Het is officieel: Oostenrijk deze zomer ‘open’ voor Nederlandse toeristen

Wat een goed nieuws op deze vrijdag! Vanmiddag heeft Sebastian Kurz, de Oostenrijkse bondskanselier, aangekondigd dat de hotels, restaurants en attracties binnenkort weer open mogen. Vanaf 19 mei mogen binnen- en buitenlandse toeristen zonder quarantaineverplichting naar Oostenrijk reizen en er verblijven.

Blij in de bergen, uitzicht

Goed nieuws!

Perspectief en zekerheid

Met dit goede nieuws komt een einde aan een lange tijd van onzekerheid. Hotels en restaurants zijn al sinds eind vorig jaar gesloten en veel Nederlanders zitten te wachten tot ze eindelijk met zekerheid hun vakantie naar Oostenrijk kunnen boeken.

Elisabeth Köstinger, de Oostenrijkse minister voor toerisme, vatte het als volgt samen: ‘Met dit plan geven we gasten en gastheren perspectief en zekerheid voor het zomerseizoen. Deze stappen brengen ons grotendeels terug in de normaliteit. Hoteliers, horecamedewerkers, gidsen en reisbureaus kunnen zich vanaf nu focussen op waar ze goed in zijn: gasten ontvangen, verwennen en vermaken.

Kindvriendelijk hotel Alpenhof Filzmoos - Zomer

Hotels mogen weer open

Corona voorzorgsmaatregelen

Natuurlijk gelden er komende zomer wel nog een aantal strenge voorzorgsmaatregelen in Oostenrijk. Zo is het land alleen toegankelijk voor mensen die getest, genezen of ingeënt zijn. Daarbij neemt Oostenrijk een voorschot op de ‘groene reispas‘, een Europees reisdocument waarmee binnen Europa zonder beperkingen gereisd kan worden. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien is nu nog niet bekend.

Andere voorzorgsmaatregelen die komende zomer gelden zijn:

  • Alle horeca moet uiterlijk om 22:00 uur sluiten.
  • Het dragen van FFP2 maskers in binnenruimtes (winkels) is verplicht.
  • Bij het bezoeken van een restaurant, attractie of evenement is registratie verplicht.
  • Er mogen maximaal 4 volwassenen aan een tafel in een restaurant plaatsnemen.
  • Consumptie mag in restaurants alleen zittend genuttigd worden.
  • Voor evenementen gelden aanvullende beperkingen voor de capaciteit en afstand houden.
  • Voor bergwandelingen werden vorige zomer al 7 aanbevelingen opgesteld door experts van de Oostenrijkse Alpenvereniging in samenwerking met de VAVÖ.  Zodra er meer bekend wordt, zullen we dit natuurlijk communiceren.

Geen quarantaine verplichting meer

Vanaf 19 mei 2021 komt ook een einde aan de verplichting om 10 dagen in quarantaine te gaan bij het inreizen van Oostenrijk. Dat is heel goed nieuws, want ondanks dat je je na 5 dagen kon vrij testen, is dit toch een flinke hap uit je vakantie. Gelukkig is dat niet meer nodig. Voor landen met een hoge besmettingsgraad geldt op uitzonderingsbasis wel een quarantaineplicht.

Groene reispas: het vaccinatiepaspoort van de EU

De ‘groene pas’ heet officieel: Digital Green Certificate en is een officieel bewijs dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Maar, het kan ook laten zien dat je COVID-19 hebt gehad, of dat je recent (negatief) bent getest. Daarmee moet de pas een certificaat worden dat toegang geeft tot vrij reizen binnen de Europese Unie. Meer informatie (in het Engels) is hier te vinden.

wandelschoenen kopen

Geen quarantaine verplichting meer!

Snel boeken of nog even wachten?

Heb jij voor komende zomer een vakantie in Oostenrijk geboekt? Dan kan je er zo langzamerhand wel van uit gaan, dat deze door gaat. Maar als deze crisis ons een ding geleerd heeft, is dat er nog veel kan veranderen. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt, kunnen de regels zo maar weer veranderen.

Heb je nog niks geboekt, maar wil je nu toch wel graag iets boeken? Zorg dan dat je ergens boekt waar je kosteloos kan annuleren.

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor komende zomer? Lees dan een van de volgende inspirerende artikelen:

Fietsen door Innsbruck

Ga jij deze zomer naar Innsbruck?

Meer weten? Dan zijn dit handige links

Wil je meer weten over de actuele maatregelen en richtlijnen? Kijk dan op onderstaande links.

Natuurlijk blijven wij het actuele nieuws rondom de coronamaatregelen in de gaten houden. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via social media:

vakantie Oostenrijk » Het is officieel: Oostenrijk deze zomer ‘open’ voor Nederlandse toeristen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..