Deze goede e-reader is ideaal wanneer je graag in bad leest. Hij is waterdicht en overleeft het ook als hij in het water valt. Maar ook op het terras in de felle zon, of ’s avonds in het donker beleef ik veel plezier van de Kindle Oasis 3. Het licht heeft een brede aanpasbaarheid. Daarbij is het lezen met deze Amazon e-reader comfortabel. De manier van vasthouden, bladeren, het draaibare vermogen en grote scherm: alles werkt mee. Ook het selecteren van tekst en maken van notities werkt zonder haperingen (in tegenstelling tot bovenstaande Kobo). Enig nadeel? Hij is wat prijzig.. Ik heb de goedkoopste versie van 8GB, maar zelfs die kost al 230 euro.


Kobo Sage: groot scherm van 8 inch

Opslag: 32GB.
Resolutie: 300 ppi.
Gewicht: 240 gram.
Wat is leuk: e-reader met groot scherm.
Wat is minder: erg prijzig.
Kopen: voor 299 euro verkrijgbaar.

Het grote voordeel van Kobo Sage is dat de e-reader met het grootste scherm is wat we konden vinden. Ook qua bediening (met knoppen, swipen of aantikken) is deze reader van alle gemakken voorzien. Daarbij kan je met de (los te kopen) pen makkelijk aantekenen maken. Deze geschreven aantekeningen worden omgevord naar gedrukte tekst. Maar als dit niet de functies zijn waarnaar je op zoek bent, dan is de Kobo Sage eigenlijk een te dure e-reader. Natuurlijk, het grote scherm leest (zeker in landscape modus) onwijs comfortabel.

Op Kobo Sage kan je ook luisterboeken luisteren, maar helaas kan je niet ‘meelezen’ bij het luisteren. Die kan bij de Kindle Oasis 3 wel.

Al met al een ontzettend fijne e-reader… maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan.


Pocketbook Inkpad Color: beste e-reader met kleurenscherm

Opslag: 16GB.
Resolutie: 300 ppi.
Gewicht: 225 gram.
Wat is leuk: weergave in kleur (ideaal voor stripboeken, prentenboeken, etc.
Wat is minder: niet waterdicht en prijzig.
Kopen: voor 289 euro.

Deze e-reader heeft een kleurenweergave. De kinderen zijn fan vanwege de weergave van stripboeken, ik ben fan vanwege praktische boeken over fotografie. De weergave van kleuren is, voor mijn lekenoog, perfect. Het geheugen van 16GB kan door middel van een SD kaart uitgebreid worden tot 32GB.  De accu gaat extreem lang mee, wat ideaal is tijdens het kamperen. Daarbij ondersteund Pocketbook Inkpad Color audiobestanden en zit er een (bluetooth) koptelefoon aansluiting op. Ik gebruik hem dus ook voor luisterboeken en podcast.  Enig nadeel is dat de Inkpad Color niet spatwaterdicht is. Lezen in pad of aan de rand van het zwembad is daardoor geen optie. De laadkabel wordt geleverd zonder stekker, deze kan je er eventueel los bij bestellen. Een hele fijne e-reader voor iedereen die graag wat kleur leest of ziet. Maar wanneer je alleen tekst leest, dan is deze misschien wat te prijzig.


Kobo Nia – de beste ereader onder 100 euro

Opslag: 8 GB.
Resolutie: 220 ppi.
Gewicht: 180 gram.
Wat is leuk: goedkope ereader.
Wat is minder: niet waterdicht en beetje traag.
Deze e-reader onder 100 euro kopen: voor 99 euro verkrijgbaar.

We sluiten deze test af met nog een model van Kobo. Het assortiment van Kobo readers is zo groot, dat ze in meerdere categorieën terug komen. Ondanks dat dit model niet onze favoriet is, verdient deze wel een plaats in de test. Het is de beste e-reader onder 100 euro die we konden vinden. Het geheugen is ruim genoeg, het licht past zich automatisch aan je omgeving aan, lettergrote is makkelijk instelbaar en hij beschikt over een ingebouwd woordenboek in verschillende talen. Tot zover is de basis ruimschoots aanwezig. Nadelen zijn echter dat de batterij in verhouding tot bovenstaande modellen snel leegloopt, het scherm soms flikkert en selecteren niet altijd even soepel verloopt. Maar wanneer je niet teveel uit wil geven en niet zo intensief leest, is dit een prima startpunt.

Update mei 2023: Inflatie heeft zijn werk gedaan en onvernieuwde technologie doorgaans niet onder inflatie lijdt, is deze e-reader op dit moment helaas boven de 100 gestegen, naar 109 euro. Lees de volledige review van Kobo Nia.


Ereader kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je een e-reader wil kopen, zal je zien dat het aanbod enorm is. Het goede nieuws is: je kan niet echt een slechte e-reader kopen. Maar het kan wel moeilijk zijn, om door de bomen het bos te zien. Daarom hebben we in deze e-reader test onze favorieten op een rij gezet. Met één van deze readers weet je zeker dat je geen miskoop begaat.

Wanneer je wat e-reader wil vergelijken, bepaal dat wat voor jou belangrijk is. De prijs, de weergave of de opslag? Een aantal dingen om sowieso in je overweging mee te nemen, bespreken we hieronder.

