- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

For Future Fridays: 5 tips om langer met je wandelgear te doen

Frank van Delden

Laatste update:

Nog even en het is weer Black Friday. De laatste vrijdag van november is voor veel winkels hét moment om te stunten met de prijzen. Voor ons heeft deze dag een zwart randje. Meer consumeren betekent meer produceren en dat is nou precies waar onze aarde niet op zit te wachten. Voor outdoorwinkel Bever is dat de reden om iets compleet anders te doen

‘For Future Fridays’

Bij Bever kan je tijdens ‘Black Friday’ (vrijdag 24 november 2023) je wandelkleding met 50% korting laten repareren en of kiezen voor een gratis onderhoudsbeurt voor je wandelschoenen.  Want, waarom zou je iets nieuws kopen wanneer je eigen wandelgear met een paar simpele handelingen langer meekan?

Vijf tips om langer met je wandelgear te doen

Door je buitenproducten schoon te maken en te onderhouden gaan ze langer mee. En als ze dan toch kapot gaan, dan zijn ze eenvoudig te repareren. Weggooien is dan vaak niet eens nodig, want na goed onderhoud, of een kleine reparatie zijn ze meestal weer als nieuw. Om je een idee te geven hoe eenvoudig onderhoud is, geven wij je vijf tips waarmee je wandelgear langer mee gaat.

1. Onderhoud je wandelschoenen goed

Wist je dat je wandelschoenen veel langer meegaan met een slechts een klein beetje onderhoud? Mits je de juiste middelen gebruikt en de juiste handelingen uitvoert natuurlijk. Wanneer je regelmatig je wandelschoenen onderhoud, dan is is het echt een kwestie van 5 minuten.. Het zijn dan ook maar vijf of zes handelingen:

  1. Borstel het vuil van je droge schoenen met een schoenborstel.
  2. Maak de schoenen nat onder de kraan en borstel het hardnekkige vuil weg.
  3. Maak de schoenen vervolgens schoon met een speciaal schoonmaakmiddel. De Nixwax Footwear Cleaning Gel kan daarvoor gebruikt worden, dit verwijdert vuil zonder de ademende werking van de schoen aan te tasten.
  4. Alle schoenen dienen daarna geimpregneerd te worden, zodat alle waterdruppels van de schoenen afparelen. Je kan hiervoor de Nikwax Fabric & Leather Proof spray gebruiken.
  5. Leren schoenen dienen ook gevoed te worden met een leerconditioner of bijenwasbasis. Wrijf met een zachte borstel de schoenen in een laat dit even intrekken. Wrijf dit vervolgens nog in met een doek.
  6. Veeg je wandelschoenen schoenen af met een vochtige doek. Je kan je schoenen nu direct aantrekken en gaan wandelen of ze eerst nog waterdicht maken.

En heb je een tijdje verzaakt om je wandelschoenen te onderhouden? In alle Bever-winkels kun je terecht voor een  oEn heb je een tijdje verzaakt om je wandelschoenen te onderhouden? Op vrijdag 24 november 2023 kan je bij alle Bever winkels terecht voor een gratis onderhoudsbeurt.


2. Was je regenjas opnieuw waterdicht

Een goede regenjas is waterdicht en ademend. Hierdoor houdt hij regen tegen, maar kan transpiratie zich niet onder de jas verzamelen. Een mooie functie, die je graag in goede staat behoudt. Maar juist door transpiratie en vuil kunnen de ademende poriën van een regenjas of hardshell verstopt raken. Hierdoor gaan deze technische prestaties rap achteruit. Hoe je een regenjas moet wassen? In vier simpele stappen:

  1. Controleer de wasinstructies om te weten op welke temperatuur
  2. Spoel de wasmachine goed schoon
  3. Was de regenjas met een speciaal wasmiddel  van bijvoorbeeld Nikwax Tech Wash
  4. Laat de jas goed drogen.

Wasmiddelen om technische kleding te wassen, of om kleding waterdicht te wassen zijn natuurlijk verkrijgbaar bij Bever.


Op For Future Friday krijg je bij Bever maar liefst 30% korting op geselecteerde onderhoudsproducten online én in de winkel

3. Voorkom delaminiatie

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar ‘delaminatie’ is echt een killer voor je technische kleding. Wanneer je je wandelkleding na intensief gebruik niet wast, zorgen restjes zweet en vuil er voor dat de technische lagen, waaruit je kleding bestaat, los laten. Het gevolg is dat de technische prestaties achteruitgaan, of in het ergste geval dat er onherstelbare schade ontstaat. Gelukkig kan je delaminatie eenvoudig voorkomen door je kleding te wassen. Dat kan in de wasmachine met een gewoon wasmiddel, of met een speciaal wasmiddel wat er voor zorgt dat de technische functionaliteit intact blijft.

nikwax producten voor regenjas
Voorkom delaminatie.

Twijfel je hoe je jouw kleding moet wassen. De specialisten van Bever kunnen je precies vertellen hoe je je wandelkleding het beste kunt wassen.


4. Laat je gear repareren bij Bever

Is je kleding toch kapot? In alle Bever-winkels worden kleine reparaties ter plekke uitgevoerd. In de overige winkels en voor grotere reparaties kun je jouw gearinleveren en na maximaal 2 weken weer zo goed als nieuw ophalen. ​Een paar voorbeelden van reparaties die tijdens op deze manier gerepareerd worden zijn:

  • Een gat repareren in een Gore-Tex-jas met een patch.
  • Een gat repareren in een donsjas met Tear Aid.
  • Een gat repareren met naald en draad voor niet waterdichte stoffen en breisels.
  • Een gat repareren in een sok.
  • Een niet lopende rits repareren.
  • Een reservedrukker aanzetten.

5. Toch kapot? Laat het recyclen… 

Zijn je spullen echt onherstelbaar kapot, of gewoon versleten en kunnen ze niet meer gerepareerd worden? Lever ze dan in bij een van de Bever Buiten-Gebruikt inleverpunten. Uit bijvoorbeeld jouw oude jas of rugzak haalt Bever weer materialen om nieuwe producten voor de buitenmens-collectie mee te maken.

Toch kapot? Laat het recyclen... 

Samen naar een duurzamer ‘buiten’

Wij vinden deze actie van Bever heel tof. Duurzaamheid ligt ons aan het hart. En we zijn er ons bewust van dat alles wat we doen, kopen en gebruiken invloed heeft op onze leefomgeving. Gelukkig kan iedereen op zijn eigen manier bijdragen aan een duurzamere wereld. Bijvoorbeeld door outdoorkleding te kopen die van zo’n goede kwaliteit is dat het lang mee gaat. Door deze kleding goed te onderhouden en kleine gebreken te (laten) repareren. Zo gaat het langer mee en hoeft er minder geprodiceerd te worden. Zo kan iedereen met een klein beetje moeite bijdragen aan een duurzamer ‘buiten’.

zomervakantie in Italië, beleef het in Alpe Cimbra!

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Wandeljas kopen: zo kies je de beste outdoor jas

Review: winterregenjas van Happy Rainy Days voor koude natte dagen

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.