- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Trainen voor bergwandelen: op deze manier bouw je snel conditie op

Maaike Meerman

Laatste update:

merken wandelschoenen kiezen
Er zijn heel veel merken wandelschoenen.

Ga jij deze zomer op wandelvakantie? Of ben je van plan om te gaan bergwandelen? Dan staat je een fantastische tijd te wachten! Wandelen in de bergen is sportief, inspannend en ontspannend tegelijkertijd. Je geniet van de mooiste uitzichten, ervaart veel minder prikkels en je zintuigen functioneren daardoor op een heel ander niveau. Je ervaart de wereld letterlijk op een andere manier dan in de drukte van een stad of industriële omgeving.

Maar bergwandelen vraagt ook wat anders van je lichaam dan een wandeling in een stedelijke of industriële omgeving. De omgeving is anders, je bewegingen zijn opeens heel anders en dan ben je ook nog eens op hoogte. Gelukkig zijn er vele manieren om te trainen voor bergwandelen. Zodat je straks optimaal kan genieten van je bergwandeling.

We geven je hieronder een aantal tips om je conditie voorafgaand aan je bergvakantie op te krikken. Dan geniet je straks nog meer van al het goede wat de bergen te bieden hebben!

Trainen voor bergwandelen. Zo kom je op de top.
Trainen voor bergwandelen. Zo kom je op de top.

Trainen voor bergwandelen begint met… wandelen

De beste manier om te trainen voor bergwandelen is door te beginnen met wandelen. Draag daarbij de wandeloutfit die je straks ook meeneemt voor je bergwandeling. Zo wennen je voeten vast aan de schoenen en worden ze goed ingelopen. Wanneer je wandelschoenen al wat ouder zijn, ontdek je nu ook alvast waar eventuele slijtage zit. Dan kan je hier voor je  vakantie alvast actie op ondernemen.

Ga wandelen tijdens verschillende weersomstandigheden

Probeer te gaan wandelen onder alle weersomstandigheden. Laat je niet weerhouden door een regenbui, kou of wind. In de bergen wisselen verschillende weersomstandigheden elkaar af. Je kan dus met al deze omstandigheden te maken krijgen tijdens je bergwandeling. Zorg voor goed materiaal (een goede regenjas is onmisbaar), dan ben je overal tegen bestand.

Mist op de top. Vrouw in regenjas. Trainen voor bergwandelen.
Wandelen onder alle weersomstandigheden.

Train het wandelen met rugzak

Wanneer je straks gaat wandelen in de bergen, loop je met een wandelrugzak. Neem tijdens je wandeling in Nederland daarom ook alvast een backpack (met bepakking) mee. Goed om mee te nemen voor tijdens een wandeling zijn: een drinkfles met water, een regenjas, EHBO setje en iets te eten. Nu moet je alleen nog je rugzak afstellen en je bent klaar om te gaan.

Draag een rugzak wanneer je traint voor je bergwandeling.
Draag een rugzak wanneer je traint voor je bergwandeling.

Zorg voor een goede wandeltechniek

Het klinkt misschien raar, maar een verkeerde wandeltechniek kan op den duur voor nare blessures zorgen. Zo zetten veel mensen hun voet(en) een beetje naar buiten. Hierdoor kan je een knie overbelasten. Ook het neerzetten en afrollen op een onjuiste manier kan voor problemen zorgen. Besteed dus eens aandacht aan de manier waarop je loopt in plaats van de snelheid of de afstand.

Loop met wandelstokken

Door het gebruik van wandelstokken gebruik je je armen opeens veel meer bij het wandelen. Het gevolg. Je verbrandt veel meer calorieën en traint veel efficiënter. Door met wandelstokken te lopen, heb je een work-out voor je hele lichaam.

je bent nooit te oud om te trainen voor bergwandelen
Je bent nooit te oud voor een wandeling.

