Bij Bever zijn ze het er over eens: doe zo lang mogelijk met je product. Een waterdichte jas, een paar bergschoenen, en warme donsslaapzak, robuuste rugzak en stormproof tent bijvoorbeeld. Verzorg je deze producten goed, dan kunnen ze heel erg lang mee gaan. Wat werkt voor jou, werkt vaak ook voor je uitrusting: onderhouden, repareren en af toe laten checken bij een specialist.
Met het juiste onderhoud, gaat alles langer mee
Wist je dat er speciale wasmiddelen bestaan voor Gore-Tex jassen? En dat je niet zomaar alle bergschoenen in kunt spuiten met hetzelfde onderhoudsmiddel? Of dat je een donzen slaapzak af en toe bij kunt laten vullen? Wol zonder wasverzachter gewassen moet worden? Een scheur in een tent gerepareerd kan worden? Het is slechts een greep uit de onderhoudstips en -adviezen die Bever beschikbaar stelt om de levensduur van bepaalde producten te verlengen. Onderhoud kan vaker en vaak beter dan je denkt. Slijtage is onomkeerbaar, maar kan wel voorkomen en uitgesteld worden door net iets meer aandacht te besteden aan het onderhoud van je uitrusting. Hoe? Hierover kun zowel in de fysieke winkels als online ontzettend veel zinvolle informatie krijgen, niet alleen met betrekking tot onderhoud maar ook als er wat gerepareerd moet worden, want waarom zou je iets nieuws kopen als met een beetje onderhoud je eigen gear veel langer meegaat?
DIY tips voor thuis en onderweg
Kleine en vaak simpele reparaties kan je gewoon zelf uitvoeren. Zo zijn er diverse reparatiesetjes verkrijgbaar die je thuis of onderweg helpen bij het repareren van bijvoorbeeld je waterdichte jas, slaapzak, slaapmatje, tent of schoenen. En dat is hartstikke handig als je boven op een berg zit. Bovendien verleng je zo de levensduur van je kampeeruitrusting.
Met een setje Tear Aid, SeamGrip, naald en draad, ducttape, een schaar of mes, tiewraps, een stukje reparatiedoek, reserveonderdelen (zoals veters, elastiek, vervangingssetjes tentstokken), touw, water en een stift kom je al een heel eind. Op de website van Bever vind je voor je hele basisuitrusting advies en stappenplannen om snel en efficiënt je uitrusting te repareren.
Goed onderhoud begint bij regelmatig wassen
Goed onderhoud is de basis om de duurzaamheid van een product optimaal te benutten. Zo is het juist aan te raden om je waterdichte jas of slaapzak regelmatig te wassen. Door transpiratie en vuil – zoals modder, zand en stof – van buitenaf kan een product minder waterdicht worden, zijn vochtregulerende eigenschappen verliezen of zelfs minder isoleren. Heb je thuis een wasmachine voor delicate materialen en een droger? Dan kun je met de juiste onderhoudsproducten zelf je jas of slaapzak wassen en impregneren. Zowel Gore-Tex als dons, synthetisch of gecoat: bij Bever bestel of koop je direct het juiste onderhoudsmiddel. En hoewel het op de verpakking van het onderhoudsmiddel uitgelegd staat, kun je nog heel wat extra tips en adviezen vinden op de website van Bever.
Liever laten doen? Gebruik de handige wasservice
Wil je het liever door een expert laten doen dan kun je bij de wasservice van Bever terecht. Binnen twee weken wordt je jas of slaapzak helemaal gereinigd en verzorgd. Zo is je vertrouwde product weer zo goed als nieuw voor je volgende avontuur.
Bever repareert nagenoeg alles
Bever repareert nagenoeg alles. Als de DIY-methode niet toereikend is of je twijfelt ergens over, dan kun je met je producten bij elke winkel van Bever terecht. De specialisten bekijken samen met jou hoe en wat er precies gedaan kan worden om je uitrusting weer optimaal te laten functioneren.
Of het nou gaat om een paar wandelschoenen, slaapzak, outdoorkleding, slaapmatje of tent: er zijn negen van de tien keer oplossingen te vinden om de levensduur van je uitrusting te verlengen. Bij Bever helpen ze je om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw product, en daarbij hoort advies, onderhoud, reparatie én service.
Echt kapot? Bij Bever krijgt je oude gear een tweede leven!
En is je jas of tent écht niet meer te repareren of na intensief gebruik helemaal op? Dan kun je ze doneren bij de inleverpunten van Bever. Die ze vervolgens in samenwerking met Sheltersuit, Sympany en Blue LOOP een betere bestemming geeft dan de afvalberg. Is een product nog goed genoeg, wordt het gedoneerd. Is het echt op, dan up- of recyclen ze het tot Buitenmens: een collectie gemaakt van jouw oude buitenproducten.
Elke stap telt, klein of groot, van iedereen. Buiten heeft je nodig!