Hardloopschoenen test 2023: kies de beste hardloopschoenen

Wil je graag de beste hardloopschoenen kopen? Dan helpen wij je graag op weg! Wij zijn altijd op zoek naar naar goede hardloopschoenen en testen meerdere paren per jaar. Wat volgens ons de beste hardloopschoenen zijn, dat lees je in deze test.

Beste hardloopschoenen 2023 – overzicht

Hieronder staan zes paar goede hardloopschoenen. Kijk snel welke het beste bij jouw eisen en wensen aanpast.

De beste hardloopschoenen voor dames en heren

De perfecte hardloopschoen bestaat niet. Maar je kan wel kijken naar wat de beste hardloopschoenen voor jou specifiek zijn. Hierbij is niet alleen het type schoen van belang, maar ook je hardloopstyle, de vorm van je voeten, je gewicht en de ondergrond waarop je loopt. En dan zijn er nog een aantal dingen van belang om te bepalen welke schoenen voor jou het beste zijn.
In dit artikel maken we geen onderscheid tussen de beste hardloopschoenen voor dames en de beste schoenen voor heren. De hardloopschoenen in dit overzicht zijn danwel uniseks modellen, of er is per model een damesvariant en herenvariant beschikbaar. Wij hebben de hardloopschoenen door zowel dames als heren laten testen en de uitslag is in alle gevallen gelijk.

Het zijn fijne handschoenen om mee te hardlopen op koude dagen.
Bedenk onder welke omstandigheden je je hardloopschoenen gebruikt.

Onze hardloopschoenen test

In deze test nemen we je mee langs onze favoriete hardloopschoenen. We lopen zelf regelmatig over asfalt, door de bergen en door het bos. En in de winter rennen we door de sneeuw. De schoenen vergelijken we op basis van eigen ervaring en we vragen altijd een uitgebreid winkeladvies (en laten ons doorgaans de hardloopschoenen aanmeten door een professional). Dit is daarom ook ons advies. Wanneer je serieus gaat hardlopen, neem dan ook de tijd om serieus aandacht te besteden aan je hardloopschoen en je hardloopsokken. Zo voorkom je pijn, blessures en ongemak.

De beste hardloopschoenen – top 6

Hieronder staan de beste hardloopschoenen van dit moment. Van alle modellen is zowel een heren hardloopschoen, als een dames variant beschikbaar.

New Balance 1080 v12 – goede hardloopschoenen voor beginners

Voor welk type hardloper: ontspannen hardlopen, hardloopschoenen voor dames en heren.
Type ondergrond: bos, asfalt.
Wat is leuk: allround hardloopschoen en comfort.
Wat is minder: worden snel vies en zijn moeilijk schoon te maken.
New Balance 1080 kopen: voor 170 euro hardloopschoenen voor dames en heren.

Van je dagelijkse rondje tot aan een marathon, met de 12 versie van New Balance 1080 kan het allemaal. Deze hardloopschoenen hebben een ontzettend fijne pasvorm (zeker bij een slanke voorvoet). Deze schoenen zijn perfect voor beginners en hardlopers die ontspannen lopen (zoals ikzelf). Ik kan hier dagen achter elkaar lange afstanden op lopen, zolang ik maar niks extreems doe. Door de bossen, op het asfalt en op vast tempo, dan zijn deze schoenen favoriet. De demping is niet massief aanwezig en op hoog tempo, voor sprints en bij interval training hebben wij liever een andere schoen. Een mooi instapmodel en allround hardloopschoen.


On Running Cloudventure – waterdichte hardloopschoenen dames en heren

Voor welk type hardloper: trailrunner, hardlopen in de winter en in sneeuw.
Type ondergrond: trail, bos, sneeuw en ijs.
Wat is leuk: warm, waterdicht, maximaal grip onder alle omstandigheden.
Wat is minder: beperkt verkijgbaar, check onderstaande webshops.
Kopen: voor 179 euro.

