Indrukwekkend: Populair Hallstatt in Doornroosjeslaap

Vorig jaar werd Hallstatt bezocht door in totaal 21.000 reisbussen vol toeristen, 225 duizend auto’s van buiten de stad en 18 treinen vol bezoekers. In de zomer van dat jaar ging het om 18 duizend toeristen per dag! Dat Hallstatt (gelegen in het Oostenrijkse Salzkammergut) populair is, is eigenlijk nog een understatement.

hallstatt vanaf de bergen bekeken

Hallstatt werd zo immens populair door de gelijkenis met het bekende Frozen dorp.

Van klagen over toerisme naar gebrek aan toerisme

Bewoners van het pittoreske stadje aan de Hallstättersee klaagden dan ook steen en been over de enorme druk op het dorp. Des te meer omdat de meeste bezoekers maar voor een paar uur naar de stad kwamen. Ze trokken massaal naar hetzelfde punt om een selfie te nemen en stapten weer in de bus. De burgemeester van Hallstatt kondigde daarom in afgelopen winter aan dat vanaf mei 2020 nog maar 50 bussen per dag in Hallstatt zouden worden toegelaten.

Maar hoe anders is het, nu het mei 2020 is?

Hallstatt tijdens de corona uitbraak

Hallstatt bleef als stad trouwens geheel corona-vrij.

Hallstatt is weer het serene alpendorp

Wij bezochten Hallstatt in mei 2020, coronatijd in Oostenrijk en er zijn nauwelijks mogelijkheden om internationaal te reizen. De stad was dan ook niet overspoeld met Aziatische toeristen. Hallstatt was wel het serene Alpendorp waar al die toeristen voor komen. Een unieke beleving. De weg naar Hallstatt toe was uitgestorven. Het dorp zelf leek wel in winterslaap (maar dan in de lente) het was prachtig weer en er was nauwelijks iemand op straat.

de lege straten van Hallstatt

Struinen over een uitgestorven boulevard.

Een bijzonder bezoek aan een bijzondere stad

We aten ijs aan het water, maakten een wandeling door de stad en wandelden zelfs in alle rust en stilte naar de waterval bij het dorp (de gondel ging ook niet, maar het is slechts een uur wandelen dus waarom zou je überhaupt de gondel nemen?).

Hallstatt vanaf de bergen beke

We kunnen zelf picknicken voor de kerk!

Restaurants gesloten, maar wel een ijsje eten

De restaurants waren nog gesloten, want wij waren er voor 15 mei. Inmiddels zullen de meeste restaurants wel open zijn. We aten wel een ijsje, want kleine winkels mochten al wel openen. Al wachtten ze daar in Hallstatt tot de middag mee. Voor het middaguur waren er namelijk helemaal geen bezoekers (nou ja, alleen wij dan). Mocht je Hallstatt willen bezoeken, dan raden we je ook aan zo vroeg mogelijk te gaan. Dan is er misschien nog geen ijs (of koffie) verkrijgbaar, maar dan is het wel extreem rustig. En die kans, krijg je waarschijnlijk de rest van je leven niet meer..

koffie in Hallstatt

1,5 meter afstand of 15 meter afstand? Aan ruimte geen gebrek..

verlaten straatjes

De pittoreske straatjes zijn verlaten en brandschoon.

onwerkelijk beeld van Hallstatt

De inwoners in Hallstatt komen tot rust.

selfiepunt Hallstatt

Zelfs het geliefde selfieplatform hebben we helemaal voor onszelf (en van lauter opwinding vergeten we zelfs een selfie te maken..)

Een eenzame tocht brengt ons bij de prachtige waterval.

 

vakantie Oostenrijk » Indrukwekkend: Populair Hallstatt in Doornroosjeslaap

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..