Als Nederlanders die in Oostenrijk wonen, rijden we een aantal maal per jaar met de auto door Duitsland naar Oostenrijk. In dit artikel delen we onze ervaringen met het kiezen van de snelste route naar Oostenrijk.
Met de auto door Duitsland naar Oostenrijk: wat is de snelste route?
Wanneer je via Duitsland naar Oostenrijk rijdt, heb je de keuze uit drie hoofdroutes:
- Rechtsrheinisch (via Arnhem en de A3)
- Linksrheinisch (via Venlo en de A61)
- De Sauerlandroute (via Dortmund en de A45)
Welke de snelste route naar Oostenrijk is, is afhankelijk van waar je vertrekt en waar je bestemming is. Om je te helpen kiezen, beschrijven we alle drie deze routes kort en geven we van elke de voor- en nadelen.
Wat is de Linksrheinische route naar Oostenrijk? – over de A61
De Linksrheinische route door Duitsland naar Oostenrijk gaat langs de grensovergang Venlo en de Duitse steden Koblenz (A61), Karlsruhe(A6), Stuttgart(A8), Ulm(A8) en München(A8) of Memmingen, Kempten (A7).
Het grootste deel van de route bestaat uit twee- en driebaanswegen. Het grote voordeel van deze route is dat er bij files veel mogelijkheden zijn om een alternatieve route te kiezen. (Neem wel een goede wegenkaart mee). Dit is de reden dat het onze favoriete route is.
ONZE TIP: als je kiest voor de ‘omweg’over de A7 naar Ulm, ontwijk je de drukke wegen rondom Stuttgart en Ulm.
Overnachten langs de linksrheinische route naar Oostenrijk?
Hieronder staan een aantal hotels langs deze route om te overnachten.
- Motodrom in Hockenheim, overnachtingshotel vlak langs de A61 (450 km rijden).
- Hotel Residenz in Pforzheim: hotelkamers vanaf € 60. Langs A8, 550 km).
- Star-in Hotel bij Stuttgart (A81, A8), op de route naar Italië en Oostenrijk (600 km).
- Ibis Putzbrunn: goedkoop overnachten langs de A99 rondweg München (800 km).
Wat is de Rechtsrheinisch route naar Oostenrijk? – de A3
De meeste Nederlandsers zullen over de A3 door Duitsland naar Oostenrijk kiezen. Deze route over de A3 gaat langs Arnhem en vervolgens over Düsseldorf, Frankfurt en Wurzburg tot aan Nürnberg. Hiervandaan volg je de A8 naar München, of de A7 naar Ulm.
Dit is de snelste route. Onderweg rij je voornamelijk over driebaanswegen. Daardoor is er weinig kans op verstopping. Nadeel is wel dat als er toch iets gebeurt je minder uitwijkmogelijkheden hebt.
Overnachten langs de rechtsrheinische route naar Oostenrijk?
Hieronder staan een aantal hotels langs deze route om te overnachten.
- Hotel zum Ritter net voorbij Frankfurt, zo’n 450 kilometer rijden.
- Gutshofhotel Winkler Brau, hotel langs de A3, vlakbij Nürnberg. ca. 7 uur rijden.
- Bavaria Hotel in Ingolstadt, hotel vlak voor München. 700 km rijden van Utrecht (A3).
- Buchners Hotel in Deggendorf, vlak voor de Oostenrijkse grens (800 km)
De Sauerland route – de mooiste route naar Oostenrijk
Dit is de mooiste route naar Oostenrijk, dwars door het Sauerland. Deze route gaat via de A45. Een beetje afhankelijk wat je vertrekpunt in Nederland is, rij je via Osnabrück, Dortmund of via Keulen en Olpe.
Deze route, zeker in combinatie met de A7 naar Ulm, is zeker een aanrader. Hij gaat dwars door de heuvels van Sauerland. Dus mooie uitzichten en een beetjeheuvelachtig. Hou er wel rekening mee dat bij harde wind of sneeuwval het een minder fijne optie is. Zeker wanneer je met een caravan of aanhanger onderweg bent.