Dit is mijn eerste paar On Running hardloopschoenen en ik ben vanaf het eerste moment verkocht! Toen we aan het begin van de winter werden overvallen door een enorm pak sneeuw had ik even mijn vraagtekens bij deze, toch wel opmerkelijke zolen. Van alle schoenen uit de hardloopschoenentest heeft Cloudventure de meest veerkrachtige zool (mijn persoonlijke ervaring). En het is een genot om hiermee door de sneeuw en kou te rennen. Cloudventure is winddicht, waterdicht, ademend en warm. Tel daar onovertroffen grip bij op en je begrijpt direct waarom dit mijn favorieten winter hardloopschoen is. Deze witte (die ik heb) zijn inmiddels uitverkocht. Gelukkig zijn er nog wel andere kleuren beschikbaar.

Nike Air Zoom Pegasus 39 – lichte hardloopschoen

Voor welk type hardloper: interval training, lange afstanden.
Type ondergrond: trails, bos, asfalt.
Wat is leuk: veerkracht en grip.
Wat is minder: niet de beste schoen voor enorme snelheid.
Nike Pegasus 38 kopen: voor 119.99 euro.

Toen ik, tien jaar geleden, begon met hardlopen kocht ik een oude versie van Nike Air Zoom Pegasus. Ik rende dat jaar niet veel of ver, maar ze bleven me altijd bij. Dit zijn de schoenen die mij weer aan het lopen hebben gekregen. De afgelopen jaren zijn ze steeds verder door ontwikkelt tot dit model. Nike Air Zoom Pegasus 39 is extreem comfortabel op verschillend terrein (asfalt, gravel, trails). De schoen heeft een fijne bounce, maar door de bounce ervaar je minder rebound. Ook zijn deze hardloopschoenen in de zomer aan de warme kant (vergeleken met andere modellen uit deze test). Des al niet te min, een fijne schoen, met veel comfort die de meeste hardlopers goed zal bevallen!


Brooks Glycerin 20 – hardloopschoenen met beste demping

Voor welk type hardloper: lange afstand hardloper.
Type ondergrond: trail, gravel, asfalt.
Wat is leuk: urenlang comfort en demping.
Wat is minder: misschien minder geschikt voor lopers met veel lichaamsgewicht?
Brooks Glycering kopen: voor 180 euro online verkrijgbaar.

Altijd een zachte landing, ook met weinig lichaamsgewicht. Precies dat is wat de Glycerin 20 van Brooks biedt. Deze hardloopschoenen zijn comfortabel, ademend, bieden een goede pasvorm en laten je urenlang hardlopen. Ondanks het zachte karakter van deze hardloopschoenen lopen ze stabiel. Zowel op asfalt als op gravel loop ik comfortabel urenlang op deze schoenen. Op harde ondergrond is dit echt een uitblinker. Een super comfortabele schoen voor lange afstanden!


Asics Metaspeed Sky+ – snelle hardloopschoenen

Voor welk type hardloper: wedstrijdloper, fanatieke hardloper (snel en lange afstanden). Unisex model, hardloopschoenen voor dames en heren.
Type ondergrond: ideaal op asfalt.
Wat is leuk: enorme demping en comfort, snelheid.
Wat is minder: schoen is relatief luid en prijzig.
Asics Metaspeed kopen: voor 250 euro.

Asics Metaspeed is de hardloopschoen voor hardlopers die vastbesloten hun persoonlijk record te verbeteren of lange afstanden op hoge snelheid willen lopen. De schoen komt in twee versies, de Sky (die wij testten) en Edge Sky is afgestemd op lange passen. Het idee achter Metaspeed Ski is dat je met 1,2% minder stappen een marathon uitloopt. Beide schoenen hebben een carbonplaat onder de middelzool. Hierdoor beleef je een zachte landing op de middenvoet. Wij hebben zelfs een heel klein beetje trampoline effect, alsof we weer omhoog gestuwd worden. Het dunne, luchte materiaal van de schoenen valt smal om de voet de voet. Daarbij biedt de schoen op asfalt veel stabiteit, ook bij vorst en regen. Het kan natuurlijk door het snelle uiterlijk en het trampoline effect komen, maar wij hebben het gevoel dat we daadwerkelijk sneller zijn met Asics Metaspeed Sky.


Salomon Speedcross 5 – beste hardloopschoenen voor modder en trails

Voor welk type hardloper: trailrunner, mudraces, bergen.
Type ondergrond: trail, modder, sneeuw.
Wat is leuk: grip!
Wat is minder: op sneeuw wat onzeker.
Salomon Wildcross kopen: vanaf 140 euro.

