Inenten tegen tekenencefalitis: wanneer is dat nodig?

Teken zijn vervelende beestjes. Waarschijnlijk dienen ze ergens in de natuur een (volkomen onbekend) doel, maar wij mensen merken daar maar weinig van. Waar we helaas wel iets van merken, is de tekenbeet. Wanneer je wordt gebeten door een teek, kan deze nare ziektes op je overbrengen. Tekenencefalitis en de ziekte van Lyme zijn daarvan de meest voorkomende ziektes. De gevolgen van deze ziektes kunnen vervelend, blijvend en soms zelf dodelijk zijn. Ook voor doorgaans kerngezonde mensen.

tekenencefalitis na een tekenbeet

Controleer na verblijf in de natuur altijd op teken.

Daarbij lijken er iedere zomer weer meer teken te zijn dan het jaar ervoor. En welke ziektes de teken in een bepaald gebied bij zich dragen, is niet altijd bekend. Nare beestjes dus. Maar gelukkig zijn er een aantal manieren om jezelf te beschermen. En zijn er zelf inentingen ontwikkeld om je preventief te beschermen tegen de gevolgen van een tekenbeet. Over dat laatste, lees je in dit artikel meer.

FSME vaccinatie helpt tekenziektes voorkomen

Preventief: blijf op wandelpaden

Er bestaat helaas geen inenting tegen teken

Om maar met de deur in huis te vallen: er bestaat helaas geen inenting tegen teken. Er is geen enkele manier om volledig te voorkomen dat dit nare beestje zich ergens in je huid nestelt. Je zou hooguit alle natuur kunnen vermijden.

Wil je je toch graag in de natuur begeven? Lees dan hier hoe je jezelf tegen teken beschermt. Helemaal voorkomen kan dan helaas niet, je kan het ze wel behoorlijk moeilijk maken. Hieronder een kleine samenvatting:

  • draag gesloten kleding (zodat ze nergens tussendoor kunnen kruipen).
  • kies voor lichte kleding (zodat je de teek ziet en kan verwijderen van de kleding).
  • gebruik een insectenwerend middel.
  • vermijd wandelingen door hoog gras en langs grasranden en blijf op de wandelpaden.

Inenten tegen teken encefalitis kan wel

Tekenencefalitis is een virus wat door teken overgebracht kan worden van roodwild en kleine knaagdieren op mensen. Het virus is ook wel bekend als het FSME of TBE (tick-borne encephalitis) virus. In bekende risicogebieden draagt ongeveer twee procent van alle teken dit virus bij zich. Wanneer je besmet raakt met dit virus, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Gelukkig is een FSME vaccinatie wel mogelijk! Na een volledige FSME vaccinatie ben je voor 95% beschermd tegen het virus. Niet zo gek dus, dat vrijwel iedere huisarts in Oostenrijk dit vaccin aanraadt.

FSME vaccinatie bestaat uit het gedode virus

Waar kan een FSME vaccinatie halen / krijgen?

Je kan bij je huisarts terecht voor een FSME vaccinatie, maar het kan ook gewoon thuis, in het comfort van je eigen huis. Je moet er alleen wel op tijd bij zijn, want voordat de inenting zijn werk kan doen, ben je al een jaar verder. Een volledige vaccinatie bestaat namelijk uit 3 fases, verspreid over een periode van 9 maanden tot 12 maanden.

Na deze 3 fases, moet je na 3 jaar ‘opgefrist’ worden met een injectie. En vervolgens iedere vijf jaar. Totdat je de 60 bent gepasseerd, dan moet je eens per drie jaar opnieuw ingeënt worden.

Wanneer inenten tegen tekenencefalitis?

Ben je veel buiten en in de natuur onderweg? En met name wanneer je veel onderweg bent in ‘risicolanden’ zoals Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk of Rusland is het raadzaam om je te laten inenten tegen teken encefalitis.

Helaas beperken teken met het FSME virus zich niet tot de risicogebieden. Zo zijn er ondertussen als teken met FSME ontdekt in Italië maar ook in België en Nederland. In Nederland is het (nog) niet gebruikelijk om een FSME vaccinatie af te nemen. Er is dan ook geen vergoeding vanuit het basispakket.

In Oostenrijk en Duitsland is het veel gebruikelijker dat mensen de FSME vaccinatie afnemen. Wij wonen zelf in SalzburgerLand en hier is eigenlijk iedereen ingeënt. Oostenrijkers moeten de inentingen ook zelf betalen, maar de angst voor FSME is zo groot dat mensen dat er graag voor over hebben. Het is min of meer een vanzelfsprekendheid dat je jezelf en je kinderen in laat inenten.

FSME vaccinatie wordt niet standaard vergoed

Zoals hierboven beschreven worden de inentingen tegen FSME op dit moment in Nederland niet vergoed. Althans, niet vanuit de basisverzekering. Ben je aanvullend verzekerd bent bij je zorgverzekering? Dan kan het zijn dat je wel aanspraak kan maken op een vergoeding. Controleer daarvoor je polisvoorwaarden onder het kopje ‘reizigersvaccinaties’ of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Kosten FSME vaccinatie

Wanneer je geen aanspraak kan maken op een vergoeding vanuit je aanvullende zorgverzekering, moet je zelf voor de kosten opdraaien. De prijzen van de inentingen tegen tekenencefalitis kunnen variëren, maar hou voor inentingen aan huis rekening met ongeveer € 60,- per injectie.