Overnachten langs de mooiste route naar Oostenrijk?
Hieronder staan een aantal hotels langs deze route om te overnachten.
- Motel Pelikan, bij Würzburg, goedkoop hotel om te overnachten op 5-6 uur rijden vanaf Utrecht.
- Ibis Putzbrunn, goedkoop overnachten langs de A99 rondweg München (800 km).
- Hotel zur Post in Rohrdorf – Overnachten voorbij alle drukke knooppunten
TIP: Zo ontwijk je files op de route naar Oostenrijk
Hou jij ook niet van files en drukte op de snelweg? Als je met de auto door Duitsland naar Oostenrijk rijdt, kan het op sommige momenten best druk zijn. Hieronder staan twee praktische tips waarmee je zelfs in het hoogseizoen files kunt vermijden.
Rij ’s nachts
Door ’s nachts te rijden kan je veel reistijd besparen. Gedurende de nacht is het een stuk rustiger op de weg. Nadeel is wel dat niet iedereen ’s nachts rijden als prettig ervaart. Zeker omdat de snelwegen in Duitsland slecht zijn verlicht.
Kies voor een overnachting onderweg naar Oostenrijk
Een andere optie is om te overnachten langs de route. De keuze is reuze. Wat dacht je van
- 16x een overnachtingshotel in Duitsland
- in een van de vakantieparken in Duitsland
- of op een van de camperplaatsen of campings met zwembad in Duitsland
Kies er een waar je 24/7 kan inchecken, of in ieder geval tot laat op de avond. Dan kan je er namelijk voor kiezen pas aan het einde van de middag we te rijden. Wanneer je de volgende ochtend vroeg aan het laatste stuk van je reis begint, kom je op tijd en uitgerust op de plaats van bestemming aan. Ben je op zoek naar goede tips? Bekijk dan ook ons overzicht van hotels onderweg naar Oostenrijk of bekijk ons overzicht met de leukste familiehotels in Duitsland.
Niet vergeten als je met de auto naar Oostenrijk reist
In Oostenrijk zijn er een aantal zaken die verplicht in de auto aanwezig moeten zijn:
- Gevarendriehoek.
- Veiligheidshesje voor de bestuurder.
- Verbanddoos.
Ga je op wintersport naar Oostenrijk? Hou er dan rekening mee dat in de winterperiode winterbanden verplicht zijn. En dat je bij hevige sneeuwval soms verplicht bent om met sneeuwkettingen om te rijden.
De goedkoopste route door Duitsland naar Oostenrijk
Met de auto reizen is een voordelige manier van reizen. Tenminste, als je een beetje gunstig kan tanken onderweg. Gelukkig is er, door het Duitse autoblad Bild, een handige app ontwikkeld die je helpt om goedkoop te tanken in Duitsland. Deze app is gratis en zoekt naar de goedkoopste brandstof op jouw route.
Al bijna 30 jaar komen wij meerdere keren per jaar in Tirol, Oostenrijk. Doorgaans volgen wij de A3, A9, A99, A8 en de A93. Een mooie plaats voor een korte pauze is Hilpoltstein (A9, afrit 56) Hier vindt u Schocolat. Een plaats waar ze lekkere koffie met nog lekkerder gebak serveren. Wanneer het erg druk is op de rondweg van München (A99) kiezen wij er vaak voor om dwars door de stad te rijden. Let wel op dat hiervoor een Duitse milieusticker verplicht is.
Al jaren rijden wij naar Hongarije om vakantie te vieren en namen in het begin de rechts rheinische,maar door de vele wegwerkzaamheden die er toen waren zijn we via de Sauerlandroute gaan rijden.
Deze rijden we intussen al meer als 25 jaar een prachtige route.
Overnachten doen we in Oosterijk bij Rosenberger, het laatste stuk van 300km is dan een fluitje van een cent door het prachtige Helenental via Baden, naar Sopron naar het Balatonmeer.