Slapen in een iglo. Ooit besloten we dat dit op ons ‘lijstje’ moest. Maar er waren altijd heel veel redenen om deze ervaring uit te stellen. Het was te koud, de kinderen waren te klein of er was simpelweg geen iglo in de buurt. Maar deze winter was het dan zover. Na bijna een heel jaar koude training achtte ik ons er wel ‘klaar’ voor. Dus bezochten we Iglodorp Kühtai voor een ‘once in a lifetime’ ervaring. We gingen slapen in een iglo.
Iglodorp Kühtai: 1 ijshotel, 12 iglo’s
Het iglodorp ligt aan de piste in Kühtai. Skigebied Kühtai is één van de hoogstgelegen skigebieden van Oostenrijk en daarmee zeer sneeuwzeker. Ieder jaar, in december, wordt het Iglodorp (officieel Iglu-Dorf Innsbruck Kühtai) hier opgebouwd met verse (kunst)sneeuw.
Wanneer we na een lange dag op de piste aankomen bij het ijshotel, blijkt dit nog gesloten. We willen ons opwarmen in het nabijgelegen hotel, maar de kinderen voelen daar niks voor en beginnen te spelen in de sneeuw. Alle deurtjes van de iglo’s staan open en we gluren voorzichtig wat naar binnen. Wat zijn ze mooi!
Iedere iglo is uniek
De sneeuwsculpturen in iedere iglo zijn uniek. Zo is er een romantische iglo (met heel veel hartjes) en is er een iglo waar ingevroren bloemen op het nachtkastje staan. Ook het ijshotel zelf in vanbinnen voorzien van verschillende sneeuwsculpturen.
De meest iglo’s zijn ingericht voor twee personen. Hierbij zijn twee slaapzakken aan elkaar geritst. Als we uiteindelijk één iglo zien met vier eenpersoons slaapzakken is het gelijk duidelijk dat dit onze iglo is. Het is toch even slikken… het is wel heel koud in de iglo. En hoe donker zou dit straks zijn, met de deur dicht. Dan is het 17.00 uur en opent het ijshotel haar deuren. Tijd voor glühwein!
Warm welkom in het ijshotel
Bij het inchecken horen we dat iglo9 inderdaad ‘onze’ iglo is. We drinken een glühwein (de kinderen warme limonade) aan de bar en ontmoeten onze mede iglo avonturiers. Om 18.00 uur is het donker en worden we uitgenodigd voor een sneeuwschoenwandeling.
Sneeuwschoenwandeling bij maanlicht
Speciaal voor het bezoek aan de iglo hebben we allemaal een hoofdlampje meegenomen. Deze komen nu, bij het sneeuwschoenwandelen, goed van pas. Met de hele groep wandelen we door de diepe sneeuw, achter de gids aan. De kinderen springen in hun skipakken door het besneeuwde landschap. Mooi, denk ik nog, dan zijn ze straks goed warm. Na een wandeling van ongeveer een uur komen we terug bij het ijshotel voor het diner.
Dineren in het ijshotel
We worden naar onze tafel begeleid. Een houten tafel, met houten krukjes (gelukkig geen ijs!). Gewoontegetrouw doe ik mijn jas uit. Ik voel de kou direct in mijn lichaam trekken en doe mijn jas snel weer aan. En met muts op. En mijn handschoenen aan. En zo genieten we van de kaasfondue, volledig ingepakt.
Slapen op een bed van sneeuw
Na het eten gaat de sauna aan. Een aantal mensen gaat de sauna en we besluiten aan te sluiten. In de iglo kleden we ons uit, maar ver komen we niet. Nog voordat ik mijn thermokleding uit heb, bedenk ik mij en besluit ik alles zonder kleding vandaag over te slaan. De douche in de keet aan het einde van het iglodorp is een prachtig concept, maar ik moet er nu niet aan denken. En dus doen we onze skipakken onderin de slaapzak en stappen we met sokken, thermokleding én mutsen op in onze slaapzakken. De kinderen gieren het uit. Niet douchen, slapen met sokken en in thermokleding, het voelt ook allemaal vrij absurd.
Daar liggen we, met z’n vieren op een rij, in een iglo, op een bed van sneeuw, in mummy slaapzakken. Wanneer het licht uitgaat (er zijn kleine lampjes in de iglo) is het volkomen donker. Ik bereid me voor op een slapeloze nacht en val dan als een blok in slaap.
Ervaringen uitwisselen bij het ontbijt
8 uur later wordt ik volkomen uitgeslapen wakker omdat er iemand op de deur klopt. Er komt een kleine kier licht door de deur en de kinderen zijn nog in diepe slaap. Ik open de deur en daar staat iemand van het Iglodorp: met verse thee. Die voelt op dit moment héél welkom en ik kruip terug onder de slaapzak met een kop hete thee. De kinderen hebben prima geslapen. Al werd onze zoon ’s nachts gewekt omdat de iglo in zijn gezicht druppelde. Gelukkig was dat probleem makkelijk te verhelpen door een stukje op te schuiven.
Een half uur later vertrekken we voor het ontbijt naar de Dorfstadl. Hier staat een uitgebreid (deels warm!) ontbijt klaar. Tijdens het ontbijt worden de ervaringen uitgewisseld. De meeste mensen vinden ons maar dapper, om dit met kinderen te doen. Onze zoon blijkt niet de enige te zijn bij wij deeltjes van de iglo in het gezicht zijn gevallen. Maar de meeste mensen hebben prima geslapen. Een mooie ervaring, is de meest gehoorde mening.
En daar sluiten we ons iglo avontuur af. Het was geweldig, maar ik ben blij om naar een echt hotel te vertrekken. Al is het maar om mijn thermokleding te wisselen en te douchen..
Onze tips voor een overnachting in een iglo
- in de iglo is geen plek voor een grote tas of koffers, laat deze in de auto en neem alleen een rugzak mee
- ook ski’s en skischoenen hebben hier geen (warme) plaats, dus laat deze in de skilocker
- bezoek het iglodorp en het ijshotel niet zonder ski pak en warme winterwandelschoenen of snowboots
- handschoenen zijn een must
- trek thermokleding aan waar je ook in kan slapen
- neem warme sokken en eventueel een muts mee om in te slapen
- wij hadden eigen lakenzakken mee, maar je krijgt ook een lakenzak, dus dit hoeft niet
- doe je ski kleding en handschoenen onderin je slaapzak, zo blijven ze een klein beetje warm
- aangezien de iglo kan lekken, adviseren we telefoon in een (waterdichte) tas te stoppen
- neem hoofdlampjes mee voor de sneeuwschoenwandeling
- wil je douchen of in de sauna? Neem dan zelf handdoeken mee
- Combineer een nacht in de iglo met een stedentrip Innsbruck of wintersport in één van de skigebieden bij Innsbruck.
Tip voor de pro’s:
Ik sprak met een skigids over deze ervaring en die vertelde mij dat hij in zijn diensttijd in zelfgemaakte iglo’s en bivaks moest slapen. Zijn tip was om altijd compleet naakt in de slaapzak te gaan liggen. Wanneer een slaapzak met dons gevuld is (zoals de slaapzak in de iglo), ervaar je op deze manier de meeste warmte. Wij hebben het niet geprobeerd, maar zo hoort het dus.