Individuele rondreis met kinderen plannen en organiseren

Voor een individuele rondreis met kinderen heb je niet veel nodig. Het belangrijkste is: minimaal 1 volwassene, kinderen en een auto. Maar zelf dat laatste regel je zo vanachter je computer wanneer je zelf geen auto bezit. De vrijheid die je ervaart tijdens een individuele rondreis met kinderen is enorm. En de chemie die onderweg ontstaat is met niets te vergelijken. Een rondreis met kinderen is een vakantie, avontuur en blijvende herinnering. De belangrijkste vragen zijn: waar wil je heen? En: hoe ga je het plannen? En deze twee vragen proberen we in dit artikel voor je te beantwoorden.

individuele rondreis met kinderen maken door europa

Rondreis met kinderen – de bestemming

We gaan ervan uit dat dit je eerste rondreis wordt. Voor het gemak starten we daarom in Europa. Uiteraard adviseren wij de bergen. Waarom? In de bergen is het niet zo waanzinnig heet, er is veel natuur, afwisseling en de wegen zijn er goed. Bestemmingen voor een rondreis met kinderen waar wij bijzonder goede ervaring mee hebben zijn:

  • Ierland – geweldige natuur, kustplaatsen, oude ruïnes en gezelligheid.
  • Engeland en Schotland – natuur, kustplaatsen, kastelen en privacy.
  • Duitsland & Oostenrijk – afwisseling van steden, natuur, lekker eten en outdoor activiteiten.
  • Slovenië & Kroatië – goedkoop, zonnig, strand en bergen.
  • Zwitserland – veelzijdig, overweldigende natuur en outdoor activiteiten.
  • Italië – in combinatie met Oostenrijk of Zwitserland, zonnig, lekker eten, steden en natuur.
Kies de bestemming voor je rondreis met kinderen

Wanneer je weet waar je heen wil, kan je beginnen met plannen. Bovengenoemde opties zijn allemaal ontzettend gaaf voor een rondreis met kinderen. En ze zijn allemaal prima individueel te organiseren. Wel is enige planning gevraagd. Niet noodzakelijk, want wij vertrokken vaak genoeg op de bonnefooi, maar met een planning haal je net iets meer uit je vakantie. Voel je je nog een ontzettende Dummie op het gebied van individueel rondreizen? Begin dan in Duitsland en plan vanaf daar verder. Duitsland biedt veel laagdrempelige mogelijkheden en stopplekken onderweg.

onderweg kamperen of in hotels

Het plannen van je individuele rondreis

Met plannen bedoelen we niet zozeer de route en de hotels. Dat is de planning wanneer je alleen zou reizen of met je partner. Maar wanneer je een langere rondreis met kinderen maakt, geldt een andere planning. Een planning die is afgestemd op de kinderen. Want als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hoor jij dat ook te hebben. Is ook doorgaans zo, want clichés zijn doorgaans gewoon keiharde waarheid waar niemand iets tegenin kan brengen. Dus:

Plan reisdagen van maximaal 6 uur

6 uren in een auto doorbrengen is veel. En voor kinderen gelden dan hondenuren (x 7 als ik het mij goed herinner…). Daarna worden doorgaans zelf de meest lieve kinderen (die van jou dus) kleine draken. Ook al neem je nog zoveel raamstickers en dvd’s mee voor onderweg. En na 6 uur is het ook gewoon niet zo leuk meer en wil je weer in beweging komen. Dus 6 uur en dan een overnachting.

Boek accommodaties voor 2 of 3 nachten bij het rondreizen

Na de overnachting wil je niet weer 6 uur in de auto zitten. Natuurlijk kom je op die manier heel ver.. maar je ziet en doet dan maar zo weinig. Dus blijf wat langer. Kies steeds een mooie omgeving. Een stad waar wat te zien is, een natuurgebied voor mooie wandeling, een zwembad in de buurt. Zodat je na een paar dagen weer fris en uitgerust in de auto stapt.

Kies bestemmingen uit die bij je passen

Als wij rondreizen kiezen we voor plekken waar we veel kunnen bergwandelen, een top kunnen beklimmen, in een bergmeer kunnen zwemmen, een klimpark kunnen bezoeken, mountainbiketochten kunnen maken of kunnen raften. Outdoor activiteiten dus 😉 Maar je kan ook kiezen voor steden, winkelen of wellness. Of voor een culinaire rondreis (die kunnen ook prima met kinderen, wij adviseren Italië).

