De lekkerste gerechten in de Oostenrijkse berghutten

Wanneer je tijdens een vakantie in Oostenrijk in een berghut komt, kan je meestal kiezen uit een aantal traditionele gerechten. Deze gerechten zijn in de zomer en in de winter grotendeel gelijk.  Met een aantal kleine uitzonderingen, die we hieronder zullen bespreken. Vrijwel al het eten in de traditionele berghutten geeft veel energie. Zodat je je wandeling of wintersport met nieuwe energie kunt voorzetten. Weet je niet wat je moet kiezen voor de lunch? Kies dan voor één van onderstaande gerechten. Dan zit je altijd goed.

Zondagse traditie: Schweinsbraten

In Oostenrijkse bergdorpen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. En op zondag serveren veel traditionele hutten schweinsbraten. Een enorm gerecht, wat je meestal vooraf moet bestellen als je dit wil eten. Het varkensvlees is veel en vol van smaken. Doorgaans wordt de schweinsbraten geserveerd met een broodknödel (voor wie dit niet kent, een soort gehaktbal gemaakt van brood) en zuurkool. Een aanrader (voor de echte vleeseters) voor wie kennis wil maken met de typische Oostenrijkse traditie.

Zomer in de berghut = kazen!

Veel Oostenrijkse berghutten waren vroeger boerenbedrijven. Nog altijd zijn veel eigenaren van berghutten ook eigenaar van een aantal dieren die ergens op de berg staan te grazen. Zo maken veel berghutten zelf kaas en kan je verse melkproducten krijgen in de zomer en in het najaar. Probeer de verse kazen vooral eens uit! Ze worden geserveerd met brood en een glas wijn of bier smaakt er goed bij.

eten in oostenrijk

Niet alleen voor kinderen, kaiserschmarrn

Een dikke, zoete pannenkoek in kleine stukjes gehakt. Zo leg ik dit gerecht altijd uit aan mensen die vragen wat kaiserschmarrn zijn. Eens in de zoveel tijd moet ik dit gerecht bestellen. Onze kinderen eten dit gerecht met grotere regelmaat. Voor volwassenen worden er meestal in rum gedrenkte rozijnen doorheen gebakken. Dus vermeld het erbij als je dit gerecht voor je kinderen besteld. In de zomer met verse cranberry compote smaken ze het lekkerst. In de winter met appelmoes.

Van juni tot augustus: eierschwammerl

Zie je een gerecht met eierschwammerl op de kaart? Bestel dit dan! Eierschwamml zijn cantharellen en ze groeien rijkelijk in de Oostenrijkse bergen. Hele gezinnen trekken er in de weekenden op uit om ze te verzamelen en te verwerken tot de lekkerste gerechten. De combinatie met spätzle is fenomenaal maar ook in soepen geven ze een bijzondere, fijne smaak. Een glas witte wijn erbij doet het altijd goed.

cantharellen verzamelen

Verse vis: forel of saibling

Forel wordt in Oostenrijk gekweekt in bergwateren met kraakhelder bron water. Saibling is doorgaans iets groter dan forel en minder verkrijgbaar, maar overtreft de forel in smaak. De saibling wordt gekweekt in stromend water, het bronwater stroomt letterlijk in en uit de bron of vijver waar de saibling leeft (en groeit). Tegenwoordig horen we steeds meer over de vervuiling van de zee dat je je kan afvragen of vissen uit de zee wel zo gezond zijn (althans, ik vraag me dat dan af). Bij saibling of forel hoef je je hier geen zorgen over te maken. Ze hebben een prima leven, op een mooie en zuivere plek. En dat proef je!

Kleine krachtpatser: Rindsuppe

Met een rundersoep kom je snel op kracht. Vraag me niet hoe het werkt, maar als ik moe of lusteloos ben bestel ik een kom rundersoep en dan kan ik letterlijk weer uren vooruit. Mijn persoonlijke favoriet is de “Rindsuppe mit Kaspressknödel’ ofwel: rundersoep met kaas knödel. Dit laatste is de eerder beschreven broodbal maar in dit geval dus met kaas. Bijzonder van smaak en het brengt je op kracht. Kan overigens prima gevolgd worden door één van bovenstaande gerechten.

Typische Oostenrijkse gerechten

Bovenstaande zijn onze favorieten Oostenrijkse gerechten. En nu denk je waarschijnlijk: de schnitzel ontbreekt. Maar de waarheid is, het is niet langer één van onze favorieten. De kinderen eten nog steeds graag schnitzel maar de populariteit verdwijnt snel zodra er schweinsbraten op de kaart staat. Dan moet een schnitzel het toch echt afleggen.

Wat is jouw favorieten gerecht in de berghutten tijdens de zomermaanden? We ontvangen graag tips voor gerechten en hutten. Je moet tenslotte altijd blijven eten 🙂

Food » De lekkerste gerechten in de Oostenrijkse berghutten

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..