- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

De snelste route met de auto door Duitsland naar Oostenrijk

Frank van Delden

Laatste update:

Wat is de beste route door duitsland naar Oostenrijk?

Als Nederlanders die in Oostenrijk wonen, rijden we een aantal maal per jaar met de auto door Duitsland naar Oostenrijk. In dit artikel delen we onze ervaringen met het kiezen van de snelste route naar Oostenrijk.

Wat is de beste route door Duitsland naar Oostenrijk?
Wat is de beste route door Duitsland naar Oostenrijk?

Met de auto door Duitsland naar Oostenrijk: wat is de snelste route?

Wanneer je via Duitsland naar Oostenrijk rijdt, heb je de keuze uit drie hoofdroutes:

 • Rechtsrheinisch (via Arnhem en de A3)
 • Linksrheinisch (via Venlo en de A61)
 • De Sauerlandroute (via Dortmund en de A45)

Welke de snelste route naar Oostenrijk is, is afhankelijk van waar je vertrekt en waar je bestemming is. Om je te helpen kiezen, beschrijven we alle drie deze routes kort en geven we van elke de voor- en nadelen.

De Linksrheinische route naar Oostenrijk

De Linksrheinische route door Duitsland naar Oostenrijk gaat langs de grensovergang Venlo en de Duitse steden Koblenz(A61), Karlsruhe(A6), Stuttgart(A8), Ulm(A8) en München(A8) (of Memmingen Kempten, A7). Het grootste deel van de route bestaat uit twee- en driebaanswegen. Het grote voordeel van deze route is dat er bij files veel mogelijkheden zijn om een alternatieve route te kiezen. (Neem wel een goede wegenkaart mee). Dit is de reden dat het onze favoriete route is.

TIP: als je kiest voor de ‘omweg’over  de A7 naar Ulm, ontwijk je de drukke wegen rondom Stuttgart en Ulm.

De Rechtsrheinisch route naar Oostenrijk

De meeste Nederlandsers zullen over de A3 door Duitsland naar Oostenrijk kiezen. Deze route over de A3 gaat langs Arnhem en vervolgens over Düsseldorf, Frankfurt en Wurzburg tot aan Nürnberg. Hiervandaan volg je de A8 naar München, of de A7 naar Ulm.

Dit is de snelste route. Onderweg rij je voornamelijk over driebaanswegen. Daardoor is er weinig kans op verstopping. Nadeel is wel dat als er toch iets gebeurt je minder uitwijkmogelijkheden hebt.

De Sauerland route naar Oostenrijk

Dit is de mooiste route met de auto door Duitsland naar Oostenrijk, dwars door het Sauerland. Deze route, zeker in combinatie met de A7 naar Ulm, is zeker een aanrader. Hij gaat dwars door de heuvels van Sauerland.

Hou er wel rekening mee dat bij harde wind of sneeuwval het een minder fijne optie is. Zeker wanneer je met een caravan of aanhanger onderweg bent.

File bij Munchen vermijden
Handige tips om files te ontwijken.

Tip: Zo ontwijk je files op de route naar Oostenrijk

Hou jij ook niet van files en drukte op de snelweg? Als je met de auto door Duitsland naar Oostenrijk rijdt, kan het op sommige momenten best druk zijn. Hieronder staan twee praktische tips waarmee je zelfs in het hoogseizoen files kunt vermijden.

Rij ’s nachts

Door ’s nachts te rijden kan je veel reistijd besparen.  Gedurende de nacht is het een stuk rustiger op de weg. Nadeel is wel dat niet iedereen ’s nachts rijden als prettig ervaart. Zeker omdat de snelwegen in Duitsland slecht zijn verlicht.

Kies voor een hotel onderweg naar Oostenrijk

Een andere optie is om te overnachten langs de route. Kies bij voorkeur een overnachtingshotel in Duitsland, in een van de vakantieparken in Duitsland, of op een van de camperplaatsen of campings met zwembad in Duitsland waar je 24/7 kan inchecken, of in ieder geval tot laat op de avond. Dan kan je er namelijk voor kiezen pas aan het einde van de middag we te rijden. Wanneer  je de volgende ochtend vroeg aan het laatste stuk van je reis begint, kom je op tijd en uitgerust op de plaats van bestemming aan. Ben je op zoek naar goede tips? Bekijk dan ook ons overzicht van hotels onderweg naar Oostenrijk of bekijk ons overzicht met de leukste familiehotels in Duitsland.

Een tussenstop is overigens ook nog een goede kans om goedkoop te tanken in Duitsland.

all weather banden oostenrijk
In de winter kan een overnachting een extra dag op de piste opleveren,

Vignet verplicht in Oostenrijk

Wanneer je in Oostenrijk over de snelweg of autoweg wil rijden, ben je verplicht om een vignet te kopen. Er zijn vignetten voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar verkrijgbaar. Rij je toch zonder vignet door Oostenrijk op plaatsen waar het verplicht is? Dan riskeer een boete van zo’n 120 euro.

