In ieder artikel over wandelen en bergwandelen benadrukken we het belang van drinken. Zorg altijd dat je drinken bij je hebt. Ook tijdens een korte wandeling. Ook tijdens een wandeling op een koude herfstdag. En ook op alle andere dagen. Gewoon altijd. Wat je het beste kan drinken tijdens een wandeling. En waarom drinken tijdens een wandeling zo belangrijk is, leggen we uit in dit artikel.
Wat te drinken bij een wandeling
Neem water mee. Water is altijd beschikbaar en iedereen lust het. Daarbij kan het niet bederven. Zoete dranken kunnen insecten aantrekken. Daarbij geeft het veel viezigheid als de verpakking lekt of als je per ongeluk knoeit. Water dus (als we het nog niet vaak genoeg gezegd hadden:-)). En als het heel erg koud is en water staat je tegen, kies dan voor thee. Om dezelfde redenen als hierboven aangegeven. Het liefst een kruidenthee omdat deze niet vochtafdrijvend werkt (waardoor je uiteindelijk nog meer dorst krijgt).
De voordelen van water tijdens een wandeling
Een aantal voordelen van water tijdens een wandeling hebben we hierboven al beschreven. Water heeft geen smaak, geen geur (denk aan insecten) plakt niet en geeft geen vieze vlekken. Maar water kan ook goed gebruikt worden wanneer je valt en een wondje hebt opgelopen. Met water kan je dit dan schoonspoelen voordat je het verbindt. En water kom je onderweg ook vaak tegen. Tijdens bergwandelingen zal je vaker dan eens een bron tegenkomen waar je je waterfles kan bijvullen of hervullen. Zo blijf je voorzien tijdens je wandeling.
Hoe neem je je water mee tijdens een wandeling
Bij de supermarkt kan je kleine flesjes water kopen. Doe dit liever niet 😉
Die kleine flesjes zijn niet alleen bijzonder slecht voor het milieu ze zijn ook slecht voor jezelf. Ten eerste zit er in zo’n klein flesje te weinig water, waardoor je er minimaal twee of drie per persoon nodig hebt voor één wandeling. Ten tweede is plastic slecht voor de kwaliteit van het water. En als derde blijft het water nooit lang koud in een plastic flesje.
Er zijn tal van andere methode om vers kraanwater mee te nemen tijdens een wandeling. Onze favoriet is de RVS waterfles (in ons geval van Mizu). Koop een fles met een inhoud van minimaal 700 ml. Een een rvs waterfles blijft het water langer fris en gekoeld. Daarbij kan je deze flessen oneindig vaak hergebruiken en zijn ze onderweg makkelijk bij te vullen. Kortom, beter voor jezelf en voor het milieu.
Hoeveel drinken tijdens een wandeling
De vuistregel voor drinken tijdens wandelingen luidt: 1 liter water per 2 uur wandelen per persoon. Dat is veel.. Onze eigen ervaring is iets minder indrukwekkend. Wij adviseren en gebruiken 1,5 liter water per persoon voor een wandeling van 5 uur. Dat klinkt nog steeds als heel veel water (en dat is het ook voor degene wie het draagt) maar dat heb je wel echt nodig.
Wanneer je halverwege een berghut treft, dan kan je de watervoorraad halveren. Je drinkt dat wat extra bij de berghut en kan daar eventueel je waterfles bijvullen voor de terugreis.
Daarom zoveel drinken bij een wandeling
Je zal niet altijd zoveel drinken bij een wandeling, maar toch moet je ruim voldoende drinken bij je hebben. Wanneer je veel zweet, zal je ook veel moeten drinken. En je weet van tevoren nooit wat de omstandigheden onderweg zullen zijn.
Daarbij kan het nodig zijn om je drinkwater te gebruiken voor het schoonspoelen van een wondje wat je onderweg oploopt. En wanneer je gaat wandelen in de bergen, moet je extra drinken omdat je je op hoogte bevindt. Iets wat de meeste Nederlanders niet gewend zijn.
Signalen dat je moet drinken tijdens een wandeling
Raak je onderweg duizelig of moe? Of krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid of kramp? Dan is het tijd om te drinken. Ook als je geen dorst hebt. Duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, kramp en hoofdpijn zijn allemaal signalen om water tot je te nemen. Wanneer je voldoende drinkt en even een pauze houdt, zal je merken dat de klachten snel weer verdwijnen.
Je zal tijdens een wandeling niet zo snel te veel drinken (dat risico is nihil). Het komt helaas nog wel vaak voor dat mensen tijdens het wandelen te weinig drinken en daardoor last krijgen van de hierboven beschreven klachten.
Toch behoefte aan wat extra energie
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat ze energiedrankjes of vruchtensappen nodig hebben tijdens een wandeling voor extra energie. Wanneer dit bij jou het geval is, adviseren we om gewoon water mee te nemen en dit aan te vullen met een energiereep, nootjes of desnoods zoet snoepgoed zoals een Mars.
Zo heb je toch je shot suiker (of energie) maar heb je niet de ongemakken van zoete dranken (en wel de gemakken van vers water). Mocht je echt niet zonder je energiedrankje kunnen, neem dan in ieder geval OOK wat water mee, als is het maar als reserve en om een wond schoon te kunnen spoelen in geval van nood.
Hoeveel moeten kinderen drinken tijdens een wandeling
De hoeveelheid voor kinderen ligt iets lager dan bij volwassenen, maar omdat we het advies al behoorlijk naar beneden hebben bijgesteld (gebaseerd op onze eigen ervaringen) adviseren we voor kinderen ook 1,5 liter voor een wandeling van 5 uur.
We weten ook hoe lastig het kan zijn om kinderen bij een wandeling te laten drinken. Het zijn eigenwijze wezens en sommige verklaren onder alle omstandigheden geen dorst te hebben. Ook niet als ze hoofdpijn hebben, moe zijn en klagen over pijn in hun buik. In dit geval is het aan te raden je kind zelf een (mooi) drinkfles uit te laten zoeken. Om hem of haar zijn water in eigen rugzak te laten dragen. Of appels, wortels, tomaten, paprika of komkommer mee te nemen (zit tenslotte ook vocht in). En tot slot een klein beetje limonade in het water te doen.
Belangrijk is dat je kind tijdens een wandeling vocht binnen krijgt. De manier waarop is iets minder relevant. Zo dronk onze jongste zoon jarenlang het liefst het water wat in de bergen stroomde. We lieten hem daarom drinken uit de bronnen die je onderweg tegenkomt en op grote hoogte zelfs gewoon uit de beekjes. Waarschijnlijk is dit niet de beste manier, maar het heeft voor ons altijd gewerkt. En het was de enige manier om vocht binnen te krijgen.
Drinken in de berghut
Ben je van plan te stoppen bij een berghut? Goed idee! Maar neem toch je eigen drinken mee tijdens een wandeling. Mocht je onderweg dorst krijgen, dan heb je het maar bij je. Je kan het tenslotte altijd ongebruikt weer mee naar huis nemen. Wanneer je koffie of alcoholische dranken besteld, houdt er dan rekening mee dat je hier een glas water bij moet drinken om je vochtgehalte aan te vullen.
Vaak kan je in de berghutten zelfgemaakte sappen krijgen. Holundersapf (of Holersapf) is een veelvoorkomende variant gemaakt van vlierbessen. Verder is natuurlijk de Almdudler in trek als typisch Oostenrijkse niet alcoholische drank.
mijn zoon loopt vanaf zn 4de jaar in de bergen, wij liepen niet de doorgaande paden, wat ik mis is, laat zien waar je je voeten neerzet. met regen niet op een platte rots of steen, en als je van het uitzicht wil genieten. stilstaan.