Yogamat kopen: de beste yogamat voor ieder budget

Ik wil graag de beste yogamat. De verkoper kijkt me niet begrijpend aan. Een yogamat is een yogamat. Hij ziet het verschil niet zo. Wel heeft hij verschillende kleuren en diktes. Ik zucht een beetje en kijk om mee heen. Onverrichte zaken ga ik nu huis en 3 dagen lang verdiep ik me online in de kwestie. Materialen, duurzaamheid, diktes, prijzen en, uiteindelijk, kleuren. Na drie dagen onderzoek bestel ik verschillende yogamatjes. Om thuis te testen. En uiteindelijk deze yogamattentest met de beste yogamat te kunnen schrijven. Want na al het wandelen, mountainbiken en klimmen, is het gewoon heel lekker om het uit te kunnen stretchen op een goede yogamat.

yogamat kiezen
Photo by Jordan Nix on Unsplash

De beste yogamat kopen

Hieronder staan onze favorieten yogamatten. In volgorde van mijn persoonlijke voorkeur. Daarbij heb ik het yogamatje voornamelijk gebruikt voor hatha yoga, yin yoga, pilates en meditatie. Gemiddeld gebruiken we de yogamatten 5 keer per week, zowel binnen als buiten op het grasveld.

Manduka yogamat (EKO) – mijn persoonlijke favoriet

Materiaal: rubber.
Dikte: medium.
Gewicht: 
2 kilogram.
Wat is leuk: zeer slijtvast, demping, ecologisch materiaal.
Wat is minder: ravelt een beetje aan de zijkant (na twee jaar).
Manduka yogamat kopen: vanaf 80 euro.

Dit is voor mij de beste yogamat en ik gebruik deze Manduka mat veruit het meest. De mat is niet zo geschikt voor fitness, maar voor yoga des te meer. Ondanks het geringe gewicht en dikte, heeft Manduka EKO een goede demping. Het materiaal is slijtvast en ik slip of glij er nooit op! Schoonmaken doe ik altijd met een spray en na twee jaar, bijna dagelijks gebruik is de mat nog steeds in top conditie. Alleen aan de zijkant van de mat zitten wat witte ‘rafels’. TIP: hang de mat na het bestellen even buiten uit. In het begin zit er een rare rubbere geur aan. Na twee dagen buiten luchten, is dit volledig verdwenen.


Dikke yogamat – voor minder dynamische yoga en fitness

Materiaal: PVC.
Dikte: 6 mm.
Gewicht: 
2 kilogram.
Wat is leuk: dikke yogamat met veel demping.
Wat is minder: neemt wat meer ruimte in dan een dunne mat.
Kopen: voor 35 euro in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Een dikke yogamat is fijn wanneer je wat extra zachtheid wil. Bijvoorbeeld omdat je een rustige, statische yogastyle beoefent of wanneer je last hebt van je gewrichten. Zelf heb ik een dikkere yogamat in huis voor fitness activiteiten (al dan niet met kinderen) en wanneer ik veel houdingen doe waarbij ik op één knie zit omdat ik zeer gevoelige knieën heb.

Deze mat van Love Energie is duurzaam, slipt niet en is dik. De demping is optimaal, maar in combinatie met een yogahanddoek is het al snel teveel. Nadeel is dat je de mat minder makkelijk meeneemt op reis. Daarvoor neemt hij  net iets te veel plaats in.


Decahtlon yogamat – beste yogamat voor thuis en onderweg

Materiaal: natuurlijk rubber en polyurethaan.
Dikte: 3 mm.
Gewicht: 
2 kilogram.
Wat is leuk: gunstige prijs kwaliteit verhouding.
Wat is minder: onaangename geur (wanneer nieuw).
Decathlon yogamat kopen: voor 35 euro in groen of  zwart.

Decathlon heeft een indrukwekkende yoga collectie. Alles in natuurlijke kleuren en van ogenschijnlijk goede kwaliteit. Ik koos voor deze middenklasse mat met middenklasse verwachtingen. Maar deze mat overtreft de verwachtingen, horend bij de prijs ruimschoots. Een degelijke mat met goede antislip. Een prijsbewuste keuze voor dynamische yoga varianten. De flexibele mat past goed in de ecologische tas (ook te koop bij Decathlon) waardoor je hem ook makkelijk meeneemt op reis of naar de yogastudio.


Liforme – goede yogamat voor de perfecte houding

Materiaal: natuurlijk rubber en polyetheen.
Dikte: 2 mm.
Gewicht: 
2.2 kilogram.
Wat is leuk: houding ondersteuning (lijnen op de mat), inclusief draagtas, grip.
Wat is minder: prijzig, houdt geen rekening met lengte verschil van yogi’s (one size fits all).
Kopen: voor 115 euro inlcusief yoga tas.

De Liforme mat is voorzien van handige hulplijnen diei je helpen om de perfecte yoga pose aan te kunnen nemen. Deze lijnen zijn wel gebasseerd op een ‘one size fits all’ principe. Gelukkig kom ik met mijn 1.76 meter lengte altijd goed uit op deze mat. De bijhorende tas is een groot pluspunt als je regelmatig reist of wanneer je je eigen mat meeneemt naar de yogastudio. Een fijne, dunne mat waar ik op reis altijd veel plezier aan beleef. Met name wanneer ik alleen in mijn hotelkamer wat yoga wil beoefenen. Het is wel even een investering, maar dan heb je ook wat. De mat gaat jarenlang.


Manduka Superlight – beste lichtgewicht yogamat voor reizen

Materiaal: rubber.
Dikte: 2 mm.
Gewicht:
1 kilogram.
Wat is leuk: super licht en flexibel.
Wat is minder: heel erg dun.
Kopen: vanaf 44 euro online verkrijgbaar.

Manduka Superlight is, zoals de naam al zegt, een ultra lichte yogamat. De mat is zo dun, licht en flexibel dat je hem gemakkelijk kan dubbelvouwen (in plaatse van oprollen). Dat maakt de mat ideaal voor op reis. Ik kan hem eigenlijk altijd in mijn koffer of tas kwijt. Omdat de mat zo dun is (hij zou 2 mm moeten zijn, maar is volgens ons toch nog iets dunner) is deze minder geschikt voor je dagelijkse portie yoga of fitness thuis. Je levert toch iets in op grip en comfort. Maar wie op zoek is naar een dunne, lichte en flexibele yogamat zal niet snel iets beters vinden.


Zo vind je de beste yogamat

Wat voor jou de beste yogamat is, is een hele persoonlijke keuze. Onderstaande vragen kunnen je helpen bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Waar doe je yoga / fitness

Gebruik jij jouw yogamatje voornamelijk thuis? Dan hoef je niet te kijken naar een ulta lichte en flexibele mat. Je kan voor thuisgebruik beter kiezen voor iets meer comfort. De hele lichte matten zijn juist ideaal voor op reis. Dus zoek je een mat die je makkelijk in je bagage kwijt kan? Kies dan een lichte en flexibele variant.

Ben je voornamelijk op zoek naar een yogamatje voor in de yogastudio? Kies dan een mat die makkelijk oprolt en koop er direct een tas bij. Zo kan je de mat makkelijk vervoeren.

De dikte van het yogamatje

Wanneer je regelmatig op een sportmatje sport, zal je merken dat je voorkeur ontwikkelt voor een bepaalde dikte van de yogamat. Voor fitness en statische yoga varianten is een dikkere mat fijn.

Voor vinyasa en hatha yoga, is een dunnere mat juist fijn. Maar het hangt uiteindelijk allemaal van je eigen lichaam en voorkeuren af.

Anti slip

Alle yogamatten uit deze test bieden uitstekende grip. Soms train je misschien met je sokken aan en soms op blote voeten. In beide gevallen wil je genoeg grip hebben. Een gladde mat is daarom niet zo fijn. Om dezelfde reden hebben wij geen gladde yogamatten opgenomen in onze yogamattentest.

Hoe hebben we getest?

Deze test wierspiegelt onze persoonlijke voorkeuren. We hebben getest met ons dagelijkse portie yoga, fitness en pilates. Dit gebeurde thuis, op reis (in hotelkamers maar ook tijdens groepslessen op reis) en in yogastudio’s. We beoefenen zo’n 15 jaar verschillende vormen van sport op yogamatten. Best wat ervaring dus, maar het blijft een hele persoonlijke afspiegeling.

verder lezen op bergfamilie.nl