- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Bijzonder: sneeuwschoenwandelen bij zonsondergang in Oost-Tirol

Frank van Delden

sneeuwschoenwandelen
Een rustige wandeling langs de grens van nationaal park Hohe Tauern.

Het is vijf uur ’s middags, de skiliften staan allemaal stil en we kijken naar de zon die langzaam achter de bergen zakt en de hemel oranje-rose kleurt. We genieten van een prachtig uitzicht op de Dolomieten. Ondertussen vertelt onze gids van alles over het berglandschap, de natuur en de dieren die er wonen.

We zijn in Lienz en maken een sneeuwschoenwandeling bij zonsondergang in Oost Tirol. Andreas, een echte ranger, neemt ons mee langs de rand van Nationaal Park Hohe Tauern. Tijdens het wandelen genieten we van een prachtige zonsondergang. We zoeken voor het vallen van het donker nog snel naar dierensporen en leren over de plaatselijke natuur. Als we geluk hebben en heel stil zijn zien we misschien wel een gems of een ree.

Omhoog met de skilift

Iedere donderdag organiseert het toerismebureau van Oost-Tirol samen met het Nationaal Park Hohe Tauern een sneeuwschoenwandeling bij zonsondergang. Ons avontuur begint met de skilift. We nemen eerst een gondel en daarna een stoeltjeslift omhoog. Tot we bij de Steinermandl zijn. Het startpunt van onze wandeling. Terwijl in het dal de zon al lang achter de bergen is verdwenen, schijnt hij hier nog volop.

Wennen aan de sneeuwschoenen? Niet nodig!

Eenmaal boven aangekomen trekken we de sneeuwschoenen, die we bij de start gekregen hebben, aan. Onze twee gidsen controleren of ze bij iedereen goed vast zitten en leggen ons kort en bondig de techniek uit. Als we gewoon zo lopen als altijd, komt het wel goed. Klinkt eenvoudig. We kunnen inmiddels uit ervaring zeggen, dat deze uitleg meer dan voldoende is. Iedereen kan sneeuwschoenwandelen. Ook de mensen in onze groep die het voor het eerst doen, maken zonder problemen hun eerste meters.

Eigenlijk onbeschrijflijk: de zonsondergang

Na een korte klim komen we op de plek waar we zullen wachten tot de zonder ondergaat. Dit zijn trouwens de enige 20 meter die we omhoog lopen, de rest van de tocht zal allemaal bergafwaarts gaan. Het uitzicht tijdens de zonsondergang achter de Dolomieten is onbeschrijflijk. Langzaam verdwijnt de zon achter een bergtop, om kort erna weer te verschijnen om dan definitief onder te gaan. Werkelijk een prachtig gezicht.

Nadat de zon is onder gegaan, wandelen we gemoedelijk langs de rand van het nationaal park Hohe Tauern. Het grootste nationale park van Midden-Europa. Ondertussen genieten we van de lucht die langzaam oranje en roze kleurt.

Biologieles in de sneeuw

Onderweg stoppen we een aantal keer en vertelt Andreas ons over de pracht van het nationale park. Aan de hand van dierensporen in de sneeuw, veren, keutels en voorbeelden leren we van alles over natuur. Wist jij dat een eekhoorn door de sneeuw springt? En dat de vacht van een sneeuwhaas in de zomer bruin in de winter wit is?

Een bijzondere ervaring

Stipt om 20:15 uur brengt een taxi ons weer terug naar de de parkeerplaats van de lift (waar we gestart zijn). Maar niet nadat we onderweg een lange pauze hebben gemaakt in de Naturfreunde hütte. Een ouderwets gezellige berghut waar de waardin nog zelf de bestelling opneemt. Met de andere deelnemers uit onze groep wisselen we ervaringen uit en van Andreas krijgen we als bonus ook nog een goede tip voor de skitoer die we de volgende dag willen ondernemen.

Zelf een deze sneeuwschoenwandeling maken?

Ben je door het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je zelf ook een keer sneeuwschoenwandelen bij zonsondergang? Dat kan! Gedurende de winter wordt deze wandeling iedere donderdagavond georganiseerd. Het enige wat je moet doen is je vooraf opgeven bij toerismebureau. Dat kan door te bellen: +43 4875 5161-10, of via e-mail: nationalparkservice.tirol@hohetauern.at.

Startpunt en tijdstip

Op donderdag om 15:30 uur is het verzamelpunt bij het dalstation van de Zettersfeld skilift (adres: Zettersfeldstraße 38, Lienz). Je herkent de rangers aan hun groene outfit. Heb je nog geen liftkaart? Zorg dan dat je er op tijd bent, zodat je nog tijd genoeg hebt om een liftkaart te kopen. Dat kan ter plaatse.

Duur van de wandeling

Om ongeveer 15:30 uur begint de wandeling. Rond 20:15 uur brengt een taxi je terug naar de parkeerplaats bij het dalstation van de skilift Zettersfeld. Van deze tijd ben je ongeveer 2-3 uur aan het wandelen. De wandeling gaat enkel naar beneden en is niet al te moeilijk. De meeste deelnemers in onze groep waren de 50 al even gepasseerd en konden zonder problemen meekomen.  Onderweg wordt regelmatig gestopt om te genieten van het uitzicht of voor uitleg over de natuur en de omgeving.

Een deel van de wandeling wordt in het donker afgelegd. Geen zorgen daarover met een hoofdlamp heb je meer dan voldoende zicht.

Eten en drinken

Onderweg is een pauze van ca. 45 minuten gepland bij de ‘Naturfreunde hütte’, een ouderwets gezellige berghut waar ze onder meer heerlijke Kaiserschmarren serveren.

Kosten en boeken?

Deelname aan de wandeling kost 30 euro. In deze prijs zijn de huur van sneeuwschoenen, de kosten van de gids en de taxi terug inbegrepen. Hou er rekening mee dat je een liftkaart nodig hebt om met de eerste twee liften omhoog te gaan. Ben je niet in het bezit van een skipas? Dan kan je tegen gereduceerd tarief een kaart kopen om naar het bergstation van de Steinermandl-lift te gaan. Reken op ongeveer 15 euro.

Wat neem je mee?

Om deze wandeling te kunnen doen, heb je de volgende zaken nodig:

Vergeet niet om je warm aan te kleden. Zodra de zon ondergaat kan het behoorlijk koud worden. Een warme ski- of wandelbroek, handschoenen en een muts zijn zeker aan te raden. Wij droegen ook een wandelshirt van merinowol, maar dat is niet noodzakelijk.

Nog meer vragen?

Heb je specifieke vragen? Stel ze dan via het opmerkingenveld onder aan het artikel. Of kijk op de officiële website van Oost-Tirol voor meer informatie (in het Duits).

Injijni

Frank van Delden

Eigenaar Bergfamilie en Wintersportexpert.
Woont in: Oostenrijk
Specialisatie: wintersport, wandelen, via ferrata en downhill MTB.
Ervaring: Meer dan 50 wintersportbestemmingen bezocht. In het bezit van een Oostenrijks skileraardiploma. Meer dan 40 jaar ervaring in de bergen, zowel in winter als in de zomer.

Eerder Verschenen

Vakantie in Oostenrijk met kinderen: 9 ultieme zomer bestemmingen

Reisverslag: het ongerepte Gesäuse ontdekken

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.