In 12 dagen verandert de herfst in de winter (6 heerlijke foto’s)

Wanneer het om het weer gaat, is november een bijzondere maand in Oostenrijk. In geen enkele andere maand verandert het uitzicht zoals wanneer de herfst verandert in winter. De maand oktober eindigde ook dit jaar met prachtig nazomerweer. Van dat weer waardoor je vergeet dat het eigenlijk al lang herfst. De zon schijnt, de lucht is helder en zelfs de temperaturen zijn aangenaam. 20 graden is echt geen uitzondering.

Maar dan in ene, van de een op de andere dag, komt de winter en dan ziet het berglandschap er heel anders uit. Dan zijn de toppen wit van de sneeuw. En is het in de dalen koud, nat en guur. Typisch herfstweer. Dat herfstweer duurt echter maar kort, voor je het weet is het al weer winter. Dan daalt de sneeuwgrens langzaam naar de dalen en blijven de bergtoppen wit.

Om je een indruk te geven hoe snel de seizoenen elkaar afwisselen in Oostenrijk, hebben we hieronder zes foto’s van de afgelopen 12 dagen op een rij gezet. 12 dagen waarin de herfst plotsklaps overging in de winter.

De laatste dagen van oktober zijn zonnig en warm

Oktober was warm in Oostenrijk. Op veel dagen scheen de zon, en hoewel het ’s morgens vroeg best koud was, kon je ’s middags best in je t-shirt (of wandelshirt) gaan wandelen. Alle bergtoppen waren nog groen (die zijn straks minimaal zes maanden wit) en door de heldere lucht zijn de uitzichten formidabel.

Oktober - november

Prachtig nazomerweer tijdens een herfstwandeling. (25 oktober 2019)

De eerste sneeuwval

De hele maand oktober was het prachtig weer, maar op de laatste dag van de maand begon het ineens sneeuwen. Geen grote hoeveelheden, en het bleef ook nog niet echt liggen. Maar de winter liet voor het eerst van zich horen.

Eerste sneeuwval van de winter.

De eerste sneeuwval van het seizoen (31 oktober 2019).

Onze eerste skidag van het seizoen

De eerste sneeuw maakt in ons gezin een soort oerinstinct los. Wanneer het sneeuwt, willen we skiën! En dus reden we dezelfde dag nog naar de Dachsteiner gletsjer, om de eerste afdalingen van het seizoen te maken. Er waren maar twee pistes geopend, maar we waren de enigen en konden volop genieten. Wat een verschil met 6 dagen geleden!

Eerste skidag 2019

Eerste skidag van de winter (31 oktober 2019).

Wanneer gaan de liften open?

Begin november heeft het al een paar keer gesneeuwd. Bij de berghut waar wij regelmatig naar toe wandelen (1.150 meter) ligt inmiddels sneeuw. En het is aftellen tot de skiliften in het dorp open gaan. Het ziet er in ieder geval al erg winters uit.

wanneer gaan de liften open

Aftellen tot de liften in het dorp open gaan. (9 november 2019)

Prachtige kleuren

De combinatie van sneeuw en de nog gele lariksen (naaldbomen die in de winter hun naalden verliezen), zorgt voor een prachtig schouwspel. Kijk maar naar de foto hieronder.

Prachtige kleuren in de herfst

Gele lariksen, sneeuw en een blauwe lucht. (10 november 2019)

Welkom in de witte wereld

Inmiddels is het op sommige plaatsen in Oostenrijk volop winter. De dorpen, bossen en bergen boven ongeveer 1.000 meter zijn bedekt onder een dunne laag sneeuw, hierdoor ziet het er uit alsof je door ‘winter wonderland’ rijdt. Heerlijk!

De winter is er. (Ramsau, 11 november 2019)

In 12 dagen verandert de herfst in winter

Als je de foto’s onder elkaar zet, zie je pas hoe snel het gaat. Eind oktober was het nog herfst, of eigenlijk zelfs nog nazomerweer. Nu, 12 dagen later is het toch wel echt winter. Wij vinden het heerlijk die seizoenswisselingen. De bergen zien er opeens heel anders uit en het is gewoonweg gaaf om te zien.

En als het straks weer voorjaar wordt? Dan verandert alles weer, maar dan van wit naar groen. Maar eerst, eerst gaan we nu volop van de winter genieten! Hou je ook zo van winter? Of ben je meer een zomermens? We zijn heel benieuwd wat het favoriete seizoen in de bergen van onze lezers is. Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

Bergfamilie » In 12 dagen verandert de herfst in de winter (6 heerlijke foto’s)

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..