Let op de afmeting van het scherm

De kleinste schermen zijn zo’n 6 inch. Grotere schermen gaat tot 8 inch. Zelf lees ik graag een wat groter lettertype. Ik hecht dan ook waarde aan een groot scherm, zodat ik minder hoef te bladeren en makkelijker een blok tekst kan selecteren (selecteren tussen twee pagina’s vind ik echt heel vervelend). Geselecteerde tekst kan je makkelijk terug vinden en ik gebruik deze functie enorm veel bij boeken waarvan ik bepaalde delen graag nog eens wil nalezen (eigenlijk alle non-fictie boeken).

De resolutie van de e-reader

De resolutie wordt weergegeven in dpi of ppi (dots per inch of pixels per inch). Dit ligt doorgaans rond de 300. De goedkope Kobo Nia heeft een lagere resolutie, maar zelf merk ik hier eigenlijk helemaal niks van tijdens het lezen.

Audiofunctie voor luisterboeken

Wanneer je van audioboeken en podcasts houdt, biedt deze functie absoluut meerwaarde!

Wat is voor jouw de beste e reader_

Boeken voor Kobo en Kindle

Koop je je boeken graag bij bekende boekenwinkels zoals bol.com, dan is een Kobo ideaal. Daarnaast heb je natuurlijk de Kobo shop, maar deze is toch wat beperkt.

De Kindle is juist ideaal in combinatie met boeken via Amazon en Thalia (een grote Duitse shop). De boeken die ik hier koop, zijn juist weer lastig in combinatie met de Kobo omdat ze een ander bestandtype hebben.

Wanneer je een e-reader koopt

Ben je eruit? En ga je je e-reader bestellen. Bestel er dan gelijk een bijpassende beschermhoes bij. En kijk even of je er nog een stekker bij moet kopen (in sommige gevallen wordt wel de kabel meegeleverd, maar niet de oplader). Bij sommige lezers is het ook nog mogelijk om een extra sd kaartje te kopen voor opslag. Zo ben je in één keer helemaal klaar en hoef je alleen nog maar boeken aan te schaffen!

De combinatie met een draadloze koptelefoon

Sommige e-readers hebben een bluetooth connectie. En op bijna alle readers kan je een koptelefoon aansluiten door middel van een kabel. Zelf loop ik dagelijks met mijn draadloze koptelefoon rond (al is het maar om het geluid buiten te sluiten). Een bluetooth verbinding is voor mij dan ook een must voor het luisteren van podcasts.

Ereader kopen

Jarenlang waren de electronica de beste plekken om ereaders te kopen. Tegenwoordig zijn de beste ereaders vooral online te vinden. Hieronder staan een aantal webshops die kwalitatief goede modellen in hun assortiment hebben opgenomen.

Bol.com

De beste ereader voor kinderen

Als je eenmaal aan het lezen op een e-reader gewend bent, zal je niet snel meer wat anders willen. En dit geldt ook voor kinderen! Tegen onze verwachting in, is de e-reader bij onze kinderen een grote hit gebleken.

Een van onze kinderen heeft de Kindle Oasis 3. Hij kan hier zelf boeken op aanschaffen en lezen en leest sindsdien meer dan ooit. Het voordeel is dat hij toegang heeft tot boeken in verschillende talen.

Voor jongere kinderen (onder 10 jaar) is de Pocketbook Inkpad Color een fijne reader. De weergave in kleur houdt lezen levendig. Daarbij is het aantrekkelijk om ook stripboeken te kunnen lezen in deze weergave.

Beide e readers gaan ondertussen ruim een jaar mee zonder gebreken. Daarbij worden ze dagelijks gebruikt en vallen ze geregeld uit een bed of van de bank. De Kindle Oasis 3 heeft zelf met een leeggelopen drinkfles in een rugzak gezeten. Dezelfde avond werd deze alweer gebruikt om te lezen. Onze conclusie is dat deze beide modellen best wel tegen een flinke stoot kunnen!


Beste ereader: overzicht en tips

Hieronder hebben we de belangrijkste informatie en de meest gestelde vragen over ereader nog een keer kort en bondig op een rij gezet.

Wat is de beste ereader van dit moment.

Via de links hieronder kom je bij korte en bondige reviews van de beste ereaders van dit moment. Hiermee kan je snel de juiste ereader kopen.

Kobo Libra H20: beste ereader prijs / kwaliteit verhouding
Kindle Oasis 3: beste ereader van dit moment
Kobo Forma: groot scherm van 8 inch
Pocketbook Inkpad Color: goede e-reader met kleurenscherm
Kobo Nia – beste ereader onder 100 euro

Wat is de beste ereader volgens de consumentenbond?

De consumentenbond test regelmatig ereaders. Uit hun test komt de Pocketbook Touch Lux 5 als beste koop. Deze ereader is aantrekkelijk geprijsds (ca 120 euro), heeft een goed leesbaarscherm en een accu die lang mee gaat. Nadeel is wel dat het scherm niet krasbestendig is en niet tegen water kan. Je moet er dus voorzicht mee om gaan.

Kobo Libra H20 is scoort minstens net zo goed, maar is omdat het model een beetje duurder is niet de beste ereader volgens de consumentenbond.

Dit overzicht is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De links naar de webshops zijn affiliatelinks. Wanneer je koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

Bergfamilie.nl » Gear » Beste ereader kopen: zo kies je een goede e-reader

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk