Ben je op zoek naar de beste thermokleding voor jouw buitenactiviteiten? Dan is dit artikel voor jou! Thermokleding, of thermo ondergoed is verkrijgbaar in verschillende materialen en prijsklasse. Wat de beste thermokleding is, is afhankelijk van je budget, het seizoen en waar je het voor gaat gebruiken. Voor een wintersport bij -20 graden, stel je andere eisen aan je thermokleding dan bij een voetbaltraining. En tijdens het hardlopen draag ik een ander thermoshirt dan wanneer ik ga wandelen.
Maar welke activiteit we ook beoefenen, zolang we ons niet in het water bevinden, dragen we thermokleding. Daarom vertellen we je in dit artikel wat onze favorieten zijn per activiteit. En hopelijk helpen wij jou zo de beste keuze te maken.
De beste thermokleding 2023- top 8 goede thermokleding
We hebben onze favoriete thermo ondergoed ingedeeld op verschillende activiteiten. Maar dat zegt natuurlijk niet dat je een thermoshirt voor voetbal, niet kan gebruiken tijdens de wintersport. Sterker nog, wij doen dat zelf regelmatig. Niks zo fijn als één kledingstuk voor meerdere activiteiten gebruiken. Staar je dus niet blind op één activiteit, maar bekijk wat bij jou past.
- De beste thermokleding voor voetbal en hockey: Decathlon Kipsta
- Beste thermo ondergoed voor wandelaars: Fjällräven Abisko
- Beste warme thermoshirt voor buitentraining – Wedze
- Goede thermokleding voor wandelen, winterwandelen, hiken en trekken: Odlo Warm Eco
- Beste thermokleding voor fietsen en langlaufen: Craft Fuseknit
- Goede thermokleding voor backpacken en wandelen: Icebreaker light
- Thermo ondergoed voor outdoor activiteiten en kamperen: Fjällräven
- Beste thermokleding voor warm weer en als je gaat zweten: Patagonia Cap Cool
Beste thermokleding voor voetbal en wintersport – Decathlon Kipsta
Materiaal: polyester (en polyamide en elastaan).
Pasvorm: strak vallen, met lange mouwen of korte mouwen.
Beschikbaar in: thermobroek en thermoshirt.
Wat is leuk: functionele kleding voor een aantrekkelijke prijs.
Wat is minder: slijtage treedt snel op.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 14,99 euro.
Kipsta thermokleding is aantrekkelijk geprijsd en houdt warm op een comfortabele manier. De onderkleding valt strak langs aan het lichaam en is medium tot dun. Dankzij de uitgebreide keuze aan kleuren, is er altijd wel een broek en shirt beschikbaar wat bij jou overkleding past. Deze thermokleding is beschikbaar voor kinderen en volwassenen en is onze favoriet voor teamsporten tijdens koudere dagen en avonden. Maar ook tijdens de wintersport worden deze thermobroeken en thermoshirts gedragen. Enig nadeel is dat ze na zo’n 10 wasbeurten er minder mooi uit gaan zien. Maar goed, het is dan ook onderkleding dus niemand die dat ziet.
Beste thermokleding voor hiking – Fjällräven Abisko
Materiaal: 50% merinowol en 50% polyester
Pasvorm: ruim vallend sportief.
Beschikbaar in: thermoshirt / wandelshirt.
Wat is leuk: lichtgewicht wandelkleding met hoog draagcomfort.
Wat is minder: snel uitverkocht.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 50 euro.
Ben je op zoek naar thermokleding die niet al te strak zit, sneldrogend is en voor warmte zorgt als het koud? Dan is de Fjällräven Abisko collectie een goede keuze. Deze lichtgewicht kledinglijn draagt comfortabel en heeft ook nog een sportief design. Wij vinden deze thermokleding ideaal wandelen en hiking. Niet voor niets is dit een van de beste wandelshirts voor de herfst en de lente.
Fjällräven Abisko Wool is zowel voor dames als voor heren verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Je vindt het thermoshirt onder meer bij de betere webshops.
Wedze – warm thermoshirt voor buitentraining (hardlopen)
Materiaal: polyester.
Pasvorm: los vallend, shirt met opstaande kraag.
Beschikbaar in: sokken, thermobroek en thermoshirt.
Wat is leuk: warm en zacht.
Wat is minder: gaat snel naar zweet ruiken.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 15 euro.
Wanneer het in Oostenrijk écht koud is, dan is dit onze favoriete thermokleding. Hardlopen in de winter, schaatsen en skiën tijdens koude dagen. De kleding (thermobroek en shirt) zijn onverwoestbaar. Ze gaan al maandenlang mee en worden elke week gedragen en gewassen. Koukleumen doen er zeker goed aan dit setje in te slaan. Het draagt ook nog eens comfortabel dankzij de zachte geborstelde binnenkant en opstaande kraag.
Enig nadeel? Zweetgeurtjes blijven behoorlijk hangen in de stof. Dit is geen shirt wat je ‘even uithangt en daarna nog wel een dag kan dragen’. In plaats daarvan kan je beter direct twee setjes kopen 😉
Odlo Warm Eco – wandelen, winterwandelen, hiken en trekken
Materiaal: gerecycled polyester.
Pasvorm: sportief vallend.
Beschikbaar in: thermobroek, thermoshirt en handschoenen.
Wat is leuk: mega comfortabel.
Wat is minder: weinig elasticiteit.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 60 euro.
Odlo Warm is de favoriet tijdens wandelingen bij minder warm weer. De kleding is van medium dikte dus geeft niet heel veel warmte. Vocht wordt optimaal afgevoerd en het draagcomfort is groot. De kleding is ook zeer geschikt voor meerdaagse wandelingen. Je kan de kleding zelfs meerdere dagen achter elkaar dragen zonder dat het vreemd gaat ruiken. In de winter komt de kleding goed van pas bij winterwandelingen, sneeuwschoenwandelingen en tijdens het langlaufen. Een fijne set, die regelmatig uit de kast gehaald wordt.
Beste thermokleding voor fietsen en langlaufen: Craft Fuseknit
Materiaal: gerecycled polyester en polyester.
Pasvorm: sportief vallend.
Beschikbaar in: thermoshirt, thermobroek en ondergoed.
Wat is leuk: warm en comfortabele pasvorm.
Wat is minder: gemaakt voor brede schouders en heupen.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 45 euro.
Craft Fuseknit is je keuze als je op zoek bent naar thermokleding voor op de fiets. Op koude dagen houdt deze set je warm. Het fijne is, dat er van dezelfde serie ook ondergoed verkrijgbaar is. Nu wil dat zeggen dat de thermobroek er charmanter uitziet met de bijhorende onderbroek (in tegendeel) maar je vochtregulatie is optimaal met deze combinatie. Iets wat tijdens een intensieve fietstocht goed van pas kan komen 😉
Icebreaker light – thermokleding voor backpacken en wandelen
Materiaal: merino wol.
Pasvorm: sportief vallend.
Beschikbaar in: polo, shirt en broek.
Wat is leuk: 100% merino wol, hoogwaardige kwaliteit.
Wat is minder: kwetsbaar, prijzig.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 80 euro.
Deze uitermate goede thermokleding lijn van Icebreaker is gemaakt van merino wol en uitermate geschikt voor lange intensieve wandelingen, beklimmingen en backpacken. De kleding voelt licht en zacht en neemt nauwelijks plek in je wandelrugzak in.
Wij dragen dit graag op intensieve wandelingen en tochten zowel in de zomer als in de winter. Het nadeel is dat de dunne stof wat kwetsbaar overkomt. We wassen de kleding daarom altijd apart (en uiteraard met een speciaal wasmiddel om wol te wassen).
Fjällräven – voor outdoor activiteiten en kamperen
Materiaal: gerecycled polyester en bio katoen.
Pasvorm: sportief vallend.
Beschikbaar in: thermoshirt.
Wat is leuk: duurzaam.
Wat is minder: droogt langzaam.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 49,95 euro.
Fjällräven is een oprecht duurzaam merk. En daar houden we van. Dit shirt in in prestaties niet het allerbeste. Zo droogt het niet heel snel als het eenmaal nat is. Maar het zit wel lekker en het is geschikt voor rustige outdoor activiteiten. Eigenlijk is het ideale thermokleding voor bij het kamperen, wandelen of klimmen. Daarbij ziet het er gewoon leuk uit en kan je dus prima, gekleed in dit thermoshirt, op een terrasje in de stad neerstrijken. Hip en alles.
Patagonia Cap Cool – thermokleding voor warme dagen
Materiaal: gerecycled polyester.
Pasvorm: sportief vallend.
Beschikbaar in: dames thermoshirt en heren thermoshirt.
Wat is leuk: duurzame thermokleding, super snel droog.
Wat is minder: het shirt voelt flinterdun.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 40 euro.
Patagonia staat bekend om haar duurzaamheid. Het merk streeft altijd naar een eerlijke, duurzame productie. Zo is dit shirt van 100% gerecycled polyester. Dit thermoshirt is flinterdun, wanneer je het door je vingers laat glijden kan je niet voorstellen dat het een shirt betreft. Het voordeel is dat het daardoor altijd in je rugzak past, hoe vol deze ook zit.
Van alle goede thermokleding uit de test, is dit het shirt wat het snelst droog is. Dus wanneer je flink zweet, is dit jouw keuze! Geurtjes verdwijnen ook snel weer en wanneer je hem ’s avonds uitspoelt, trek je ’s morgens weer een droog shirt aan. Dit is onze favoriet op hete zomerdagen of bij hoge inspanning.
Met Nikwax gaat je thermokleding langer mee
Goede thermokleding is niet goedkoop. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je extra zuinig bent op dit deel van je outdoor outfit. Wanneer je thermokleding goed onderhoudt, zal je er niet alleen meer plezier van beleven, maar gaat het ook nog eens langer mee.
Onze wollen thermokleding wassen wij met Nikwax Wool Wash, een mild reinigingsproduct dat ingedrongen vuil, zweet en geurtjes verwijdert.
Syntetische materialen wassen we met Nikwax Basewash. Extra fijn is dat de wasmiddelen van Nikwax geheel milieuvriendelijk zijn.
Waar kan je thermokleding kopen?
Thermokleding is op heel veel plekken te koop. Het ligt bijvoorbeeld bij HEMA, Zeeman en Lidl. Ondanks dat laatstgenoemde soms verrassende kwaliteit levert, raden we je aan om thermokleding bij outdoorwinkels te kopen. Dat hoeft niet eens zoveel duurder te zijn. Hieronder een paar van onze favoriete webshops om thermokleding te kopen.
Het materiaal van thermokleding
Thermokleding kan katoen, polyester (plastic), bamboe of wol bevatten. Al deze materialen hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. We lichten ze kort (door de bocht) toe.
Polyester thermo ondergoed
Polyester komt veruit het meest voor. De voordelen van polyester zijn dat het goedkoop, functioneel en slijtvast is. De nadelen zijn echter dat het plastic is en daardoor niet duurzaam. Ook kan het wat chemisch ruiken en kunnen zweetgeuren zich ‘ophopen’. Gelukkig is dit laatste prima op te lossen met een geschikt wasmiddel.
Wollen thermo ondergoed
Wol is ons favorieten product als het om thermokleding gaat. Toch staat er maar weinig wol in onze favorieten. Dat komt voornamelijk door de hoge prijs van wollen thermokleding. Reken maar snel het dubbele van wat je betaald voor polyester. Daarvoor krijg je dan wel een anti bacterieel, duurzaam product wat nauwelijks gaat stinken optimaal vocht afvoert en je urenlang droog houdt. En draagt uitermate comfortabel.
