- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Zo koop je beste oplaadbare zaklamp voor deze zomer

Maaike Meerman en Frank van Delden

Laatste update:

beste oplaadbare zaklamp overzicht
De beste oplaadbare zaklamp vind je zo. Foto: Andreas Dress.

Lang leve de oplaadbare zaklamp! Sinds ik 6 ben, heb ik er een in mijn bezit. En sinds ik er één bezit gebruik ik ze regelmatig. Als 6 jarige voor nachtelijke toiletbezoeken op de camping en voor het stiekeme lezen onder de deken. Als tiener tijdens schoolkamp, uitgaan (alleen door het donker wandelen was niet mijn sterktste kant) en later bij het kamperen, autoritten en lange wandelingen. Daarnaast had ik altijd een knijpkat in mijn bezit. Duurzaamheid zat al vroeg in mijn bloed. Maar de komst van de oplaadbare zaklamp heeft dit veranderd. Nu heb ik het liefst een oplaadbare zaklamp bij me. Tijdens al mijn reisjes en uitjes. De afgelopen jaren hebben we ons in alle nieuwe modellen en mogelijkheden verdiept. Want iedereen in ons gezin heeft er natuurlijk een nodig 😉

Zo kwamen we tot onderstaand overzicht van de beste oplaadbare zaklampen. Onze persoonlijke keuze waar je je voordeel mee kunt doen in jouw zoektocht naar een goede zaklamp voor deze zomer.

Beste oplaadbare zaklamp

Hieronder staan korte reviews van 8 goede oplaadbare zaklampen. Kijk snel welke het beste bij jou past.

  1. K-Natics Pro – beste oplaadbare zaklamp van dit moment.
  2. Fenix @28R – fijn, klein en oplaadbaar
  3. Decathlon – duurzaam: oplaadbare zaklamp met dynamo.
  4. Olight S1RII – kleine krachtpatser.
  5. Fenix PD36R – meest compleet.
  6. Nitecore EC20 – goed middenklasse model.
  7. Ledlenser P3R – zaklamp voor het geval dat
  8. Rubytech Clib – altijd aan je sleutelbos

1. K-natics Pro LED – beste oplaadbare zaklamp

Lengte: 16,3 cm.
Diameter: 4,5 cm op het dikste punt.
Waterdicht: ja, IP65. Stof en waterdicht.
Lichtstraal: maximaal 1.000 meter.
Lumen: maximaal 3000 Lumen (5 standen).
Accu: 5000mAh lithium ion accu (opladen via usb) of 3x AAA batterijen.
Kopen: Adviesprijs 75 euro. Nu in de aanbieding voor 39,99 euro.

K-natics is een jonge Nederlandse onderneming die twee onverwoestbare modellen op de markt heeft gebracht. Het Pro-model is misschien wel de beste zaklamp die op dit moment verkrijgbaar is. Deze lamp geeft enorm veel licht en de batterij gaat enorm lang mee.

Het meest idrukwekkend is de ‘instelbare zoom’. Door de ‘zaklamp ‘lens’ in- of uit te schuiven wordt de lichtstraal meer of minder gefocust. Hiermee kan je kiezen of de zaklamp verder schijnt, of juist voor een brede lichtbundel. Ingesteld op de meest verre instelt, heeft de zaklamp volgens een immens bereik tot wel 1.000 meter.


2. Fenix @28R – fijn, klein en oplaadbaar

Lengte: 10,9 cm.
Diameter: 2,2 cm op het dikste punt.
Waterdicht: ja, IP68. Stof en waterdicht.
Lichtstraal: maximaal 200 meter.
Lumen: maximaal 1.500 Lumen (5 standen).
Accu: 3.500mAh lithium ion accu (opladen via usb) of 2 CR123A batterijen.
Kopen: Adviesprijs 59,59 euro.

De Fenix @28R Zaklamp is een kleine, oplaadbare zaklamp met maar liefst 5 lichtstanden, variërend van 30 lumen tot maar liefst 1.500 lumen.


