Canyoning is misschien wel de meest avontuurlijke outdoor activiteit die je in de bergen kan doen. Tijdens het canyoningen bezoek je de binnenkant van een kloof. Ben jij op zoek naar informatie over canyoning? En wil je weten hoe met Canyoning kan beginnen, waar je het kan doen en of het gevaarlijk is? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je alles over deze outdoorsport en hebben we onze eigen ervaringen en tips verzameld.
Wat is canyoning?
Canyoning is een spannende outdoor activiteit waarbij je je met de stroom van het water mee door een kloof beweegt. Afhankelijk van de kloof kan dit door abseilen, klimmen, glijden, springen, lopen en zwemmen. Tijdens het canyoningen wordt altijd gebruik gemaakt van meerdere van deze technieken. Bij sommige tours wordt meer gebruik gemaakt van abseilen en klimmen, bij anderen (meestal de makkelijke varianten) is het voornamelijk springen en glijden. Het zwemmen en lopen is voornamelijk om van het ene punt naar het andere punt te komen, dit is nooit het hoofddoel van de activiteit.
Wat betekent canyoning?
Canyoning komt van het Engelse woord canyon, wat letterlijk kloof betekend. Canyoning betekent dus zoiets als: door de kloof bewegen. Je maakt tijdens deze sport dan ook creatief gebruik van de kloof. De natuurlijke rotsvormingen worden gebruikt als glijbaan, springplank, zwembad of tunnel.
Deze naam is trouwens letterlijk overgenomen in het Duits, Frans, Spaans en Portugees. In alle Europese landen heet sport dus hetzelfde. De uitvoering is wel overal net weer iets anders.
Waarom is canyoning zo leuk?
Ten eerste is canyoning net even anders dan de andere wild water sporten. Bij deze outdoorsport is je eigen lichaam de drijvende kracht achter de sport. Geen raft, kajak of surfplank, je moet het nu echt zelf doen. Er is ook geen gids die het van je over kan nemen als het spannend wordt. Je bent dus zelf 100% verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.
Ten tweede ben je bij canyoning omringt door natuur. Je bevindt je in het (ijskoude) water in het hart van de kloof. Overal om je heen zijn hoge rotswanden en eeuwenoude natuur. Je maakt gebruik van de vormen die het water over eeuwen heen in de rotsen heeft geslepen en je bent aan de grillen van het water onderhevig. Hier is echt geen ruimte meer om over je administratie na te denken 😉
Tot slot is canyoning een verbindende familie activiteit, maar daarover later meer onder het kopje ‘Canyoning met kinderen’.
Wat heb je nodig bij het canyoningen?
We gaan er even vanuit dat je, wanneer je dit artikel leest, nieuw bent in deze spannende outdoor activiteit en gaat canyoningen met een gids. Zelfstandig canyoningen raden wij sowieso af, totdat je de nodige opleiding gevolgd hebt. Wanneer je met een gids op pad gaat heb je eigenlijk alleen maar zwemkleding en een handdoek nodig. Ter plaatse wordt je door de organisatie van jouw toer voorzien van de volgende gear:
- Canyoning schoenen (of gewoon oude sportschoenen)
- Wetsuit (waarschijnlijk een warme varianten want je zal voornamelijk in het water zijn en het water is koud)
- Een klimhelm (om je te beschermen tegen neervallende stenen in de kloof en het stoten van je hoofd)
- Een klimharnas met klettersteig set.
- Touw (afhankelijk van de tour)
- Karabiners
Voordat je gaat beginnen is het handig om lang haar in een staart te dragen en sierraden af te doen. Tijdens canyoning krijg je geen zwemvest aan. In sommige gevallen moet je ook onder het water door rots openingen zwemmen. Het is dus belangrijk dat je goed kan zwemmen. Hoe je bovenstaande materialen gebruikt, wordt tijdens een trip uitgebreid uitgelegd.
Voor wie is canyoning
Canyoning is voor iedereen wie zin heeft in een avontuur. Het is handig als je wat ervaring hebt met hiken of wandelen in de bergen, klimmen en klettersteigen, maar dit is allemaal niet noodzakelijk. Wel moet je kunnen zwemmen en vrij zijn van hoogtevrees. Daarbij helpt het als je over een goede conditie beschikt.
Onze kinderen doen deze sport sinds ze 11 jaar oud zijn, maar we zijn tijdens het canyoningen ook vaak met nog jongere kinderen op pad geweest. De jongste was 8, maar die had behoorlijk wat wandel en klimervaring. Het belangrijkste is dat je kind goed kan zwemmen (en goed luistert naar de gids).