Hardlopen voor betere conditie en balans

Met bergwandelen maak je hoogtemeters. Hierdoor kan je snel buiten adem raken als je conditie niet op peil is. De beste manier om je conditie op pijl te krijgen (voor bergwandelingen) is door te gaan hardlopen. Binnen op een loopband (met een helling) of buiten, dat maakt niet zoveel uit. Het voordeel van hardlopen is dat je ook je coördinatie en balans traint. Iets wat straks, tijdens een wandeling in de bergen, goed van pas komt.

Zorg voordat je start met hardlopen voor goede hardloopschoenen. Laat je uitgebreid informeren in een gespecialiseerde sportzaak. Wanneer je start met hardlopen is het van groot belang dat je informatie ontvangt over looptechniek en trainingsopbouw. Tijdens het bergwandelen komt er veel druk op je gewrichten. Dit is onvermijdelijk. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het hardlopen je gewrichten niet overbelast. Om de schokken goed te dempen is het advies om nooit hardloopschoenen te dragen die langer dan een jaar oud zijn. Ook niet als ze alleen maar in de kast hebben gestaan en nog ‘als nieuw zijn’ (geeft niks, zo’n paar hardloopschoenen hebben we allemaal wel). De demping in hardloopschoenen verdwijnt namelijk door de weekmakers die hierin zitten. En na een jaar tijd is er onvoldoende demping over om je gewrichten goed te kunnen beschermen.

Hardlopen is een perfecte manier om te trainen voor bergwandelen
Hardlopen is een perfecte manier om te trainen voor bergwandelen

Yoga, pilates, fitness

Als je een goede balans hebt, heb je daar veel profijt van tijdens het maken van een bergwandeling. Je raakt minder snel uit balans en kan daardoor sneller herstellen als je misstapt of een steen, tak of iets anders onder je vandaan glipt. En dat gebeurd nu eenmaal. Net als dat je over onmogelijke randjes moet balanceren, te kleine bruggetjes (bestaande uit 1 boomstronk) of over een slootje moet springen.

Ook bij het bergafwaarts wandelen is een goede balans essentieel. Er zijn binnen de yoga, pilates en fitness talloze oefeningen voor balans. Daarbij werk je met deze sporten aan je kracht, flexibiliteit en mentale focus. Daardoor kan je het bergwandelen straks langer volhouden en heb je minder kans op blessures.

Yoga is er in vele vormen: vinyasa yoga, bikram yoga, kundalini yoga en dan zijn er nog ontelbare soorten yoga. Welke soort je kiest maakt voor de training niet zoveel uit. Belangrijker is dat je iets kiest wat bij je past. Dus rol die mat uit en doe wat oefeningen. Lees anders eens het artikel yoga voor bergwandelaars. Daarin staan een aantal fijne oefeningen voor balans, kracht maar ook ontspanning na een bergwandeling. En dat komt dan weer goed van pas, als je straks in de bergen bent.

Trainen voor bergwandelen op de slackline
Met een slackline train je balans en coordinatie.

Overige tips om te trainen voor bergwandelen

Als je een bergwandeling van meerdere uren gaat maken, moet je enige conditie hebben. Ben je normaal gesproken niet veel in beweging? Of breng je je dagen voornamelijk zittend door? Dan adviseren wij je om dit te trainen. Ga in het weekend gewoon een paar uur wandelen, fietsen of skeeleren. Uithoudingsvermogen en conditie zijn essentieel bij het trainen voor bergwandelen. Evenals balans en coördinatie. Wanneer je twijfelt of je fit genoeg bent, start dan met een korte wandeling in de bergen en bouw het rustig op. Je merkt dan snel genoeg waar je grenzen liggen.

Accepteer je grenzen en geniet van alles om je heen. Je zult verbaast staan van het aantal rustpunten wat je onderweg tegenkomt. Deze zijn er niet voor niks.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Bescherm je outdoorspullen tegen regen en zon met Nikwax Tent & Gear SolarWash 

Merino wol wassen moeilijk? Met deze tips gaat het zeker niet mis!

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.