- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Fietsketting schoonmaken? Met deze tips ben je binnen 10 minuten klaar!

Kees

Fietsen is een geweldige sport! Het maakt niet uit of je de fiets alleen gebruikt om naar je werk te gaan, of zo nu en dan een zondags ritje in de natuur, op fietsvakantie gaat, of met je mountainbike de bergen probeert te bedwingen. Fietsen is leuk voor iedereen!

Maar wat ook voor iedereen is, is het onderhouden en schoonmaken van je MTB of  fiets. De fietsketting schoonmaken is hier een belangrijk onderdeel van. Je hoeft dit niet door de fietsenmaker te laten doen, je kunt het prima zelf en het kost nog geen 10 minuten van je tijd.

Fietsketting schoonmaken doe je zo..,
Je fietsketting schoonmaken doe je zo.

Waarom moet je je fietsketting schoonmaken?

Door je fietsketting schoon en gesmeerd te houden, zorg je voor een betere overdracht van de energie tussen je benen en de wielen. Daarnaast gaat het schakelen veel soepeler en verklein je de kans dat je ketting een tandje overslaat.

Daarnaast zorgt een goed onderhouden ketting voor minder slijtage van de tandwielen en de derailleur.

Het goede nieuws is dat een fietsketting schoonmaken heel eenvoudig is en binnen 10 minuten klaar kan zijn…

Je fietsketting schoonmaken in 3 eenvoudige stappen!

Hieronder vind je mijn handige stappenplan om een (MTB) fietsketting schoon te maken.

1) Je fietsketting ontvetten

Het doel van deze eerste stap is om alle vuil en oud vet te verwijderen. In de loop van de vele kilometers heeft zich dit opgebouwd, waardoor je fietsketting een zwart uiterlijk krijgt.

Maak eerst je fietsketting goed schoon!

Of je een speciale fietsketting ontvetter gebruikt, of white spirit: De handeling blijft hetzelfde: Gebruik een kleine borstel om de ontvetter aan te brengen en het vuil los te maken.

Vergeet niet om beide zijden van de ketting te behandelen!

Herhaal dit net zo lang totdat de fietsketting schoon is en glimt alsof het vers uit de winkel komt!

Een alternatief is om een kettingreiniger te gebruiken: Een klein apparaatje gevuld met ontvetter waar de ketting doorheen loopt. Ik gebruik hem niet, maar ik overweeg wel om er eentje aan te schaffen: Bespaart smerige handen en vetresten op de vloer van de garage.

Eventueel kun je de laatste schoonmaak met water doen om de allerlaatste zandkorrels en stof te verwijderen.

Heb je een speciale fietsketting ontvetter nodig?

Persoonlijk heb ik het niet zo met alle ‘speciale’ producten voor onderhoud in het algemeen. Voor mij is een ontvetter een ontvetter. In dit geval gebruik ik meestal ‘white spirit‘ of zelfs aceton. Nooit problemen mee gehad. Maar als jij je beter voelt met een speciale fietsketting ontvetter, dan moet je dat vooral gebruiken. De handeling blijft hetzelfde.

2) Je fietsketting drogen

Een hele belangrijke stap is het drogen van je ketting, zeker als je water hebt gebruikt.

Zelf gebruik ik een gecomprimeerde lucht uit mijn compressor om alle water te verwijderen, Speciaal op de moeilijk bereikbare plaatsen. Heb je geen compressor? Een droge doek en de zon werkt ook heel goed!

3) Je fietsketting smeren

Gebruik geen spuitbus met smeermiddel, want uiteindelijk zal je hele fiets onder de olie zitten. Een flacon met doseertip werkt het beste en is ook nog eens veel zuiniger.

Fietsketting smeren: waarmee doe je dat?

Het juiste smeermiddel voor je fietsketting is erg belangrijk. Bezuinig daar niet op en koop een goede kwaliteit.

Ik gebruik zelf een olie (lube). Deze is er in twee varianten: Wet Lube en Dry Lube. Dit heeft niks met de weersomstandigheden te maken. Het verschil ligt in het feit dat de Dry Lube opdroogt, en de Wet Lube niet.

Dry lube

Dry Lube droogt op na het aanbrengen. Voordeel is dat het vuil zich minder snel hecht aan de ketting. Nadeel is dat je vaker moet smeren.

Wet Lube

Wet Lube blijft nat na het aanbrengen. Logischerwijs blijft zand en stof in die natte olie hangen, waardoor je ketting snel vuil wordt. Voordeel is dat een natte olie beter smeert en langer meegaat. Het eventueel aangehechte vuil kun je snel en gemakkelijk afvegen met een oude doek.

Ik gebruik zelf de Wet Lube, eenvoudigweg omdat het beter smeert. Het feit dat stof en zand zich sneller aanhecht neem ik voor lief: Even een doek over de ketting en alles is weer schoon.

Doseer een drupje olie aan de binnenkant van iedere schakel. Schakel voor schakel. Geloof me: Dat is genoeg. Door het ronddraaien van de ketting zal de olie zich vanzelf naar de buitenkant verplaatsen.

Als je de olie aan de buitenzijde aanbrengt, zal de olie nooit de binnenkant bereiken en alleen maar in het rond vliegen.

Wanneer je alle schakels hebt gedaan, laat je de olie even inwerken. Fiets een paar honderd meter en veeg daarna, met een pluisvrije doek, eventueel overtollige olie van de ketting.

Fietsketting smeren aan de binnenkant.
Doseer een drupje olie aan de binnenkant van iedere schake

Klaar is Kees!

Viel mee toch? En wees gerust: Je hoeft dit niet na iedere fietstocht te doen. Een droge doek om eventueel stof en zand te verwijderen is dan voldoende.

Onder normale omstandigheden is het verstandig om je ketting iedere 600 kilometer volgens bovenstaande procedure schoon te maken. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van waar je hebt gefietst en van weersomstandigheden. De fietsketting van je MTB moet je vaker schoonmaken dan de ketting van je toerfiets.

JO Salzburg

Kees

Wonend in Frankrijk maar thuis in de natuur. Dankzij mijn Landcruiser met opbouw ontdek ik de mooiste plekjes van Europa en kom ik op plekken waar bijna niemand komt. Daar geniet ik het liefst van mooie wandelingen, lange fietstochten en het goede leven. Jarenlang maakt ik de mooiste fietsvakanties in Frankrijk, Duitsland en andere landen. Mijn mooiste ervaringen en tips voor fietsen, die deel ik hier.

Eerder Verschenen

Ervaar de magische winterwereld in Noorwegen en Zweden

Dit zijn de 17 allerleukste familiehotels van Oostenrijk!

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.