Vignetten zijn verkrijgbaar bij de tankstations in de buurt van de grensovergangen met Oostenrijk. Je kunt er ook voor kiezen om digitaal vignet Oostenrijk online aan te schaffen. Dat kan onder meer via de webshop van de Asfinag, de Oostenrijkse wegenbeheerder. Hou er wel rekening mee dat consumenten het vignet minimaal 18 dagen van te voren moeten aanvragen. Dit vanwege de wettelijke bedenktijd die consumenten in Oostenrijk hebben bij aankopen.

Vergeet niet om de aankoop bon van het vignet Oostenrijk goed te bewaren. Deze moet je bij een controle kunnen overleggen.

Vignet kopen
Je kunt het vignet kopen bij de tankstations langs de snelweg.

Tolwegen in Oostenrijk

Op een aantal plaatsen in Oostenrijk wordt ook tol geheven. Het gaat daar vaak om lange tunnels of moeilijk te onderhouden wegen. Op de volgende snelwegen moeten automobilisten ook wanneer ze een vignet hebben rekening houden met extra kosten vanwege tol:

 • A9: Pyhrn Autobahn: Bosrucktunnel, Gleinalmtunnel.
 • A10: Tauern Autobahn: Tauerntunnel, Katschbergtunnel.
 • A11: Karawanken Autobahn: Karawankentunnel (op de route naar Kroatië en Slovenië)
 • A13: Brenner Autobahn (langs de route naar Italië).
 • S16 Arlberg Schnellstraße: Arlberg Straßentunnel

Ook op onderstaande lokale doorgangswegen moet rekening worden gehouden met extra tol.

 • Dachsteinstraße
 • Felbertauernstraße
 • Gerlos Alpenstraße
 • Großglockner-Hochalpen-Straße
 • Maltatal-Hochalmstraße
 • Nockalmstraße
 • Silvretta Hochalpenstraße
 • Timmelsjoch-Hochalpenstraße
 • Villacher Alpenstraße – Dobratsch.
De karawankentunnel is de enige plek waar tol wordt geheven in Slovenië
Op een aantal plekken wordt tol geheven.

Niet vergeten als je met de auto naar Oostenrijk reist

In Oostenrijk zijn er een aantal zaken die verplicht in de auto aanwezig moeten zijn:

 • Gevarendriehoek.
 • Veiligheidshesje voor de bestuurder.
 • Verbanddoos.

Ga je op wintersport naar Oostenrijk? Hou er dan rekening mee dat in de winterperiode winterbanden verplicht zijn. En dat je bij hevige sneeuwval soms verplicht bent om met sneeuwkettingen om te rijden.

De goedkoopste route door Duitsland naar Oostenrijk

Met de auto reizen is een voordelige manier van reizen. Tenminste, als je een beetje gunstig kan tanken onderweg. Gelukkig is er, door het Duitse autoblad Bild, een handige app ontwikkeld die je helpt om goedkoop te tanken in Duitsland. Deze app is gratis en zoekt naar de goedkoopste brandstof op jouw route.

Wat zijn jouw ervaringen?

We zijn ook heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Wat is jouw favoriete route naar Oostenrijk. Rij je liever linksrheinisch of liever rechtsrheinisch? Boek je een overnachtingshotel in Duitsland? Of rij je je de hele route naar Oostenrijk in een keer? We zijn heel benieuwd naar jullie opmerkingen of tips. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onder het artikel?

Geniet

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

In Savoie Mont Blanc vind je de mooiste wandelroutes in combinatie met gastronomie, natuur en cultuur!

6 redenen om vaker onder de bomen te wandelen

Ook Interessant

2 gedachten over “De snelste route met de auto door Duitsland naar Oostenrijk”

 1. Al bijna 30 jaar komen wij meerdere keren per jaar in Tirol, Oostenrijk. Doorgaans volgen wij de A3, A9, A99, A8 en de A93. Een mooie plaats voor een korte pauze is Hilpoltstein (A9, afrit 56) Hier vindt u Schocolat. Een plaats waar ze lekkere koffie met nog lekkerder gebak serveren. Wanneer het erg druk is op de rondweg van München (A99) kiezen wij er vaak voor om dwars door de stad te rijden. Let wel op dat hiervoor een Duitse milieusticker verplicht is.

  Beantwoorden
 2. Al jaren rijden wij naar Hongarije om vakantie te vieren en namen in het begin de rechts rheinische,maar door de vele wegwerkzaamheden die er toen waren zijn we via de Sauerlandroute gaan rijden.
  Deze rijden we intussen al meer als 25 jaar een prachtige route.
  Overnachten doen we in Oosterijk bij Rosenberger, het laatste stuk van 300km is dan een fluitje van een cent door het prachtige Helenental via Baden, naar Sopron naar het Balatonmeer.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.