Deze 5 Griekse wandelbestemmingen horen op je bucketlist

Wist je dat er in Griekenland bruine beren leven? En wist je dat je in Griekenland diepe kloven en hoge gebergtes vindt? En dat je in groener dan groene bossen prachtige watervallen kunt spotten? Waarschijnlijk gaat je wandelhart nu harder kloppen. En daarom hebben wij een lijst gemaakt met onze top 5 wandelbestemmingen in Griekenland.

Wandelen Griekenland Samariakloof Kreta

De indrukwekkende Samaria kloof op Kreta.

Kreta, de Samariakloof: een dieper dan diepe kloof

Wie aan Kreta denkt, denkt waarschijnlijk al direct aan het heerlijke eten en Balos strand. Maar op Kreta vind je ook de Samariakloof, een van de beroemdste kloven van Europa met een diepte van wel 16km. De kloof staat sinds 1962 op de UNESCO Werelderfgoedlijst als het enige biosfeerreservaat ter wereld. In het nationale park vind je beschermde diersoorten als de Kretenzische Kri-Kri geit en de lammergier. Tijdens een wandeling in de Samariakloof maak je eigenlijk een soort reis door de tijd wanneer je langs de wanden van de kloof loopt. Af en toe spot je een klein Byzantijns kapelletje en op vele punten heb je een uitgestrekt uitzicht op de groene bergen.

Wandelen door de Samariakloof

De Samariakloof ligt in het zuidwesten van Kreta en is vanuit de meeste steden makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer (bus). Ons advies is om Chania als startpunt te nemen. Vanaf hier bereik je met de bus namelijk binnen een uur Xyloskalo, hoog aan de top van de kloof, waar je te voet door de kloof af kunt dalen. Na +-  5 uur wandelen bereik je het eindpunt van de kloof in het kustplaatsje Agia Roumeli. Hier heb je een prachtig uitzicht op zee en kun je de ferry pakken naar het dorpje Paleochora. Je vaart daar in zo’n 1u20 minuten heen en kunt vervolgens heerlijk eten in dit pittoreske dorpje, waar je tevens prachtige stranden vindt. Vanaf hier gaat kun je ook de bus terugpakken naar Chania. Die doet er zo’n 1u40 minuten over maar je kunt er ook voor kiezen om een nachtje in Paleochora te blijven, aanrader.

wandelen Griekenland: meteora

Bijzondere wandelingen in Meteora

Meteora, centraal Griekenland: sci-fi wandeling tussen de rotsen

Op een kleine 350 km van Athene, op het vasteland van Griekenland, ligt een prachtig gebied met gigantische rotsen die recht uit een sci-film lijken te komen: Meteora. Op de toppen van de rotsen vind je eeuwenoude kloosters. Dit gebied staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst, want hier kun je tussen de rotsen wandelen, de kloosters bezoeken en spot je vanaf de toppen de mooiste zonsondergangen.

Wandelroutes in Meteora

Vertrek vroeg in de ochtend want dan heb je een uitstekende temperatuur voor de wandeling en geniet je van rust. Kies je voor de lange route van 7 km? Dan ben je zo’n 4,5 uur aan het lopen vanaf de Doupiani-rots, onder de oude ruïnes van het Pantokrator-klooster. Je loopt vervolgens tussen de rotsformaties en kunt diverse kloosters bezoeken. Als je juist in de middag gaat wandelen dan geniet je op het einde van de middag van een zonsondergang zoals je deze nog nooit hebt gezien: vanaf de top van een rots en met een mijlenver uitzicht op een sci-fi gebied.

Zagori

Zagori, de diepste kloof ter wereld. Foto: Merakos

Zagori, Noord-Griekenland: diepste kloof van de wereld

In het Pindosgebergte in het noorden van Griekenland ligt Zagori. Je vindt er hoge bergen en glooiende heuvels waar je mysterieuze bruggen, turquoise rivieren, diepe kloven en 46 schilderachtige dorpjes vindt. Naast prachtige wandeltochten kun je hier ook raften, canyoning en mountainbiken.

Wandelen door de Vikoskloof

Hoewel je vele wandelroutes vindt in dit gebied lichten wij er maar één uit: een wandeling door de Vikoskloof, wat de diepste kloof van de wereld is. Deze kloof, van wel 1.600 meter diep, ligt in het nationale park van het gebergte. Rijdt naar het dorpje Monodendri en vanaf hier is het nog een klein stukje naar het uitkijkpunt op de top van de kloof. De langste route is een hike-tocht van drie dagen en 58 km. Je slaapt in berghutten, hebt iedere dag weer waanzinnige uitzichten en kunt een duik maken in het kristalheldere water van de Aoos rivier.

Andros Griekenland wandelen

Het prachtige Andros.

Andros: groen, groener, groenst

Andros is het meest noordelijke eiland van de Cycladen en is een echter outdoorbestemming. Je vindt er 100 km aan wandelpaden met oude bruggen, valleien en zelfs kleine watervallen. Er zijn ook tal van restaurantjes en tavernes te vinden, dus je kunt op veel plekken bij een lokale taverne stoppen voor een hapje en drankje.  En je bereikt het eiland in slechts 1 uur met een speedboot vanuit de haven ‘’Rafina’’ in Attica.

De Andros-route

De Andros-route is een doorlopende route van ongeveer 100 km en begint in het noorden en eindigt in het zuiden. Het doorkruist de hoogste bergketen en passeert de belangrijkste natuurlijke en culturele monumenten van het eiland, zoals de rivieren: Acrra, Warri en Pidala en de Agios Petro toren. Wil je de hele route wandelen? Dan ben je ongeveer 10 dagen onderweg. Uiteraard kun je ook een gedeelte van de tocht lopen.

Arkadia door E. Beligianni

De Peloponnesos: Menalon Trail, wandel in het culturele hart van Griekenland

De Menalon Trail is een bergroute op het schiereiland de Peloponnesos. De tocht start in het dorp Stemnitsa, een van Arcadia’s dorpen dat je slechts in 3 uur rijden vanaf Athene bereikt, en loopt door nog 8 andere dorpen. In elk dorp kun je stoppen om even wat te eten en drinken en gezellig met de locals te praten die je gegarandeerd veel kunnen vertellen over hun dorpen. Onderweg tref je ook een groot aantal kloosters en kerken. Sommige zijn nog in goede staat en andere zijn ruïnes, wat zeker ook zijn charmes heeft. Het hoogtepunt van deze wandeling is zeker de groene vallei van de Menalon rivier, met haar oude watermolens, eeuwenoude fonteinen en drinkplaatsen.

De route naar Stemnitsa

Van Arcadia rij je in anderhalf uur naar Stemnitsa, waar je de wandelreis kunt starten. De Menalon Trail is 75 km lang en je kunt de route in zo’n 8 dagen lopen. Als je een diverse wandeltocht wilt maken in het authentieke Griekenland dan is dit zeker een aanrader! Door bossen, dorpen, langs rivieren en hier en daar ontmoet je lokale dieren. Zo hoef je niet te schrikken als je schapen tegenkomt of zelfs een schildpad.

Dit artikel is geschreven door Loren Grim van het Grieks Verkeersbureau.

Zomervakantie 2021 » Deze 5 Griekse wandelbestemmingen horen op je bucketlist

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..