De beste wandelstokken kopen: waar je op moet letten

Wandelstokken hadden lange tijd een beetje suf imago. Tot een paar jaar geleden waren het voornamelijk senioren die met wandelstokken onderweg waren. Maar de laatste jaren zijn de stokken behoorlijk gegroeid in populariteit. Tijdens het trailrunnen worden ze door jongere massaal ingezet en ogen ze opeens ontzettend sportief. Tijdens het winterwandelen kwamen ze ook heel goed van pas op ijzige en gladde stukken sneeuw. Maar vorige zomer ontdekten wij waarom goede wandelstokken echt een goed idee zijn. Je kan je met stokken een stuk sneller over moeilijk terrein bewegen, je ervaart meer ritme en evenwicht en je gewrichten worden minder belast.

Test: Welke wandelstokken zijn het beste voor jou?
Welke wandelstokken zijn het beste voor jou?

Beste wandelstokken – top 4

Tijdens mijn opleiding tot berggids, kreeg ik de kans verschillende wandelstokken te testen. De exemplaren in deze test zijn allemaal getest in de bergen. De top 4 bevat onze persoonlijke favorieten op basis van de beschikbare testmodellen en toegestuurde wandelstokken.

Black Diamond Alpine Carbon – beste wandelstokken voor dames

Geschikt voor: wandelingen in de bergen het hele jaar door, huttentocht, winterwandelen, sneeuwschoenwandelen en toerskiën.
Materiaal: Carbon (stok) en kurk (grip).
Lengte: 60-125 cm.
Constructie: telescoop stokken.
Wat is leuk: stevig, geschikt voor vier seizoenen, licht gewicht en fijne grip.
Wat is minder: prijzig.
Deze wandelstokken kopen: voor € 155,-.

De beste wandelstokken voor wie het hele jaar door actief in de bergen onderweg is. Black Diamond Alpine Carbon is onze absolute favoriet. Of we nu gaan wandelen, een trekking maken, sneeuwschoenwandelen of toerskiën, deze stokken van Black Diamond zijn er bij! Met één paar wandelstokken ben ik het hele jaar voorzien. Goed, het is wel even een investering. Wanneer je af en toe wandelt door het Nederlandse landschap zijn deze stokken misschien een beetje teveel van het goede. Maar wanneer je op zoek bent naar een wandelstok die je het hele jaar door kan gebruiken (in de bergen) dan zijn deze de investering waard. Koop er wel even een losse winterteller bij, want die wordt niet meegeleverd.


Leki Micro Vario – klein opvouwbaar en lichtgewicht wandelstokken

Geschikt voor: wandelingen in de bergen het hele jaar door, huttentocht, winterwandelen, sneeuwschoenwandelen en toerskiën.
Materiaal: Carbon (stok) en schuim (grip).
Lengte: 110-130 cm (ingeklapt 40 cm).
Constructie: opklapbaar.
Wat is leuk: klein opklapbaar en licht.
Wat is minder: prijzig.
Deze wandelstokken kopen: voor € 185,99.

Wij vinden Leki Micro Vario iets minder comfortabel in gebruik dan de bovenstaande variant van Black Diamond. Daarentegen is deze wandelstok van Leki kleiner inklapbaar en daardoor makkelijker mee te nemen. Leki Micro Vario is solide en voelt betrouwbaar op ieder terrein. De stokken zijn snel en makkelijk instelbaar en ze wegen slechts 400 gram (net als bovenstaand model van Black Diamond). De schuimen grip vinden wij iets minder fijn, er komt een beetje rare geur vanaf in de regen. Desondanks behoort ook deze wandelstok tot onze favorieten. Het hele jaar inzetbaar, in allerlei terrein. De prijs er dan ook naar.


Black Diamond Trail Back – beste wandelstok in prijs – kwaliteit

Geschikt voor: wandelingen in bos en bergen.
Materiaal: aluminium (stok) en rubber (grip).
Lengte: 65-140 cm (ingeklapt 65 cm).
Constructie: telescoop stokken.
Wat is leuk: goede verhouding in prijs en kwaliteit.
Wat is minder: minder geschikt voor toerskiën en sneeuwschoenwandelen.
Deze wandelstok kopen: voor € 48,-.

