WIN + Boekreview: Onderweg voert je in geuren en kleuren te voet door Scandinavië

In ‘Onderweg ‘beschrijft Francine Postma (letterlijk!) in geuren en kleuren over haar Pelgrimstocht door Scandinavië. Zelden las ik een boek met zoveel herkenning door. En zelden raakten ik zo geïnspireerd door een reisbestemming. Niet alleen door de beleving van de prachtige Scandinavische landschappen, maar minstens zo door de intrigerende personen die Francine onderweg treft.

onderweg boekreview

Francine Postma bij aankomst in Trondheim.

De meest noordelijke pelgrimstocht ter wereld

Dit is het eerste boek van journalist Francine Postma. Toch weet ze vanaf het begin van het boek te boeien. Als moeder van twee zonen kan ik mij makkelijk in haar verplaatsen. Zeker wanneer ze beschrijft hoe het is om afscheid te moeten nemen op het schoolplein om een tocht van 40 dagen te maken. Het klinkt aanlokkelijk een beangstigend tegelijk. Veel mensen moeten zich afgevraagd hebben (zeker de afgelopen weken) hoe zoiets zou kunnen zijn. En dankzij Francine krijgen we een kleine indruk van hoe het zou zijn.

40 Dagen over het St. Olavspad van Zweden naar Noorwegen

Francine wandelt in 36 dagen van Selanger (in Zweden) naar Trondheim (in Noorwegen). De hele weg, en wat eraan vooraf gaat, wordt beschreven. De trainingen, het gevoel van rust en de eenzaamheid. Wat wandelen mentaal met Francine doet, is een feest van herkenning voor wandelaars. En de mensen die ze onderweg ontmoet zijn vaak intrigerend.

Onderweg

Onderweg voert je in geuren en kleuren over de Pelgrimsroute.

Ter inspiratie of voorbereiding

Ik begon in het boek ter inspiratie. We zijn vaak zo voorgeprogrammeerd in onze opvattingen over wat ‘kan’ of ‘niet kan’. Een pelgrimstocht van 40 dagen alleen maken behoorde voor mij in de categorie ‘kan niet’. De training, de verlatenheid, de eenzaamheid en het losgekoppeld zijn van het gezin. Maar Francine doet het. Het kan dus.

Ze beschrijft in ‘Onderweg‘ van dag tot dag wat ze meemaakt, hoe ze wandelt en wat ze tegenkomt. Toch verveelt het boek geen moment. Na het lezen wil je waarschijnlijk zelf ook deze route afleggen. Ooit. Of in ieder geval een deel van de route.

En daar komt ‘Onderweg’ ook goed van pas. Wanneer je van plan bent om (een deel van) het St. Olavspad te wandelen, dan is dit boek een mooie voorbereiding. Van de route, van wat je kan verwachten en van de intensiteit van de tocht. Er is zelf een volledige wandelpaklijst voor deze tocht bijgevoegd.

Nuchter tot het eind

‘Er moet iets veranderen in haar leven’. Dat is de grote drijfveer achter de Pelgrimstocht van Francine. Maar verwacht geen zweverig of ‘verlicht’ verhaal. Hoe boek is persoonlijk, maar blijft nuchter. Toch zou ik dezelfde tocht zonder twijfel lopen als het mij maar half de zelfkennis en inzichten zou verschaffen die de schrijfster krijgt. De mentale uitdaging lijkt me na het lezen van ‘Onderweg’ zowaar groter dan de fysieke uitdaging van de Camino van het Noorden.

Win onderweg!

Ben je enthousiast en wil je ‘Onderweg’ zelf lezen? Wij mogen drie gesigneerde exemplaren van het boek weggeven! Om kans te maken, hoef je alleen maar het volgende te doen:

  • Like onze facebook pagina.
  • Laat ons onder deze facebook post weten met wie jij zo’n tocht zou willen maken (alleen mag natuurlijk ook)
  • Op 31 maart maken we de winnaars bekend.

De winnaar wordt door ons persoonlijk op de hoogte gebracht en krijgt zijn of haar prijs toegestuurd. Zo heb je het boek snel in huis.

Onderweg vanaf 1 maart te koop

Geen zin om af te wachten of je gewonnen hebt? Dan kan je Onderweg natuurlijk ook direct kopen. Onderstaand vind je alle verkoopinformatie over het boek.

Onderweg – Alleen over het St. Olavspad
Uitgeverijfjord.com
ISBN 978 90 83014 852
Te koop voor € 20 via de website

 

 

Boeken » WIN + Boekreview: Onderweg voert je in geuren en kleuren te voet door Scandinavië

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..