We kochten Salomon Speedcross voor winterse dagen. Omstandigheden met sneeuw en ijs. Onder die omstandigheden vallen de schoenen een beetje tegen. Het voordeel is wel dat de schoenen waterdicht zijn. Maar toen we schoenen gingen proberen op de trails in de bergen, bleken ze een schot in de roos. Op hoge snelheid over bergtrails is een lust met Salamon Speecross 5. De schoenen hebben een hoog draagcomfort een groot, diep profiel. Hiermee ren je veilig over rotsen, gravel en door modder of water. Bij de enkel en hiel ziet flink wat steun, waardoor je stabiel over trails rent. Deze hardloopschoenen zijn ideaal op zachte ondergrond, voor harde ondergrond hebben ze een harde landing.


Hardloopschoenen kopen? Dit zijn de beste webshops

Wil je de beste hardloopschoenen kopen? Kijk dan eens naar het uitgebreide aanbod van onderstaande webshops. Bij deze aanbieders kan je niet alleen goede hardloopschoenen kopen, maar ook gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen.

Plutosport e-bike helmen overzicht
Bol.com
Hoofdlamp kopen? de goodkoopste koop je bij decathlon

Zo kies je de de beste hardloopschoenen

Het kiezen van hardloopschoenen is een persoonlijke keuze. Wat voor ons de beste hardloopschoen is, kan voor jou een waardeloze schoen zijn. Het heeft alles te maken met de vorm van je voeten, het type hardloper dat je bent, je hardlooptechniek en je gewicht. Daarom kan je hardloopschoenen het beste kopen in een winkel waar ze kundig advies geven. Zodat je kan passen en proberen.

Een keer per jaar laten we zelf een paar hardloopschoenen op maat maken. Dat kost wat, maar wanneer je regelmatig hardloopt, levert dit ook wel op. Daarnaast kennen we onze favorieten merken ondertussen en bestellen we dus ook graag hardloopschoenen online. We passen ze thuis en als ze niet lekker zitten, dan gaan ze weer retour. Het is altijd fijn om meerdere hardloopschoenen te hebben. Niet alleen voor verschillende omstandigheden, maar ook om af te wisselen aan je voeten.

Wanneer je gaat hardlopen op een hardloopband, let je op andere dingen dan wanneer je buiten gaat hardlopen. Besteed bij het kiezen van nieuwe sportschoenen voor buiten in ieder geval aandacht aan onderstaande zaken.

Gewicht van de schoenen

Lichtere schoenen hebben vaak minder padding en voering. Van bovenstaande schoenen heeft Asics Metaspeed het minst gewicht en zijn Salmon het zwaarst.

Wat is de drop van hardloopschoenen?

Bij hardloopschoenen wordt vaak aangegeven wat de drop is. Het kan ook zijn dat de verkoper in de winkel hier over begint. Met de drop wordt de ‘afloop’ van de schoen bedoelt. Ofwel: hoeveel lager je tenen zich bevinden in vergelijking tot je hiel. Zelf besteden wij niet veel aandacht aan de drop, maar wanneer je voor serieus resultaat of vooruitgang gaat, dan is het handig om je hier verder in te verdiepen.

Demping

De demping van de zool bepaalt hoeveel impact er geabsorbeerd wordt door je schoenen. Hoe groter je gewicht, des te belangerijker dit aspect aan je sportschoenen is.


Hoeveel paar goede hardloopschoenen heb je nodig?

Ga je één keer in de week hardlopen? Of ga je elke dag hardlopen? En loop je dan altijd over hetzelfde terrein? Of wissel je af tussen harde en zachte ondergrond? Wanneer je hardloopschoenen koopt, zijn dit allemaal dingen om rekening mee te maken.

Zelf ren ik elke dag. Ik koop daarom twee paar hardloopschoenen per seizoen. Op advies van mijn hardloopcoach wissel ik deze schoenen af. Een paar schoenen is op maat gemaakt (dat betekend dat de zool op maat gemaakt is) en het andere paar heb ik online besteld en zit gewoon lekker.