3. Decathlon – oplaadbare zaklamp met dynamo

Lengte: 14,5 cm.
Diameter: 5 cm op het dikste punt.
Waterdicht: 30 minuten op 1 meter onder water.
Lichtstraal: maximaal 40 meter.
Lumen: maximaal 35 (3 standen).
Accu: opladen middels dynamo (geen stroom nodig).
Kopen: vanaf 14,99 euro.

Decathlon heeft een degelijke dynamo zaklamp die het altijd doet, ook na een half jaar stilliggen in de auto. Dit model is voorzien van een dynamo die je snel oplaad door aan de hendel te draaien. Met 1 minuut draaien, heb je zes minuten licht. Deze lamp heeft drie standen met een maximum van 35 lumen. En dan is deze ook nog beperkt waterbestendig. Niet om er nou mee te gaan vissen, maar een flinke regenbui doorstaat hij best. En dat allemaal voor nog geen 10 euro.


4. Olight S2R Batton II – kleine krachtpatser

Lengte: 6 cm.
Diameter: 2 cm op het dikste punt.
Waterdicht: ja, IP-X8.
Lichtstraal: maximaal 145 (!) meter.
Lumen: maximaal 1000 lumen (5 standen).
Accu: opladen USB.
Kopen: vanaf 79,99 euro.

Deze oplaadbare zaklamp van Olight is ideaal voor (wild) kampeerders. Of je nu wil koken op de camping, een boek wil lezen of ’s avonds naar de wc moet. Wij hangen hem ook in onze kleine tent, als tentverlichting. Het laadvermogen is groot, dus je zult niet vaak tussendoor op hoeven te laden. Zeker niet wanneer je veel gebruik maakt van de lichtste stand (die eigenlijk voor alle genoemde activiteiten prima volstaat). In deze ‘moon’ stand gaat de lamp maar liefst 8 dagen mee zonder tussendoor laden. Elke keer drukken is een stand verder. Waarom de maximale stand van 1000 lumen erop zit, is ons een raadsel. Met deze hoeveelheid licht kan je volgens ons gemakkelijk iemand verblinden en wij gebruiken deze dan ook nooit. Desalniettemin één van onze favorieten. Ook vanwege het kleine, lichte formaat en het bedieningsgemak.


5. Fenix PD36R – oplaadbare LED zaklamp met krachtige accu

Lengte: 13,5 cm.
Diameter: 2,5 cm op het dikste punt.
Waterdicht: ja, IP68.
Lichtstraal: maximaal 280 meter.
Lumen: maximaal 1600 lumen (5 standen).
Accu: opladen USB (lithium ion accu).
Kopen: vanaf 99,99 euro.

Dit is de ideale zaklamp zijn voor dagelijke gebruik. Of je nu gaat hiken, kamperen of klussen dit is de meest complete lamp uit deze test. Met een enorme maximale lichtbundel van 1600 lumen (waarschijnlijk om te jagen of iets dergelijks, want deze lichtbundel rijkt ook enorm ver) maar ook met heel aangenaam licht van 30 lumen.


6. Nitecore EC20 – middenklasse LED lamp

Lengte: 13 cm.
Diameter: 2,5 cm op het dikste punt.
Waterdicht: ja, IPX8.
Lichtstraal: maximaal 220 meter.
Lumen: maximaal 960 lumen (3 standen).
Accu: opladen USB.
Kopen: vanaf 67 euro.

Dit is zo’n typisch model die bij ons altijd in de gangkast ligt. Mocht er buiten iets zijn, dan ligt ie maar klaar. En daar ligt hij dus al jaren. We gebruiken hem regelmatig (met name in de wintermaanden) en er is geen enkele reden om hem te vervangen. Een prima zaklamp voor kampeerders, of wanneer je een meerdaagse wandeling maakt. Niet zo uitgebreid als de Olight of Fenix van hierboven, maar een prima middenklasser.


7. Ledlenser P3R – voor het geval dat

Lengte: 10 cm.
Diameter: 2 cm op het dikste punt.
Waterdicht: ja, spatwaterdicht (kan tegen een regenbui).
Lichtstraal: maximaal 100 meter.
Lumen: 140 lumen (1 stand).
Accu: opladen via USB.
Kopen: vanaf 35 euro.

