In Zwitserland is skiën straks een schoolvak

Met je schoolklas de piste op. Klinkt gaaf toch? Als het aan een Zwitserse schooldirecteur ligt, wordt skiën in de Zwitserse deelstaat Wallis een officieel schoolvak. Kinderen op de basisschool moeten dan iedere jaar verplicht drie dagen in de sneeuw moeten doorbrengen.

Wordt skiles een schoolvak

Is er iets leuker dan met je klas de piste op?

Steeds minder Zwitsers skiën

Het plan is ontstaan omdat de interesse in wintersport onder de Zwitserse bevolking ieder jaar meer afneemt. De belangrijkste oorzaak daarvan is veranderde samenstelling van Zwitserse bevolking. Veel immigranten zijn namelijk niet groot geworden met de eeuwenoude Zwitserse skicultuur en kunnen die daarom ook niet overbrengen aan hun kinderen. Ook de alsmaar stijgende prijzen voor skipassen en -lessen wordt gezien als oorzaak van de tanende interesse in de skisport.

Wintersport is belangrijk voor Zwitserland

Voor Zwitserland is wintersport een belangrijk onderdeel van de cultuur en economie. Om er voor te zorgen dat de toekomst van het wintertoerisme gewaarborgd wordt, moet ook de volgende generatie enthousiast gemaakt wordt voor de skisport. Door kinderen 8 jaar lang geregeld tijd op de piste door te laten brengen, hoopt met de interesse weer aan te wakkeren.

Eerste skidag 2019

Wintersport is een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Wie gaat dat betalen?

Het parlement van Wallis heeft is al akkoord gegaan met het project en neemt een groot deel van de kosten op zich. In totaal kost het plan 2,5 miljoen euro. Naast de overheid betalen ook de skigebieden mee. Zo kunnen Zwitsers straks een dagpas kopen voor 5 Zwitserse frank en gelden er speciale tarieven voor skihuur en -lessen.

Hoe zit dat in Oostenrijk?

Ook in Oostenrijk geldt dat het aantal wintersporters slinkt. Om deze teruggang te stoppen, zijn er in sommige gemeentes ook speciale regelingen. Zo krijgen de kinderen in ons dorp in de eerste klas (groep 3) een week skiles. De kinderen krijgen dan skiles, -materiaal en liftkaarten van de gemeente. Zo kunnen alle kinderen in het dorp leren skiën.

Daarnaast gaan de kinderen van de basisschool ook iedere winter drie dagen de piste op. Waarbij geldt dat de kinderen die zelf geen skipas hebben er een krijgen van de gemeente. Na die drie dagen wordt er ook een wedstrijd georganiseerd waaraan alle kinderen deel nemen.

Naast skiën, is er op de basisschool ook tijd voor andere winterse activiteiten. Wanneer de omstandigheden het toelaten, gaan de kinderen sleeën, langlaufen en zelfs schaatsen. Onze kinderen genieten hier altijd met volle teugen van. Hoe zou dat bij jou zijn?

Langlaufen met school

Langlaufen in plaats van gymles.

wintersport » In Zwitserland is skiën straks een schoolvak

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..