Bamboe thermo ondergoed
Thermokleding van bamboe is de laatste jaren in opkomst maar zie je nog niet veel. De eigenschappen van bamboe doen denken aan die van wol. Voor sommige mensen is wol een no-go omdat het een dierlijk product is. In dat geval is bamboe ’the next best thing’. Ook bamboe gaat nauwelijks stinken, is duurzaam en het houdt je urenlang droog. Ook bij hoge inspanning.
Katoenen thermo ondergoed
Eigenlijk kennen we het gebruik van katoen in thermo ondergoed alleen van Fjällräven. En hoewel we altijd geleerd hebben dat katoen een no-go is (omdat het vocht vasthoud) is de thermokleding van Fjällräven gewoon prima en functioneel. Al blijft het wel langer nat dan gemiddeld.
Waarom zou je thermokleding dragen?
Thermokleding is een basislaag. Dit betekend dat het de eerste laag van een outfit is en dat het direct op de huid gedragen wordt. Maar waarom zou je eigenlijk thermo ondergoed dragen? Daar zijn verschillende redenen voor.
Het houdt je warm
Op koude dagen houdt thermokleding je warm. Wanneer je een thermoshirt onder je voetbalkleding, hockeykleding of fietsoutfit draagt blijf je veel warmer dan zonder thermokleding.
Thermokleding houdt je droog
Tijdens het wandelen, wintersporten, of andere langdurige inspanning houdt thermokleding je droog. Een droog lichaam koelt minder snel af, dus indirect blijf je hierdoor ook warmer. Thermokleding zorgt ervoor dat het zweet van je lichaam snel afgevoerd wordt. Het is daarom belangrijk om over je thermokleding voor technische kleding (sportshirts) te kiezen die ditzelfde doen.
Bewegingsvrijheid
Thermokleding is doorgaans naadloos, comfortabel, gaat vervelende geurtjes tegen en het werkt antibacterieel. Je kan je voorstellen dat je daarin comfortabel beweegt toch?! Dat is namelijk precies de bedoeling.
Overzicht en meest gestelde vragen
Deze artikel is een van de meest uitgebreide artikelen op onze website. We kunnen ons voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijtgeraakt bent. Daarom hebben we de belangrijkste informatie hieronder kort samengevat.
We hebben ons favoriete thermo ondergoed ingedeeld op verschillende activiteiten. Kijk snel welk merk of model het beste bij jouw wensen en eisen aansluit. Of lees de complete thermokleding test.
– Decathlon Kipsta – goede thermokleding voor voetbal en wintersport.
– Fjällräven Abisko – beste thermo ondergoed voor wandelaars.
– Wedze – warm thermoshirt voor buitentraining (hardlopen).
– Odlo Warm Eco – wandelen, winterwandelen, hiken en trekken.
– Craft Fuseknit – beste thermokleding voor fietsen en langlaufen.
– Icebreaker light – ideaal voor backpacken en wandelen.
– Fjällräven – voor outdoor activiteiten en kamperen.
– Patagonia Cap Cool – voor warme dagen en als je gaat zweten.
Thermokleding is op heel veel plekken te koop. Het ligt bijvoorbeeld bij HEMA, Zeeman en Lidl. Ondanks dat laatstgenoemde soms verrassende kwaliteit levert, raden we je aan om thermo ondergoed bij outdoorwinkels te kopen. Dat hoeft niet eens zoveel duurder te zijn.
Hier staan een paar van onze favoriete webshops om thermokleding te kopen.
Ben je op zoek naar fijne thermo’s voor buitensporten zoals hardlopen, hockey of voetbal? Kies dan eens van deze modellen.
– Decathlon Kipsta – goede thermokleding voor voetbal en wintersport.
– Wedze – warm thermoshirt voor buitentraining (hardlopen).
Of bekijk het volledige overzicht!