Ben je op zoek naar een goede LED zaklamp voor het geval dat? Weet je nog niet of je hem gaat gebruiken, maar wil je er wel één bij je dragen voor als het nodig is? Dan is dit oplaadbare model van Ledlenser precies wat jij zoekt. De adviesprijs is 50 euro, maar met een beetje zoeken, vonden we ze ook voor 35 euro.

Deze zaklamp is zo klein dat je hem makkelijk meedraagt in een jaszak, tas of zelfs broekzak zonder dat je het merkt. Maar als je tijdens het kamperen, autopecht of het uitlaten van de hond opeens om licht verlegen zit, dan issie daar. Krachtig (tot wel 100 meter) en met name op de korte afstand zeer aangenaam. Het opladen van deze Ledlenser gaat razendsnel. En de accu gaat lang mee. Een keer opladen is voldoende voor 6 uur lang licht.


8. Rubytech Clib – altijd aan je sleutelbos

Lengte: 4,6 cm.
Diameter: 3 cm op het dikste punt.
Waterdicht: nee.
Lichtstraal: maximaal 4 meter.
Lumen: onbekend, 1 stand.
Accu: zonne energie en opwindbaar.
Kopen: vanaf 9,95 euro.

Gewoon voor de leuk en omdat je deze oplaadbare zaklamp altijd bij je hebt. Onze kinderen hebben er allebei één aan hun wandelrugzak hangen. Het lampje geeft net genoeg licht om in een donkere tent nog een boek te kunnen lezen. Of wanneer ze iets hun tas moeten zoeken even bij te schijnen. Dankzij de zonnecel werkt het vrijwel altijd direct. En dankzij het glow in the dark omhulsel is het lampje altijd snel gevonden (in de toilettas). En wanneer de zonnecel niet opgeladen is, dan kunnen ze hem zelf ‘opwinden’. Ondertussen is het lampje onderworpen aan twee jaar redelijk intensief gebruik en werkt het nog als vanouds. Prima kwaliteit dus, voor die 8 euro.


Waarom zou je een een oplaadbare zaklamp kopen?

Oplaadbaar is beter voor het milieu. Dat was voor ons toch wel de belangrijkste reden om een oplaadbare zaklamp te kopen. Daarbij ben ik altijd blij als we geen ‘gedoe’ met batterijen hebben. We hebben tegenwoordig altijd wel iets bij ons om een USB kabel aan te hangen, maar batterijen heb ik toch eigenlijk nooit op zak. Met de komst van de powerbank kan je altijd en overal je apparaten opladen, ook wanneer er geen stroom in de buurt is.

tent verlichten met oplaadbare zaklamp
Een hele tent verlicht met een zaklamp.

Waar kan je een zaklamp kopen?

Uiteraard vind je een groot aanbod van (oplaadbare) zaklampen online. Alle modellen hierboven kan je kopen via de groene knoppen. Maar als je liever iets in een winkel koopt, dan raden wij de betere outdoor winkels aan. Daar kan je dan verschillende merken en typen uitproberen.

Bever webshop
Hoofdlamp kopen? de goodkoopste koop je bij decathlon
Bol.com

Waar moet je op letten bij een oplaadbare zaklamp?

Bij het kopen van een goede zaklamp, kan je het beste aandacht besteden aan onderstaande punten:

  • waarvoor ga je het gebruiken?
  • licht de zaklamp lekker in de hand?
  • lichtsterkte en reikwijdte
  • batterij, accu en levensduur
  • duurzaamheid

Waarvoor ga je het gebruiken?

De eerste en belangrijkste vraag die je moet beantwoorden bij de aanschaf van een zaklamp is waarvoor je het gaat gebruiken. Omom mee te nemen in je wandelrugzak? Kies dan het liefst klein en lichtgewicht. Wil je er een voor je kinderen? Dan is er een met een dynamo misschien wel fijn. In de auto of de camping zijn robuustheid en een lange levensduur van de accu/batterij belangrijk, terwijl je voor outdoor avonturen juist moet kiezen voor een waterdicht model.