Dit zijn de mooiste plekken te canyoningen
De mooiste canyoning plekken vind je natuurlijk in de bergen, daar waar de mooiste canyons zijn. We hebben zelf ondertussen al vele canyoningtochten gemaakt en zullen hieronder onze favorieten verklappen.
Canyoning in Oostenrijk
In Oostenrijk neemt de populariteit van deze sport snel toe, maar het is nog niet zo groot als in Frankrijk of Spanje. Mooie plekken voor canyoningtochten vindt je in het Salzburger Saalachtal in SalzburgerLand, het Lechtal in Tirol en in National Park Gesäuse in Steiermark.
Wat kost canyoning in Oostenrijk?
Canyoning in Oostenrijk kost gemiddeld tussen de 80 en 120 euro per persoon. Hiervoor ben je ongeveer 2 uur op pad met een gids. Al het materiaal is inclusief, evenals de mogelijkheid om te douchen aan het einde van de tour.
Canyoning in Frankrijk
Frankrijk is binnen Europa de place to be als het om canyoning gaat. Een van de mooiste plekken is de Galamus kloof in de Franse Pyreneeën. Maar ook in de Fournelkloof in de Écrins (Zuid Alpen) kan je hele mooie tochten maken.
Andere populaire plekken voor canyoning in Frankrijk zijn:
- Lech in de Pyreneeën
- Taurinya in de Pyreneeën
- Anelles in de Pyreneeën
- Vercors in de Franse Alpen
- Ardeche
Wat kost canyoning in Frankrijk?
Canyoning in Frankrijk kost tussen de 45 en 120 euro per persoon. Voor 45 euro krijg je een korte, makkelijke tour van ongeveer twee uur. Voor 120 euro mag je een spannende dagtocht verwachten. In Frankrijk gaan er meestal twee guides per groep mee. Al het materiaal is inclusief. Maar er zijn niet altijd douches aanwezig bij het eindpunt.
Canyoning in Spanje
In Spanje wordt het net wat extremer. In Oostenrijk is alles redelijk rustig en beheerst, in Frankrijk is een makkelijke tour al behoorlijk uitdagend, maar in Spanje wordt je echt in het diepe gegooid. De gidsen zijn hier onverschrokken en gaan uit van een goede basis conditie bij iedere deelnemer. De natuur en ervaring zijn hier overweldigend. En als je durft, liggen in de Spaanse Pyreneeën de mooiste tochten op je te wachten. De allermooiste en meest geliefde plek voor canyoning in Spanje vind je in Huesca, in the Sierra de Guara kloof in Ordesa National Park. Deze kloof staat zelfs in de top 5 mooiste plekken voor canyoning wereldwijd!
Andere mooie plekken voor canyoning in Spanje:
- Mallorca
- Rio Verde in Andalusië
- Carangas in Sturias
Wat kost canyoning in Spanje?
Canyoningen in Spanje kost tussen de 40 en 100 euro. Hoe makkelijker (en korter) de tour, des te lager de prijs. Bij de prijs zijn begeleiding van één of twee gidsen en alle materialen inbegrepen.
Meer inspiratie
Wij gaan regelmatig op canyoning avontuur en hebben ook een aantal leuke, inspirerende artikelen over dit onderwerp geschreven. Hieronder staan onze laatste artikelen over canyoning en verslagen van bestemmingen waar we kloven, klammenm, schluchten en gorges hebben ontdekt.
-
Onze eerste ervaringen met canyoning – in de Seisenbergklamm in Lofer | Oostenrijk
Hét absolute hoogtepunt van onze actieve vakantie in het Salzburger Saalachtal is de middag waarop we voor het kennismaken met canyoning. Gekleed in een dik wetsuit, met een klimgordel om en een klimhelm op neemt onze gids ons mee naar de Seisenbergklamm. Daar wandelen we dit niet langs, maar dwars dóór het water. Onze eerste keer…
-
Reisverslag: een actieve vakantie vol waterplezier in het Salzburger Saalachtal
Het Salzburger Saalachtal misschien wel de meest avontuurlijke regio die we ooit met onze kinderen in Oostenrijk bezochten. In de korte tijd die we er waren, wandelden we door de sprookjesachtige Seisenbergklamm, daalden we op een e-bike af door een spannende kloof, vonden we verkoeling in een raft op de rivier de Saalach en verlegden…
-
Actieve vakantie in de Catalaanse Pyreneeën: dit zijn de leukste activiteiten
Ben je weleens in de Catalaanse Pyreneeën geweest? Dit deel van de Pyreneeën behoort tot onze favorieten bestemmingen voor een actieve vakantie en staat bol van outdoor activiteiten. Avontuurlijke families zullen hier de tijd van hun leven hebben met de overweldigende natuur, talloze mogelijkheden en culinaire verwennerijen. Wij tippen de leukste activiteiten in deze bijzondere…
-
Outdoor activiteiten: dit zijn de leukste activiteiten voor buiten
Outdoor activiteiten zijn booming, steeds meer mensen willen graag buiten actief zijn, in de natuur. Nu hoef je niet direct naar de bergen af te reizen om actief te genieten van de natuur. Er zijn genoeg outdoor activiteiten in Nederland mogelijk. In dit artikel delen we onze favorieten outdoor activiteiten in Nederland en daarbuiten. Aan…
Canyoning met kinderen: onze ervaring
Sinds onze kinderen 11 jaar zijn, doen wij aan canyoning. Daarvoor hadden wij het zelf ook nog nooit gedaan. Het leuke hieraan is, dat we zo met elkaar iets nieuws leren. Wat jammer hieraan is, is dat de kinderen ondertussen een stuk meer durven dan wijzelf.
