Bergfamilie
  • Home
  • Gear Guide
  • Reviews
Bergfamilie
  • Trips
  • Inspiratie
    • Oostenrijk
    • Zwitserland
    • Duitsland
    • Frankrijk
    • Italië
    • België
    • Spanje
  • Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Zo ga je duurzaam op reis

Is duurzaamheid voor jou belangrijk? Lees dan onze tips om duurzaam te reizen

Review: Fjällräven Abisko Trekking Tights Pro wandellegging

9 tips om duurzamer te reizen die iedereen kan toepassen

Wat is duurzaam?

Duurzaamheid ligt ons aan het hart. Maar wat is duurzaam(heid) eigenlijk? En hoe uit zich dit?
Steeds meer bedrijven willen duurzaam ondernemen. En steeds meer bedrijven roepen dat ze ‘iets’ met duurzaamheid doen. Compenseren bijvoorbeeld. Of het gebruiken van gerecycled plastic. De markt vraagt erom. Maar wat zegt het DNA van het bedrijf? Zijn ze daadwerkelijk begaan met de wereld en het behoud van de natuur? Of zien ze een manier om hun eigen winst te optimaliseren met deze hippe term?

Dit zijn vragen waar wij ons dagelijks mee bezig houden. Want hoe mooi sommige verhalen ook zijn, soms blijft het helaas bij prachtige verhalen (wat overigens vaak goed marketingwerk is, maar niet echt bijdraagt aan een betere wereld).

Leuke dingen doen met respect voor je omgeving

Wie duurzaam wil leven, krijgt met vele dilemma’s te maken. Neem wintersport, iets waar we gek op zijn. Maar ja, hoe duurzaam is zo’n vakantie nou eigenlijk? Of een vliegreis naar Canada, een prachtig land vol overweldigende natuur. De balans is soms moeilijk te vinden. Gelukkig hoeven we niet continue geobsedeerd bezig te zijn met duurzaamheid om iets bij te dragen. Het merendeel van de mensen wil gewoon een fijn leven maar wel met respect voor de wereld om hem of haar heen. En dat klinkt toch eigenlijk ook gewoon fantastisch? 

 

Dus juist dat, een fijn leven met respect voor de omgeving waarin je bent, proberen we te promoten op Bergfamilie.nl.

Next level

We zien het als een spel, opgebouwd in levels. Het hoogst haalbare level is een wereld die vrij van vervuiling is. Waarin iedereen elke dag genoeg eten en drinken heeft. En waarin mensen en dieren in harmonie leven.

Het laagste level? Daar willen we liever niet aan denken.

Ongeacht in welk level je jezelf nu bevindt, een level hoger is vaak mogelijk. Een kleinere voetstap. Bijvoorbeeld door:

  • lokaal te eten
  • een plastic flesje te vervangen door een navulbare drinkfles
  • outdoor kleding te repareren in plaats van nieuwe te kopen
  • of door voor een duurzame accommodatie te kiezen.

Let op, in deze zin zijn het allemaal of-ofs, kies iets wat bij je past.

Die kleine stappen, die zien we juist zo graag. Ze zijn haalbaar, betaalbaar en vele kleine stappen zijn veel waardevoller dan een paar grote.

We hopen dan ook dat je hier de inspiratie vindt om een klein beetje bij te dragen. Op je eigen manier, een manier waar jij blij van wordt.

Is kleding repareren niet jouw ‘ding’ en heb je gewoon graag iets nieuws? Kies dan eens voor een duurzaam merk!

Wil je heel graag vliegen naar een verre bestemming? Compenseer je uitstoot, of draag lokaal een steentje bij.

Er zijn zoveel mogelijkheden en als je er eenmaal aan begint, is het echt heel leuk om hiermee bezig te zijn.

  • Bestemmingen

  • Reisorganisaties

  • Kleding & gear

Duurzame vakantiebestemmingen

Het ene na het andere vakantiedorp roept zichzelf uit tot duurzame bestemming. Met name wintersportdorpen roepen steeds vaker ‘iets’ over duurzaamheid. En hoewel deze ontwikkeling natuurlijk heel goed is, blijft het ook gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Want hoe duurzaam is een hotel met verwarmd zwembad of een helicopterplatform op het dak nu echt? Dan kunnen ze wel bomen planten in Ethiopië, maar het lokale milieu lijdt nog steeds.

