Hele bijzondere kunst in de sneeuw: Snow Drawings

De naam bracht ons even in de war. Want is het nu echte sneeuw of gaat het slechts om een tekening? Maar het antwoord is verrassend: Snow Drawings gaat over kunst gemaakt van sneeuw. Of beter gezegd: kunst gemaakt in de sneeuw. Het betreft een duurzaam, sociaal initiatief van Sonja Hinrichsen uit San Francisco.

Wanneer je goed om je heen kijkt…

Tijdens een sneeuwschoenwandeling in 2009, begint Sonja Hinrichsen iets nieuws. Met haar sneeuwschoenen maakt ze afdrukken die ze vervolgens vastlegt als kunst. Een nieuw project is daarmee geboren. In de daarop volgende jaren ontwikkelt Sonja dit concept verder uit.

Sonja Hinrichsen ontdekt snowart

Sonja Hinrichsen ontdekt ‘Snow Drawings’ tijdens een sneeuwschoenwandeling.

Grote groepen volgen

Uiteindelijk resulteert het in een kunst project waaraan groepen vrijwilligers deelnemen om kunst in de sneeuw te realiseren. Er volgen meerdere projecten waaronder een aantal wel hele bijzondere zoals ‘We are the water’. Bij dit project gaat een groep van 50 vrijwillige artiesten onder leiding van Sonja aan de slag op een bevroren rivier om de oorspronkelijk beweging van het water na te bootsen. Een dag later wordt het resultaat vastgelegd vanuit een vliegtuig. Het ziet er dan zo uit:

Snowdrawing van de Yampa rivier.

Twee dagen lang sneeuwschoenwandelen

Voor één van haar laatste projecten wandelde Sonja Hinrichsen met een groep vrijwilligers twee dagen lang door de bossen bij Lake Tahoe. Het resultaat is buitengewoon mooi. Neem de tijd om het te bekijken en laat je vooral inspireren voor je eigen winterwandeling!

snowdrawings lake tahoe

Snow drawings bij Lake Tahoe, California.

Verbindende factor

Een eerder project in dezelfde stijl vond plaats in New York (2016) in het Stone Quarry Hill Art Park in New York. Een dag lang zette een grote groep vrijwilligers zich voor dit kunst project. De foto hieronder is gemaakt met een drone.

Snow drawing New York

Snowdrawing in New York.

Kunst die vergaat in een overvolle wereld

Uiteindelijk blijven de prachtige kunstwerken nooit lang bestaan. Vaak zijn ze na een paar dagen alweer bedekt door een verse laag sneeuw. En anders smelt de sneeuw langzaam weg. Geen probleem, volgens Sonja Hinrichsen. “De wereld is al zo vol. En we hebben al zo veel. Ik voel niet de behoefte om daar nog meer spullen aan toe te voegen”. Uiteindelijk verdwijnen de sneeuwtekeningen ook niet helemaal in het niets. Dankzij de vele opnames met fotocamera, videocamera, drones en vanuit vliegtuigen, zijn vele sneeuwtekeningen voor ons bewaart.

Wil je er meer zien? Kijk dan eens op de website van Sonja Hinrichsen op http://www.sonja-hinrichsen.com.

Heb jij al eens een sneeuwschoenwandeling gemaakt?

Ik vind het zelf een heerlijke sport, sneeuwschoenwandelen. In een verlaten landschap op ontdekkingstocht gaat. De eerste paar keer waande ik me als een ruimtevaarder op de maan. De manier van bewegen, de totale verlatenheid van de omgeving en het gevoel van gewichtsloosheid. En ook ik was verwonderd toen ik achterom keek en het patroon van mijn eigen sneeuwschoenen achter mij zag. Magisch!

Ik kan me dan ook heel goed voorstellen hoe Sonja helemaal opging in wat zij ontdekte. En zo op deze manier van kunst is gekomen. De volgende keer, zal ik zeker een mooi patroon proberen te vormen op de bergtop.

Jij ook? Zie jij jezelf al mooie patronen stappen tijdens je volgende wintervakantie in de bergen? Wie weet ontstaan er dan binnenkort ook van dit soort projecten met prachtige resultaten in Europa. Ik verheug me er nu al op!

 

Winter » Hele bijzondere kunst in de sneeuw: Snow Drawings

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.