Alhoewel 11 jaar een mooie leeftijd is om met deze sport te beginnen, hebben we eigenlijk nog iets te lang gewacht. Terugkijkend hadden we ook drie jaar eerder kunnen beginnen. Maar nu zijn onze kinderen wel redelijk sportief en kennen ze weinig angst. Wanneer jouw kinderen niet veel ervaring hebben met sporten als wandelen en klimmen, is 10 jaar een mooie leeftijd om voor het eerst te gaan canyoningen.
Begin met een makkelijke toer. Natuurlijk zien de meer uitdagende toeren er veel spectaculairder uit, maar ook bij de makkelijke trips zitten vaak al uitdagende elementen. Zo maakten we een sprong van meter bij een makkelijke tour en moesten we een keer 11 meter abseilen. Dit is natuurlijk best spannend, zeker voor kinderen die niet in de bergen opgroeien.
Het is belangrijk dat de kinderen (en jijzelf) de instructies goed begrijpen. De gids kent de kloof en weet waar de gevaarlijke, diepe en ondiepe stukken in de kloof zitten. Ze geven bijvoorbeeld aan dat je bij bepaalde sprongen goed je knieën moet buigen omdat het water ondiep is. Of dat je bepaalde plekken in het water moet vermijden. Wanneer je de taal van het land waar je bent niet spreekt, vraag dan om een Engelstalige gids. En vertaal zo veel als mogelijk is voor je kinderen. Zorg dat je kinderen zich vrij voelen om aan te geven als ze iets niet durven of kunnen. De gids weet dan altijd een alternatief. Bij de meeste sprongen is er de mogelijkheid om om te lopen of te abseilen als ze bang zijn.
Tot slot moeten de kinderen kunnen zwemmen en geen hoogtevrees hebben. Maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Voor ons is canyoning een van de leukste en meest verbindende activiteiten die we tijdens een vakantie kunnen ondernemen. Dus we raden je zeker aan om dit zelf ook eens uit te proberen!
Een canyoning tour boeken, zo werkt dat
Ben je er helemaal klaar voor om zelf te canyoningen? Kijk dan of er een aanbieder is bij jou in de omgeving, of vraag dit na bij het locale toerismebureau. Je kan ook kijken bij grote touroperators als Check Yeti en GetYourGuide.
Tips voor de ultieme ervaring
Heb jij een trip geboekt? Of ben je een tour aan het plannen, hieronder geven we nog een paar persoonlijke tips voor een goede ervaring.
- Zorg voor badkleding en een handdoek. Neem eventueel ook shampoo en zeep mee. Wanneer je je wetsuit uittrekt, zal je behoefte hebben aan deze spullen.
- Ga op pad met een gids die een taal spreekt die jij begrijpt. De instructies zijn erg belangrijk voor een veilige ervaring. Geef het aan als je iets niet goed verstaan of begrepen hebt.
- Neem wat water mee voor als je terugkomt. Al dat water maakt behoorlijk dorstig.
- Heb je een waterdichte camera of action cam? Neem deze dan zeker mee, het zal te gekke beelden opleveren.
- Durf je iets niet? Geef het aan! De gids heeft meestal een alternatief paraat en veiligheid gaat echt voorop bij dit soort sporten.
- Begin altijd met een makkelijke tocht, hoe sportief je ook bent. De makkelijke tochten voelen aan als een grote waterspeeltuin en zijn ideaal om kennis te maken met de kloof en alles wat er mogelijk is.
- Geniet, voor je het weet is het voorbij.