Enorme hoeveelheid sneeuw vertraagt wandelseizoen in de bergen

Zo veel sneeuw als dit jaar is er lang niet meer gevallen in Oostenrijk. Winter 18/19 was opvallend sneeuwrijk en duurde relatief lang. Vorige week sneeuwde het zelfs nog tot in de dalen!

Normaliter zijn de voorjaarsmaanden mei en juni uitermate geschikt voor het maken van wandelingen. Dit vanwege de aangename temperatuur en de rust in de bergen. Wij trekken er dan ook graag op uit in het voorjaar. Hoera het wandelseizoen gaat beginnen.

Wij worden altijd blij als het wandelseizoen gaat beginnen.Dit jaar zijn we echter nog maar weinig wezen bergwandelen. Niet alleen sneeuwde of regende het vaak, ook veel wandelpaden zijn door de enorme hoeveelheid sneeuw en omgevallen bomen slecht of zelfs helemaal niet begaanbaar. Zelfs op 1.500 meter ligt nog een behoorlijke laag sneeuw.

Berghutten nog onbereikbaar

Sommige berghutten zijn nog onbereikbaar. Met name berghutten boven de 1.800 meter of die op hellingen die gericht zijn op het Noorden  zijn nog niet open. Zo ligt er bijvoorbeeld in het Gasteinertal (SalzburgerLand) nog ruim 50 cm sneeuw op 1.500 meter. Op 2.500 meter ligt zelfs nog meer dan een meter sneeuw.  Ook in Rauris ligt nog een enorm pak sneeuw, kijk maar naar onderstaande foto van de Sonnblickbasis.

Webcam bij de berghut in Rauris

Webcam bij het Niedersachsenhaus (Bron: ZAMG)

Sneeuw zorgt voor gevaarlijke situaties

Op veel hellingen ligt nog een behoorlijke laag sneeuw. Dat zorgt niet alleen voor ongemak, maar ook voor gevaarlijke situaties. Als je uitglijdt op de sneeuw kan je je lelijk blesseren (of erger). Een uitglijder op een sneeuwveld van slechts 3 meter breed kan al je leven kosten.

Wees daarom extra voorzichtig wanneer je een steil sneeuwveld tegenkomt. Zorg voor een goede uitrusting (goede bergschoenen, stijgijzers en pickel) of keer om en kies een andere route. Vlakke sneeuwvelden kan je natuurlijk wel oversteken. Maar wees ook hier voorzichtig!

Hou er ook rekening mee dat oriënteren in de sneeuw moeilijker is. De paden en bewegwijzering zijn nog niet overal zichtbaar. Wij liepen vorige week zelf bijna verkeerd op tijdens een wandeling op de Gerzkopf, een wandeling die we toch regelmatig maken.

Zonnebril op in de sneeuw

Op de Gerzkopf zijn de wandelpaden nog verborgen onder de sneeuw.

Informeer naar de lokale situatie!

Ga jij komende weken naar de Alpen om te gaan wandelen? Informeer dan bij het toerismebureau naar de lokale situatie. Dan weet je welke routes begaanbaar zijn en welke berghutten open zijn. Zo voorkom je teleurstellingen en gevaarlijke situaties.

vakantie Oostenrijk » Enorme hoeveelheid sneeuw vertraagt wandelseizoen in de bergen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..