Liever niet te ver

Dichtbij is vaak duurzaam. We zijn ons allemaal bewust van hoe vervuilend een vliegreis is. Een bestemming bezoeken omdat een ticket ‘maar’ 200 euro kost, is nooit een duurzame keuze. Maar als je besluit dat jouw bestemming de vlucht waard is, dan kan je ter plaatse natuurlijk wel voor duurzaamheid kiezen. Zo vraagt het tropische eiland Palau al haar bezoekers om trouw te zweren aan duurzaamheid tijdens een verblijf op het eiland. Zo blijft het eiland zelf bespaard van vervuiling en leren de bezoekers ook nog eens over een duurzamer leven, dubbele winst dus.

 

Bestemmingen tot 1000 kilometer kan je op zich prima met de auto of trein bereiken en zijn daarmee al een stuk duurzamer dan bestemmingen die je met het vliegtuig bereikt. Dus twijfel je tussen twee bestemmingen? Laat deze keuze dan meewegen.

Bezoek aan de Weißsee gletsjer in de zomer

Zomer in Avoriaz: chille vibes in ruige natuur op 1.800 meter

Korte huttentocht naar berghut La Gliere in La Plagne

Ontdek het beste van Slovenië met een vakantie op maat

Zomervakantie in Krimml: vol van natuur en activiteiten

Kies voor kleinschalige bestemmingen

Grootschalige bestemmingen kunnen samen een mooi marketing verhaal maken, maar denk hier eens aan. Er was eens een klein (boeren)dorp met weinig inwoners en veel weilanden, bossen en natuur. Dankzij massa toerisme groeide dit dorp uit tot een vakantiedorp. Natuur verdween, boeren gingen hotels bouwen op de weilanden, nog meer grond verdween, de veeteelt verdween. Maar door het stijgende toerisme moest er wel eten uit verder gelegen gebieden aangevoerd werden. Dit verhaal gaat op voor meerdere grote, bekende bestemmingen in Europa. Maar het kan anders!

 

Er zijn prachtige dorpen in Europa waar in harmonie met de natuur geleefd wordt. Waar lokaal eten geserveerd wordt en waar het niet volgebouwd is met hotels en appartementen.

 

Wanneer je een beetje zoekt, vind je deze kleinere gebieden. Enkele voorbeelden zijn: het Zuidoosten van Slovenië, Weißsee Gletscherwelt  in Oostenrijk, Wildkogel Arena in Oostenrijk, Aletsch Arena in Zwitserland, Sulden in Italië, Meribel in Frankrijk en de Hoge Vogezen in Frankrijk.

Duurzame reisorganisaties

Duurzame reisorganisaties met reizen naar de bergen zijn onder meer. 

Duurzame outdoorkleding en gear

De kledingindustrie heeft een extreme invloed op ons milieu. De enige industrie die nog vervuilender is, is de olie industrie. Choquerend? Het goed nieuws is, dat iedereen gebruik maakt van de kledingindustrie en dus ook iedereen zijn of haar steentje bij kan dragen. Je kan er letterlijk vandaag al mee beginnen! Nee, niet door al je niet-duurzame kleding nu de deur uit te doen. Maar juist, door er zo lang mogelijk mee te doen. En mocht het aan vervanging toe zijn? Dan hebben wij een aantal mooie tips voor je!

Duurzame outdoorkleding en gear

Voor de meest duurzame merken, moet je wel in de buidel tasten, maar dan heb je wel een oprecht duurzaam kledingstuk van fantastische kwaliteit. Oprecht duurzame merken zijn:

Een ecologische gedachte

Een aantal merken heeft een duurzaam hart en is zoekende naar de meest optimale manier om de ecologische gedachten te verspreiden en implementeren. Hier zien we hele toffe initiatieven en mooie acties. Helaas is de garantie op duurzaamheid hier niet aanwezig, maar we dragen de waarde en manier van actie nemen zeker een warm hart toe. Voorbeelden hiervan zijn:

 

Duurzame materialen

Door te kiezen voor duurzame materialen doe je niet alleen het milieu een plezier, maar ook je eigen huid.