Zaklamp sneeuwkettingen omleggen
Een goede zaklamp is altijd handig in de auto.

Licht de lamp lekker in je hand

Het lijkt misschien een gekke vraag, maar een zaklamp moet wel een beetje lekker in de hand liggen. Een groot, zwaar model voelt al snel zwaar en is dus onhandig. De modellen uit dit overzicht, liggen allemaal lekker in de hand. Al blijft dat uiteindelijk natuurlijk een hele persoonlijke kwestie.

LED, Lichtsterkte en reikwijdte

Bij het kopen van een zaklamp is, net als bij een hoofdlamp de lichtsterkte misschien wel het belangrijkste criterium. Wanneer je weet waarvoor je het gaat gebruiken, kan je ook goed bepalen hoe veel licht je nodig hebt. Hierbij moet je letten op het het aantal lumen. Het aantal lumen is de lichtopbrengst van de lamp. Een model voor buiten gebruik, moet minimaal 35 lumen hebben om te kunnen zien waar je loopt.

Ook de reikwijdte en het soort licht dat de zaklamp uitstraalt zijn belangrijke criteria bij het maken van de juiste keuze. Bij het opzetten van je tent, of het monteren van sneeuwkettingen in het donker heb je behoefte aan licht dat wijd uitstraalt. Ga je in het donker wandelen is het wel belangrijk dat je ver vooruit kunt kijken.

Een goede hoofdlamp beschikt over verschillende standen. Een spotlight stand voor ver weg en een flood light modus voor breed licht dat dichtbij blijft.

oplaadbare zaklamp
De lichtopbrengst en de reikwijdte zijn belangrijke aankoopcriteria.

Batterij, accu en levensduur

Er zijn zaklampen verkrijgbaar die werken op batterijen en er zijn er met een accu. De keuze voor welke energiebron het beste is, is vaak erg persoonlijk. Gebruik je het alleen om op de camping naar het toilet te lopen, dan heb je geen accu met lange levensduur nodig. Ga je lange wandelingen door het donker maken? Of maak je een langte trekking, dan is een lange levensduur wel erg fijn.

De levensduur van een batterij wordt uitgedrukt in mA (milliampere) hoe hoger deze waarde, deze te langer gaat de batterij mee. Naast het aantal mA heeft ook het soort lamp grote invloed op de levensduur. Een XHP-LEDlamp is het meest energiezuinig.

Hoe vaak ga je het gebruiken?

Wanneer je een zaklamp vaak gaat dragen zijn het gewicht, draagcomfort, lichtsterkte en de batterijduur erg belangrijk. Ga je het maar sporadisch gebruiken, dan zijn deze criteria van veel minder belang. Dat kan behoorlijk schelen in de prijs.

Duurzaamheid

Let er ook op dat de zaklamp tegen een stootje kan. Het beste kies je voor een model dat stof- en waterdicht is. Dat betekent dat je hem ook goed kunt inzetten als het regent, sneeuwt of op bijvoorbeeld het strand.


Merrel

Maaike Meerman en Frank van Delden

Hi! Wij zijn Maaike en Frank, de oprichters van bergfamilie. Wanneer je op zoek bent naar goede en eerlijke informatie over de beste outdoorgear, ben je bij ons op de juiste plek
Sinds de start van bergfamilie.nl in 2017 houden we ons full time bezig met de outdoor lifestyle. Onze expertise ligt vooral bij het testen van outdoorkleding en -uitrusting. Of het nu gaat om wandelsokken, wandelschoenen, wandelkleding, regenkleding, fiets- en zonnebrillen, rugzakken of thermosflessen, we hebben ze allemaal uitgebreid getest en gereviewed.

In de Bergfamilie Gear Guide vind je een overzicht van al onze tests. Ben je op zoek naar meer informatie over een specifiek product? Kijk dan ook zeker even bij de reviews.

Eerder Verschenen

Zo mooi is Cappadocië in de winter

Mag je met all season banden in Oostenrijk rijden tijdens de winter?

Ook Interessant