Deze wandelstokken van Black Diamond zijn een variant uit 2018. Niet het nieuwste van het nieuwste dus, maar wel betaalbare degelijkheid. Trail Back is een stevige en betrouwbare wandelstok die lang meegaat. Of je nu gaat wandelen in Nederland of de bergen ingaat, het kan met deze stokken allemaal. Tijdens een wandelcursus wisselde ik voor een dag met een medecursist mijn favoriete wandelstokken voor de Trail Back variant. In het begin wat het even wennen (de grip is minder comfortabel en ze zijn iets zwaarder) maar echte nadelen kon ik tijdens de wandeling niet ontdekken. Een mooie wandelstok om mee te beginnen of voor wandelaars die puur voor het wandelen iets zoeken. Hier kan je jaren mee vooruit!


Decathlon wandelstokken – goedkope wandelstok voor de bergen

Geschikt voor: wandelingen in bos en bergen op zacht terrein en rotsen.
Materiaal: aluminium (stok) en schuim (grip).
Lengte: 105-130 cm (ingeklapt 60 cm).
Constructie: telescoop stokken.
Wat is leuk: goedkope wandelstokken van prima kwaliteit.
Wat is minder: duurzaamheid, verstelbaarheid loopt niet zo soepel.|
Kopen: voor €15,-.

Deze wandelstokken van Decathlon zijn een goede keuze voor iedereen die het wandelen met stokken eens wil proberen, maar niet gelijk een diepte investering wil doen. Ga je een huttentocht maken? Dan adviseren we één van bovenstaande modellen. Maar ga je wandelen tijdens je zomervakantie in de bergen? Of wil je het gewoon eens uitproberen in Nederland? Dan zijn is dit een mooi instapmodel. De stokken zijn klein inschuifbaar, maar het systeem is even wennen. Neem daar dus thuis de tijd voor.


Waarom wandelstokken kopen een goed idee is

Er zijn tal van redenen denkbaar om te gaan wandelen met wandelstokken. Bij ons begon het met de wens om spierpijn (na bergafwaarts wandelen) te verminderen. En ook omdat we meer grip wilde in sneeuw  en ijs. Enkele andere goede redenen om wandelstokken aan te schaffen zijn:

  • belasting op knieën en enkels verminderen tijdens het bergwandelen.
  • meer ritme en evenwicht tijdens een wandeling.
  • sportieve wandelhouding verbeteren.
  • wandeltempo verhogen.
  • ontwikkelen van een vast wandeltempo.
  • stabiliteit op oneffen terrein of in modder, sneeuw of natte ondergrond.

Daarnaast zijn wandelstokken een handige tool voor het bepalen van de helling, al zullen niet veel wandelaars daar gebruik van maken.

wandelstokken van carbon
Wandelstokken zorgen voor evenwicht.

Waar kan je wandelstokken kopen?

Het aanbod in Nederland is misschien nog wat beperkt, maar in de Alpenlanden zijn wandelstokken geheel ingeburgerd en kan je ze in iedere sportzaak kopen. Wil je ze in Nederland aanschaffen? Kijk dan eens in de bekende webshops van bol en Decathlon of het iets minder bekende (maar hele fijne) Bergfreunde.

Bever webshop

Wat is het verschil tussen de verschillende merken wandelstokken

Wandelstokken worden doorgaans gemaakt door de merken die we kennen van skistokken. De bekendste merken  zijn dan ook Leki, Komperdell en Black Diamond. Voor wintersporters waarschijnlijk allemaal bekende namen. Het wandelstokkenmerk Komperdell hebben wij helaas niet kunnen testen, Leki en Black Diamond zijn wel uitgebreid aan de test onderworpen.

Daarnaast zijn er tal van minder bekende merken te koop. Voor goed en goedkoop hebben wij de wandelstokken van Decathlon getest. Onze favoriet vind je hierboven in de wandelstokken test.

Wandelstokken » De beste wandelstokken kopen: waar je op moet letten

verder lezen op bergfamilie.nl