Merino wol

Wol van duurzame komaf (ja, dat bestaat echt) is wat ons betreft het fijnste materiaal voor outdoor kleding. Met name voor kleding die je direct op je huid draagt. De schapen van deze duurzame boerderijen genieten goede verzorging en worden de martelingen (die op veel schapenboerderijen helaas wel voorkomen) gespaard. Fjällräven en Helly Hansen zijn twee voorbeelden van bedrijven die heel streng zijn bij de selectie van Merino wol.

Bamboe

Bamboe groeit enorm snel en heeft fantastische eigenschappen. Dat maakt bamboe een geliefd product voor outdoorkleding. Maar wanneer we bij fabrikanten vragen stellen over de werkomstandigheden op de bamboe plantages krijgen we niet altijd heldere antwoorden. Uitzondering hierop is Reima, die naast bamboe ook koffie afval gebruikt in de kledingproductie.

Katoen

Katoen wordt steeds duurzamer geproduceerd en verwerkt. Fjällräven heeft hier een zeer goed trackrecord.

Reviews van duurzame gear & kleding

For Future Fridays: 5 tips om langer met je wandelgear te doen

Schoenen schoonmaken: dit is het juiste middel voor jouw schoenen

Review RevolutionRace Whisper jacket & pants – regenpak voor outdoor activiteiten

Bever Buitenblijvers: van deze outdoor iconen heb je jarenlang plezier

Capsule garderobe

Weinig kledingstukken, waarmee je meerdere matches kan maken. Wij zijn geen Marie Kondo experts, maar dit principe passen we al jaren toe in onze outdoorkleding. Een nieuwe hardshell jas moet natuurlijk passen bij zowel de wandelbroek als de skibroek. En een baselayer zoeken we uit in combinatie met klimkleding, skikleding en wandelkleding. Zo hebben we geen uitpuilende kasten (een collectie outdoorkleding loopt namelijk makkelijk uit de hand) maar hebben we toch van alles genoeg en past het redelijk goed bij elkaar. Daarmee bedoel ik niet dat we altijd compleet gestyled de bergen in trekken, maar wel dat het functioneel goed aansluit. Want daar gaat het uiteindelijk om 😉

Een langere levensduur door wassen, onderhoud en reparatie

Kleding en accessoires zo min mogelijk weggooien en vervangen is natuurlijk de meest duurzame methode. Wanneer een jas van ‘minder duurzaam materiaal’ 20 jaar meegaat, dan is het nog steeds een zeer duurzame jas. Daarbij is het ook gewoon leuk (vinden wij dan) om lang met je favorieten outdoorkleding te kunnen doen en het eventueel nog verder te geven wanneer het bijvoorbeeld niet meer past.

Ondertussen zijn wij experts op het gebied van wassen, onderhouden en kleine, simpele reparaties.


Het juiste wasmiddel voor technische kleding is voor GROOT belang. Goretex, wol, leer, of polyester alles gaat langer mee én werkt beter met de juiste verzorging. Bespaar dus NOOIT tijd of geld op de juiste onderhoudsmiddelen. Wij hebben tallozen artikelen geschreven over het onderhouden van schoenen, wollen kleding en regenkleding. Daarbij kiezen we altijd voor onze partner, Nikwax. Dit is namelijk het meest duurzame merk voor onderhoud en reparatie. Niet alleen omdat de producten milieuvriendelijk zijn, maar ook omdat ze allemaal hartverwarmende acties uitvoeren over de hele wereld. Van ondersteuning van een klooster in de Himalaya (door de nonnen kleding te laten naaien) tot aan het steun door middel van hygiënemiddelen in het heetst van de strijd tegen de pandemie. Kijk dus even op deze pagina voordat je wassen of poetsen, het loont altijd!

 

Reparatie

Een kapotte rits moet je laten maken bij een kleermaker, maar een scheurtje in een Gore-Tex jas kan je heel goed zelf plakken met deze lijm. Datzelfde geldt voor een kapotte tent. Zorg dat je altijd zo’n tube in huis en in je reisbagage hebt zitten en er kan je niks gebeuren. Hetzelfde geldt voor extra schoenveters en tie-rips (voor kapotte ritsen die je ter plekke kunt fixen). En dan is er nog tape, daarmee kan je tijdelijk een zaklamp, rugzak of zelfs een wandelschoen redden als het onderweg misgaat. Geen lange termijn oplossing, maar je voorkomt dat je zonder zit, een nieuwe moet kopen en je kan in ieder geval door tot aan de repartie.

Tips voor onderhoud

Wandelschoenen onderhouden en waterdicht maken – met stappenplan

Mountainbike schoonmaken? Zo ben je binnen 10 minuten klaar

Regenkleding onderhouden met technische wasmiddelen van Nikwax

Fleecekleding waterafstotend maken met Nikwax PolarProof

Hoe zit dat met plastic in outdoor kleding?

Voor veel outdoorkleding wordt nog altijd plastic gebruikt. Polyester is het meest gangbare materiaal voor heel veel outdoor kleding (regenjassen, sportshirts, skikleding en handschoenen). Er zijn mensen die liever polyester hebben dan wol voor hun outdoorkleding omdat polyester ‘veganistisch’ is. Maar plastic blijft natuurlijk een niet zo duurzame keuze. In veel gevallen wordt gekozen voor gerycled plastic, wat natuurlijk een goed alternatief is. Zo gebruiken we ons eigen afval om functionele kleding te maken. Toch blijft er nog één nadeel over: microplastic. Dit zijn minuscule plastic deeltjes die (tijdens het wassen) van je plastic kleding vrijkomen. Deze microplastics verdwijnen met het waswater mee het afvoerputje in en belandde zo in onze natuur. De deeltjes zijn al teruggevonden in drinkwater, bier en honing. Niet zo best. Gelukkig is ook hier een oplossing voor: de Guppyfriend. Een speciale waszak die microplastic opvangt. Zo kan je met een schoon geweten je polyester kleding wassen.

Duurzaam reizen: waar begin jij?

Je ziet, er is genoeg te doen en het hoeft niet moeilijk te zijn. De vraag is nu alleen nog, waar begin jij? Bij het vervangen van je waterfles voor een duurzame drinkfles? Of boek je direct een duurzame reis via een duurzame reisorganisatie? Met duurzaam reizen is het net als met alle reizen: kleine stapjes vooruit.

Delen FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsapp

TIP!

Beleef de variatie

Social

Facebook Twitter Instagram Pinterest

Geniet van de zomer!

Bawa

BERGFAMILIE.nl – BLOG

  • Avontuurlijk genieten op de familievriendelijke Via Ferrata in Avoriaz
  • Zo mooi is de Tiefenbachklamm, een van de mooiste kloven van Oostenrijk
  • Goede sportbh kopen? Dít zijn de beste sport bh’s van dit moment
  • Review: Polar Pacer Pro sporthorloge voor (meer dan) hardlopers getest
  • Regenjas merken: waar kan je uit kiezen?
  • Raften in Morzine – spannend, sportief en verkoelend, maar bovenal leuk
  • Hotel onderweg naar Oostenrijk – 16 fijne tussenstops in Duitsland

Inspiratie

Zoeken

Shoppen

Wassen en onderhoud

Nikwax

Outdoor Gear Guide

  • regenjas test
  • beste wandelshirts
  • beste wandelbroek
  • wandelschoenen test
  • beste wandelsokken
  • Outdoor zonnebril
  • regenpakkentest
  • beste slaapzak kopen

Altijd handig

  • Drinkfles
  • Hoofdlamp
  • Zakmes kind
  • Zo win je altijd met nagelen!
  • Hiking: wat is hiken?
  • Wandel checklist
  • Beste Yogamat kopen
  • Beste draadloze koptelefoon test
  • Beste hardloopschoenen 2022