Ga je op vakantie naar een risicogebied? Laat je dan niet door dit bedrag weerhouden. Het is een investering in je gezondheid. Wanneer je het virus eenmaal opgelopen hebt, ben je te laat. Dan kan er niet meer zoveel gedaan worden. Een vakantie is vaak toch al een kostbare aangelegenheid, reken deze kosten gewoon bij je vakantiebudget en begin tijdig met inenten. Dat scheelt een hoop spanning en ongerustheid als je toch een teek ontdekt na een mooie wandeling.

kosten inenting tekenencefalitis

Houd in je reisbudget rekening met de kosten van de inentingen

Hoe verloopt een besmetting met tekenencefalitis?

In Nederland zijn vorig jaar 2 inwoners met FSME besmet geraakt door teken in Nederland. In Duitsland zijn vorig jaar 500 mensen besmet geraakt. Voor heel Europa gaat het om ongeveer 2.000 mensen per jaar en in Rusland 10.000 mensen per jaar.

Zodra de teek zich vastbijt laat hij (indien besmet met FSME) het virus via speeksel in de wond los. Besmetting gebeurd dus vanaf het eerste moment. Een snelle verwijdering van de teek is aan te raden om de kans op andere teken ziektes (zoals de ziekte van Lyme) te voorkomen, maar voor tekenencefalitis is het dan al te laat.

Ziekteverschijnselen

30% van de mensen die met het virus geïnfecteerd worden, heeft geen ziekteverschijnselen.
Wanneer er wel ziekteverschijnselen optreden, verlopen die doorgaans in twee fase. De eerste verschijnselen kunnen tot een week na de beet optreden. Wanneer je door een teek gebeten bent, is het belangrijk om deze verschijnselen in de gaten te houden en tijdig een arts te raadplegen!

Fase 1: hoofdpijn, koorts, pijnlijke ledematen en een grieperig gevoel.
Tussen de eerste en tweede fase kan je tijdelijk (tot 21 dagen) klachtenvrij zijn.
Fase 2: koorts, hoofdpijn en vaak een stijve nek.
In de tweede fase wordt, in het ergste geval, het centrale zenuwstelsel aangevallen door het virus. Ontstekingen aan de hoornhuid, het zenuwstelsel, de hersenen tot aan totale verlamming zouden daarbij kunnen optreden.

Heb je het vermoeden dat je geïnfecteerd bent met tekenencefalitis? Neem dan altijd direct contact op met een arts!

Niet overdraagbaar van mens op mens

Tekenencefalitis wordt door teken overgedragen op mensen. In een zeldzaam geval is FSME weleens overgedragen via rauwe melk van besmette dieren. Maar het virus kan niet van mens op mens overgedragen worden. Iemand met tekencefalitis is dus niet besmettelijk.

Geen vaccinatie tegen de ziekte van Lyme

Helaas biedt de inenting tegen tekenencefalitis geen bescherming tegen de ziekte van Lyme. Dus ook wanneer je een FSME inenting gehad hebt, is het nog steeds belangrijk om jezelf goed tegen teken te beschermen. Lees bovenstaande tips ter preventie van teken, of kijk in dit artikel hoe je jezelf zo effectief mogelijk tegen teken kan beschermen.

De ziekte van Lyme wordt, net als het FSME virus, via het speeksel van de teek overgedragen. Echter, betreft de ziekte van Lyme een bacterie en geen virus. Een inenting is dus niet mogelijk.

Ongeveer 3% van de teken draagt de ziekte van Lyme bij zich. Om besmetting te voorkomen is het belangrijk de teek zo snel mogelijk uit de huid te verwijderen. De ziekte van Lyme wordt namelijk doorgaans niet in de eerste paar seconden overgedragen door de teek. Voor de ziekte van Lyme geldt, hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans op besmetting.

Controleer daarom altijd, ook na je inenting met teken encefalitis, je lichaam om teken na een wandeling of ander verblijf in de natuur. En wanneer je een teek ontdekt, verwijder deze dan zo snel mogelijk en markeer de plek op je lichaam. Noteer datum en plaats van de tekenbeet en contacteer in geval van twijfel altijd een arts.

 

 

 

 

vakantie Oostenrijk » Inenten tegen tekenencefalitis: wanneer is dat nodig?

verder lezen op bergfamilie.nl

3 opmerkingen

Lodi 11 juni 2019 - 09:47

Ik wist niet dat dit de risicolanden zijn, maar wel goed om te weten, ook om extra op te letten wanneer je hier gaat wandelen. Ik heb wel altijd een tekenpas bij me, waar je de teken mee kan verwijderen.

Antwoord
Felice Veenman 11 juni 2019 - 10:39

ik kende alleen de ziekte van Lymm

Antwoord
Melanie Hoogvliet 11 juni 2019 - 14:01

Ik wist helemaal niet dat er landen waren waar dit een risico was. Teken zijn vervelende beesten mijn zoontje is er ooit door een gebeten en geloof me dat beestje wilde er echt niet makkelijk uit komen. Gelukkig had hij geen rode circles en geen lymm

Antwoord

Laat een opmerking achter..