Deze 4 types moeten in december beslist naar Alpen

December is onze favoriete wintermaand in de Alpen. Het is echt winters, de meeste skiliften zijn open of gaan open. Het sneeuwt regelmatig. De kerstsfeer overheerst. En dankzij de sfeerverlichting lijkt het leven opeens een stuk romantischer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al het lekkers wat er in december in de winkels te koop is…

Toch denken veel mensen er niet aan om in december op vakantie te gaan naar de bergen. Sinterklaas moet gevierd worden, kerst voorbereid worden en op het werk is het ook druk. Toch is het een perfecte maand om de bergen in te trekken. Je ontvlucht niet alleen de kerststress, maar je krijgt er ook een sfeervolle en onvergetelijke tijd voor terug. Onderstaande 4 types zullen er sowieso goed aan doen, om in december naar de bergen te vertrekken.

wintersport december

Heerlijke rustige pistes in december.

Wintersporters, de pistes zijn geopend!

Voor wintersporters is december dit jaar een feest. Veel pistes zijn vervroegd open en in veel wintersportplaatsen kan je al genieten van heerlijk geprepareerde pistes. En dat in alle rust. De Oostenrijkers proberen optimaal gebruik te maken van de dagen voor kerst. Juist omdat deze dagen zo rustig zijn en je de piste helemaal voor jezelf hebt.
Bijkomend voordeel is dat de liften en berghutten na een lange periode van inactiviteit weer open gaan en de medewerkers extra goed gehumeurd zijn. Bij de liften krijg je standaard wat lekkers toegestopt (in veel skigebieden, niet overal) en in de berghutten kan je rekenen op een extra hartelijke begroeting. Het seizoen begint, en iedereen heeft hier reikhalzend naar uitgekeken. Zowel de wintersporters als de werknemers in de wintersportgebieden. Je zult merken dat de ‘Vibe’ in december een hele speciale is. Niet te vergelijken met de drukte die je in februari ervaart.

Kerstmarkt altenmarkt

De kerstmarkt in Altenmarkt, behoort tot één van onze favorieten.

Kerstliefhebbers, bezoek één van de vele kerstmarkten

Bijna ieder dorp in de Alpen heeft een kerstmarkt. In sommige dorpen duurt de kerstmarkt niet langer dan 1 dag. In andere dorpen (en grote steden) blijft de markt wekenlang actief. In middelgrote dorpen zie je de kerstmarkt 2 of 3 weekenden achter elkaar terugkeren. Hoe dan ook, de kerstmarkt is een sfeervolle ervaring.

We hebben zelf de afgelopen jaren diverse kerstmarkten bezocht en ze zijn eigenlijk allemaal mooi. Eerder publiceerde we al een artikel over de meest bijzondere kerstmarkten van SalzburgerLand. En ook de hoogst gelegen kerstmarkt van de Alpen in Zuid-Tirol is een hele bijzondere ervaring. Maar waar je ook heengaat, er zal in december hoe dan ook een kerstmarkt in de buurt zijn. Ga erheen en laat je verrassen.

Wandelaars, ga wandelen in een winters landschap

Winterwandelen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Eigenlijk is het hetzelfde als wandelen, maar dan in een winters landschap. En hoewel dit maar een klein verschil lijkt met gewoon wandelen, is de ervaring compleet anders. Magisch, zou ik eigenlijk willen schrijven, maar dat klinkt misschien wat dramatisch 😉

Winterwandelen vraagt om warme kleding en speciale wandelschoenen (een paar goede snowboots volstaan). Op de  winterwandelwegen wordt de sneeuw platgereden zodat je er makkelijk doorheen kan wandelen. Het kost iets meer energie dan het reguliere wandelen en de uitzichten zijn natuurlijk niet te evenaren door een wandeling in je eigen omgeving. De frisse lucht, het knisperen van de sneeuw en de kou op je wangen. Alles geeft je het gevoel dat je leeft!

Winterwandelen is heel goed te combineren met een baby (in de wandelwagen) of kleine kinderen (op de slee). Maar ook voor een vakantie met de hond is winterwandelen is  goed idee. Honden zijn doorgaans dol op sneeuw.. en op wandelen uiteraard. En na een weekje winterwandelen, vertrek vol nieuwe energie weer naar huis.

In Zui Tirol is de Appelpunch favoriet.

Foodies, geniet van al het lekkers wat december te bieden heeft

In Zwitserland hebben ze raclette. In Frankrijk champagne, oesters en klassiekers als Coq au vin en Boeuf Bourguignon. En in Oostenrijk staat doorgaans wild op het menu. Let wel op, vier je de kerstdagen in de Alpen? Dan moet je voor 24 december een reservering hebben in een restaurant. Zonder reservering kan je bijna nergens nog terecht. 24 december zijn de menu’s van grote klasse en zal je niks tekort komen. In Frankrijk kan je op 25 december ook nog echte kerstsferen verwachten. Maar in Zwitserland en Oostenrijk is het dan wel een beetje voorbij.

In de aanloop naar kerst, kan je in Zwitserland en Oostenrijk over lebkuchen (een soort taai taai als dan niet voorzien van een laagje chocolade) kopen. En Oostenrijkse dames zijn de hele maand druk bezig met het bakken ‘kerstkoekjes’. Een grote variatie aan kleine maar extreem smakelijk koekjes die vrijwel bij elke lokale bakker verkrijgbaar zijn.

De hele maand december hebben restaurants feestelijke menu’s. Als Foodie is dit het moment om de Alpen in te trekken en de bergen van hun meest culinaire kant te leren kennen.

Beleef december in de bergen

Ben je enthousiast geworden door bovenstaande. Dan hebben we goed nieuws. In december is de beschikbaarheid aan accommodaties nog zeer goed. Via onderstaande tool vind je snel in accommodatie in jouw favoriete winterse omgeving. Wij wensen je alvast een hele fijne decembermaand!Booking.com

Bergfamilie » Deze 4 types moeten in december beslist naar Alpen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..