Selecteer enkele hoogtepunten

Kies wat hoogtepunten onderweg waar je kinderen naar kunnen uitkijken. Hieronder enkele voorbeelden voor hoogtepunten met kinderen waar ze een goede voorstelling van kunnen maken. Als we in Keulen aankomen, gaan we de Dom beklimmen. Op de Geisterberg in Sankt Johann gaan we met een gondel omhoog. In Porec bezoeken we een camping aan de zee met meerdere zwembaden. Als we Rome zijn bezoeken we het voetbalstadion. Bij aankomst in Edinburgh bezoeken we als eerste het kasteel. Tijdens ons bezoek aan Flachau gaan we een dag raften. Bovengenoemde voorbeelden zijn activiteiten waar kinderen zich goed een voorstelling van kunnen maken en waar ze zich op kunnen verheugen. Zo hebben ze iets om naar uit te kijken tijdens de (lange) autoritten of in de file.

Eten voor tijdens het rondreizen

Neem voldoende eten mee wanneer je op rondreis gaat. Wij beschouwen een rondreis doorgaans als één grote picknick. Onderweg eet je lokale specialiteiten op verschillende plekken. En tijdens het rondreizen genieten we een van zelfgemaakte autopicknick. Lempers, pannenkoeken, luxe broodjes en lokale specialiteiten van de bakker, koffie, limonade, worstjes, vers fruit. Maak er gewoon een feestje van. Wanneer je niet de over de hoofdwegen rijdt, is het een soort sport om de mooiste picknickplaatsen onderweg te spotten. En ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. En na verloop van tijd wil je niks liever dan op deze manier rondreizen.

Rondreizen buiten het hoogseizoen? Leg niet alles vast

Wanneer je jouw individuele rondreis met kinderen buiten het hoofdseizoen plant, hoef je echt niet alle accommodaties onderweg al te boeken. Voor onze rondreizen met kinderen maak ik doorgaans een ‘shortlist’ van accommodaties die we aan kunnen doen. Ik stippel een route uit, en de accommodaties liggen daar langs. Regent het? Dan rijden we gewoon nog een stukje door. Willen we een dag langer blijven? Dan boeken we een dag bij. Die vrijheid is goud waard!

Rondreis met kinderen in stilte

Haha, stille kinderen tijdens een rondreis is onmogelijk! Maar als je voor wat vermaak zorgt op de achterbank, dan reis je wel heel relaxed. Ten eerste is voldoende eten en drinken heel belangrijk. Dan de regelmatige plaspauze. En tot slot vermaak op de achterbank. Er zijn veel mensen die rondreizen met kinderen en zweren bij de dvd speler. Ik geloof direct dat het goed werkt, maar wij hebben dit nooit gekocht. Onze kinderen hebben wel boeken, luisterboeken (op de iPod) en een knuffel op de achterbank.

pauze

Niet vergeten tijdens een individuele rondreis met kinderen

Deze handigheden maken het rondreizen een stuk aangenamer. Klik op de artikelen om ze gelijk te bestellen. Onder de artikelen staat nog een totaal overzicht met artikelen om niet te vergeten.

Drinken, heel veel drinken. Zorg voor navulbare flessen of bidons die drinken koel kunnen houden.
Slaapzakken. Tenzij je van plan bent allemaal luxe hotels te boeken onderweg.
Boeken, om zelf te lezen en om voor te lezen.
Vreemd geld. Wanneer je bijvoorbeeld naar Hongarije, Kroatië of Tsjechië reist.
Vignetten voor onderweg (lees meer over: het vignet voor Oostenrijk en het vignet voor Slovenië
Wegenkaarten, sommige gebieden zijn digitaal niet goed beschikbaar of brengen veel roamingkosten mee… Microvezelhanddoeken (om op te zitten tijdens het eten, om te picknicken, om af te drogen na het spelen in een beek, om voor de ramen te hangen op een parkeerplaats, voor alles eigenlijk).
Je eigen kussen. Niks is zo luxe tijdens een rondreis met kinderen als het meenemen van je eigen kussen. Wanneer je in veel verschillende accommodaties slaapt ben je blij dat je in ieder geval een fijn kussen hebt.
Wandelshirt. Heb je thermokleding in je bezit? Dan is dit ideaal voor je rondreis. Perfect voor in de auto, voor wandelingen, bij het opzetten van een tent. Een wandelshirt (of thermoshirt) droogt snel, en voert zweet af. Daarbij is de stof vaak aangenaam zacht. Ideaal voor een lange autorit, ook voor kinderen.          

Tip » Individuele rondreis met kinderen plannen en organiseren

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK