De mooiste wandelingen in eigen land maak je in Zuid-Limburg

Dat je niet ver hoeft te reizen om één van de mooiste wandelbestemmingen van Europa te bezoeken, hebben we aan Zuid-Limburg te danken. Gewoon binnen onze eigen landsgrenzen is namelijk verrassend veel moois te ontdekken. Heuvels, dalen, grotten en wijnlandschappen, je vindt het allemaal in het zuiden van het land.

Het landschap van Zuid-Limburg is zo veelzijdig dat hier voor ieder type wandelaar iets te ontdekken valt. Zo zijn er maar liefst 6 speciale ‘kidsproof wandelroutes’ te vinden. Maar ook echte bergwandelingen met aardig wat hoogtemeters horen tot de mogelijkheden.

Zuid-Limburg ontdekken

Zuid- Limburg Foto: Wouter Roosenboom

Kidsproof wandelen in Zuid-Limburg

Voor families met jonge kinderen zijn de Kidsproof wandelingen goed voor een flinke dosis #instanthappiness. Zo is er een kastelen route waarbij je langs historische gebouwen en door prachtige natuur wandelt.

Of wat dacht je van een wandelspel door Valkenburg waarbij een moord opgelost moet worden?

Door het Schutterspark loopt een prachtig minder valide wandelpad wat ook heel geschikt is voor kinderwagens. En als klap op de vuurpijl is er een familiewandeling waar je een nostalgische stoomtrein kan spotten.

Meer weten over de de mogelijkheden om te wandelen met kinderen? Een overzicht van alle Kidsproof wandelingen in Zuid-Limburg vind je hier.

Schutterspark wandelen in Zuid Limburg

Het kinderwagen vriendelijke Schutterspark.

De steilste hellingen van Zuid-Limburg

Bergliefhebbers zullen vooral heel blij worden van de wandelingen over de steilste hellingen van Zuid-Limburg. Zijn de kinderen al iets groter? Of gewoon iets avontuurlijker ingesteld? Dan bieden de steilste paadjes van Zuid-Limburg een mooie uitdaging.

Voor bergliefhebbers is de Dutch Mountain Trail, de zwaarste wandeling van Nederland, misschien wel de mooiste trekking van Nederland. De ruige wandeltocht bedraagt in totaal ruim 100 kilometer en verbindt 7 bergtoppen met elkaar. Maar je hoeft natuurlijk niet de hele route af te leggen, een etappe is al heel indrukwekkend.

vakantie zuid-limburg

Wandelen op de Bemelerberg met prachtige uitzichten.

Op de Bemelerberg, de thuisbasis van roofvogels en gekenmerkt door haar gele kalksteen bevindt zich een van de steilste hellingen van Nederland. Liefhebbers van vogels kunnen hier hun hart ophalen, dus vergeet zeker niet om je verrekijker mee te nemen.

De Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland, mag natuurlijk in dit lijstje niet ontbreken. Ondanks dat het een flinke klim is, is dit een mooie wandelingen voor kinderen vanaf 5 jaar. De vele wandelingen die hier mogelijk zijn, de mooie speeltuinen, het drielandenpunt en uitkijktorens zorgen voor blijvende herinneringen.

vaalserberg

De Vaalserberg biedt indrukwekkende wandelingen.

Ontdek de mooiste bossen

Naast hoogtemeters, zijn het vooral de meters in de natuur die er voor ons toe doen. Ook op dit vlak heeft Zuid-Limburg veel te bieden. In het heuvelachtige landschap zijn een aantal prachtige bossen te ontdekken. Bijvoorbeeld het hoogbos, een natuurrijk bos dat vol staat met fijnsparren en oude eiken. Maar waarvandaan je bovenal een prachtig uitzicht hebt.

Of bezoek het Imstenraderbos met haar heuvels, weides en wilde dieren als roofvogels en reeën. Dit bos staat bekend als ‘Limburg in het klein’ en tijdens je wandelingen door het prachtige, onontdekte natuurgebied kan je buizerds, uilen, vleermuizen en zelfs reeën spotten.

Kindvriendelijk wandelen in Zuid-Limburg

Kindvriendelijk wandelen in Zuid-Limburg.

Voor ieder wat wils!

Wij zijn gefascineerd en verrast door de enorme veelzijdigheid van Zuid-Limburg. Deze regio biedt werkelijk voor ieder wat wils. Beginnende wandelaars, ervaren wandelaars en families met kinderen van alle leeftijden zullen zich hier uitstekend vermaken. Wil je meer weten over alle wandelmogelijkheden of tips over de mooiste picknick plaatsen? Neem dan een kijkje op de officiële website van Zuid-Limburg.

Hoije! en wie weet zien we elkaar snel in Zuid-Limburg…

 

 

 

 

 

Bergfamilie.nl » Hiken / Wandelen » De mooiste wandelingen in eigen land maak je in Zuid-Limburg

verder lezen op bergfamilie.nl