Inspiratie

  • SalzburgerLand card
  • Vakantie met kinderen Zwitserland
  • Vakantie in Frankrijk met kinderen
  • Bergwandelen met kinderen
  • Vakantie in Oostenrijk met kinderen
  • Winterwandelen Oostenrijk
  • Vakantiepark Oostenrijk
  • Samenwerken & contact
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer
  • Impressum
  • Partners
Bergfamilie
  • Home
  • Gear Guide
  • Reviews
Bergfamilie
  • Trips
  • Inspiratie
    • Oostenrijk
    • Zwitserland
    • Duitsland
    • Frankrijk
    • Italië
    • België
    • Spanje
  • Duurzaam reizen
  • Gear Guide
    • Beste wandelschoenen
      • Wandelschoenen waterdicht maken
      • Wandelschoenen kind
      • Wandelschoenen onderhoud
      • Merken wandelschoenen
    • Beste wandelsokken test
    • Beste regenjas test
      • Regenjas wassen en waterdicht maken
    • Top 5 beste handschoenen
    • Altijd handig
      • Drinkflessen
      • Beste hoofdlamp
      • Beste thermosfles
      • Beste thermoskan test
    • Beste hartslagmeter
    • Beste wandelshirt
    • Beste yogamat
  • Activiteiten zomer
    • Wandelen
      • Wandelrugzak
      • Trainen voor bergwandelen
      • Blaren te voorkomen tijdens het wandelen
      • Wandel checklist
      • Afvallen door wandelen
      • Wandelstokken test
    • Mountainbiken
      • Beginnen met mountainbiken
      • Mountainbiken met kinderen
      • Mountainbike kopen
      • Mountainbike schoonmaken
      • Beste fietsbril kopen
      • Beste fietshelm – MTB fietshelmen test
      • E-bike helm test
      • Beste fietshelm met vizier test
    • Klettersteigen
    • Supboard kopen? Dit zijn de beste SUP’s
    • thermokleding voor elke activiteit
  • Activiteiten winter
    • Rodelen
    • Langlaufen
    • Sneeuwschoenwandelen
    • Toerskiën
    • Winterwandelen
      • Winterwandelen Oostenrijk
    • Kindvriendelijke skigebieden
    • Makkelijke skigebieden met veel blauwe pistes
  • Vakantie Oostenrijk
    • SalzburgerLand
      • SalzburgerLand card
      • Zomer in Filzmoos
        • Wandelen in Filzmoos
      • Zomer in Flachau
      • Zomer Maria Alm
      • Zomer Saalbach Hinterglemm
      • Zomer in Wagrain
      • Zomer in Zell am See
    • Vakantie in Karinthië
      • Kärnten Card
    • Stiermarken
      • Zomer in Schladming
    • De mooiste meren in Oostenrijk
    • Vakantie in Oostenrijk met kinderen
      • Vakantiepark Oostenrijk
        • Landal Oostenrijk
        • Bungalowpark Oostenrijk
      • Zomer vakantie in Montafon
      • Kindvriendelijk hotel Oostenrijk
        • Familiehotel Stern: kindvriendelijk hotel vlakbij Innsbruck
        • Hotel Oberschwarzach, kindvriendelijk hotel in Hinterglemm
    • Fietsvakantie Oostenrijk
    • Wandelen in Oostenrijk
      • Huttentocht Oostenrijk
    • Winterwandelen Oostenrijk
    • Vignet Oostenrijk
    • Weer Oostenrijk
  • Frankrijk
    • Vakantie in Frankrijk met kinderen
    • Hotel onderweg in Frankrijk
    • Wandelen in Frankrijk
    • Mountainkarten Les Menuires
Bergfamilie
  • Vakantie Zwitserland
    • Wandelen Zwitserland
    • Vakantie met kinderen in Zwitserland
    • Landal Zwitserland
  • Italië
    • Wandelen in Italië
  • Onderweg
    • De snelste route naar Italië
      • Hotel onderweg naar Italië
    • Naar Kroatië met de auto
      • Overnachten onderweg naar Kroatië
      • Hotel onderweg naar Slovenië
    • De snelste route met de auto door Duitsland naar Oostenrijk
      • Hotel onderweg naar Oostenrijk
    • Hotel onderweg naar Zwitserland
    • Overnachtingshotel Duitsland
      • Landal Duitsland
    • Hotel onderweg naar Spanje
    • Overnachten onderweg naar Tsjechië
    • Beste draadloze koptelefoon test
  • Kamperen
    • Oplaadbare zaklamp
    • Camping met zwembad in Oostenrijk
    • Kindvriendelijke camping met stacaravan aan het Gardameer
    • Decathlon luchtbed test
    • De beste slaapzak kopen
    • Familietenten
    • Decathlon Fresh and Black tent – uitgebreide test