Daarnaast heb ik dus aparte hardloopschoenen voor de zomer en de winter. Dit is voornamelijk omdat wij in de Alpen wonen waar het in de winter koud, glad en besneeuwd is. Hoeveel paar hardloopschoenen jij nodig hebt, kan je op dezelfde manier bepalen.

Ga je voor het eerst hardlopen? Begin dan sowieso met één paar goede hardloopschoenen. Je collectie zal zich van daaruit vanzelf verder uitbreiden.


Aanvullende tips voor beginnende hardlopers

Ben je nieuw in de wereld van het hardlopen? Dan hebben we nog een paar tips voor je om succesvol te starten.

Ten eerste: neem uitgebreid de tijd om fijne hardloopschoenen uit te kiezen. De modellen van hierboven zijn onze persoonlijke voorkeur. Het is makkelijk om deze mee te nemen op je shortlist, maar ga vooral passen en meten.

Wanneer je begint met hardlopen, kan het waardevol zijn om een paar trainingen te volgen. Een paar simpele tips over het plaatsen vna je voeten en de beweging van je armen en benen kunnen blessures helpen voorkomen.

Tot slot is een hartslagmeter een zeer waardevolle toevoeging op je hardloopuitrusting. Wanneer je een smartwatch hebt, zit hier waarschijnlijk een hartslagmeter op en hoef je deze niet eens meer te kopen. Door te bepalen wat voor jouw de ideale hartslagzone is, kan je veel effectiever sporten om jouw doel te bereiken. Een hartslagmeter helpt je hier bij.


Beste hardloopschoenen – samenvatting

Tot slot hebben we de belangrijkste informatie over hardloopschoenen nog een keer kort samengevat.

Wat zijn goede dames hardloopschoenen?

Alle modellen uit onze hardloopschoenen test zijn zowel geschikt voor dames als voor heren. De beste hardloopschoenen voor dames van dit moment zijn:

Nike Air Zoom Pegasus 39 – beste prijs / kwaliteit hardloopschoen
Brooks Glycerin 20 – ultra zachte en lichte hardloopschoenen
Asics Metaspeed Sky – voor ultieme snelheid
Salomon Speedcross GTX – beste schoenen voor modder

Wat zijn de beste hardloopschoenen voor heren?

Alle modellen uit onze hardloopschoenen test zijn zowel geschikt voor heren als voor dames. De beste heren hardloopschoenen van dit moment zijn:

New Balance 1080 v12 – beste hardloopschoenen voor de dagelijkse ronde
Nike Air Zoom Pegasus 39 – beste prijs / kwaliteit hardloopschoen
Brooks Glycerin 20 – ultra zachte en lichte hardloopschoenen
Asics Metaspeed Sky – voor ultieme snelheid
Salomon Speedcross GTX – beste schoenen voor modder

Moet je hardloopschoenen vaak schoonmaken?

Het is aan te raden om je hardloopschoenen regelmatig schoon te maken. Vooral wanneer ze vies zijn.

Zijn je schoenen erg vies of beginnen je hardloopschoenen te stinken? Dan is het tijd voor een grote reinigingsbeurt. Deze ziet er zo uit.

– Gebruik een mild reinigingsmiddel (ik gebruik Nikwax Sandal & Sportshoe Wash) afgestemd op het materiaal van je schoenen.
– Besteed extra aandacht aan vlekken, vieze plekken.
– Reinig stinkende hardloopschoenen ook aan de binnenkant.
– Laat je hardloopschoenen goed drogen, maar niet in de buurt van de verwarming.

Meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over hardloopschoenen schoonmaken.

Waar kan je het beste hardloopschoenen kopen?

Wil je de beste hardloopschoenen kopen? Kijk dan eens naar het uitgebreide aanbod van deze webshops. Bij deze aanbieders kan je niet alleen goede hardloopschoenen kopen, maar ook gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen.

Dit overzicht is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. Wanneer je koopt via deze webshops in ons artikel, krijgen wij (in sommige gevallen) een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met onze expertise en deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

Bergfamilie.nl » Hardlopen / trailrunnen » Hardloopschoenen » Hardloopschoenen test 2023: kies de beste hardloopschoenen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk