Wat de beste lakenzak voor jouw vakantie is, is afhankelijk van verschillende factoren. En zoiets simpels als het materiaal, kan tijdens een kampeervakantie of huttentocht een groot verschil maken! In dit artikel staan onze favoriete modellen.
Dit zijn onze 5 favoriete lakenzakken
Hieronder presenteren we de – wat ons betreft – beste slaapzak liners. Klik op de naam van de slaapzak om een korte review te lezen.
- Sea to Summit Reactor Extreme – voor extra warmte tijdens het kamperen.
- Cocoon – verkoelende lakenzak van zijde
- Forclaz – meest geschikt voor trektochten
- Quecha – goedkope lakenzak van katoen
- Ferrino – handig lichtgewicht slaapzak liner
Sea to Summit Reactor Extreme – voor extra warmte tijdens het kamperen
- Geschikt voor: kamperen. Extra warmte in de slaapzak.
- Materiaal: Thermolite.
- Afmeting: 210 x 90 cm.
- Gewicht: 399 gram.
- Pluspunten: zacht materiaal, tot wel 15 graden warmer in de slaapzak.
- Minpunten: de prijs. Wij vinden hem echt duur.
- Kopen: voor 84,95 euro online verkrijgbaar.
Tot wel 15 graden warmer in onze slaapzak en ook nog eens zeer klein opvouwbaar.
Dit exemplaar is onze favoriet voor trekkingen met de tent. Zo kunnen we op pad met onze dunne slaapzak en met toevoeging van deze lakenzak is het toch warm genoeg. Het materiaal voelt zacht aan en valt ruim. Wel kan hij gaan pillen bij te heet wassen.
Cocoon – verkoelende lakenzak van zijde
- Geschikt voor: Huttentochten en trekkings. Klein, maar fijn!
- Materiaal: zijde.
- Afmeting: 241 x 90 cm.
- Gewicht: 135 gram.
- Pluspunten: zacht materiaal en comfortabel.
- Minpunten: zijde is niet echt ons ding en niet zo duurzaam.
- Kopen: voor 71,95 euro online verkrijgbaar.
Deze liner van zijde vinden we fijn vanwege de verkoelende werking. Zijde heeft een groot ademend vermogen waardoor we geen zweterig gevoel krijgen in onzeslaapzak.
Daarbij weegt het weinig en is het klein in te pakken. Omdat zijde makkelijk schoonhoudt en snel droogt, is deze ook geschikt voor langere reizen.
Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over de hygiene in plaatselijke hotels. Wij houden niet zo van het gevoel van zijde op ons huid, maar als je daar geen probleem mee hebt, is dit een fijne keuze.
Forclaz – mummymodel: perfect voor trektochten
- Geschikt voor: trekkings, korte huttentochten.
- Materiaal: merinowol.
- Afmeting: 220 x 74 cm.
- Gewicht: 400 gram.
- Pluspunten: comfortabel en antibacterieel.
- Minpunten: kan maar op 30 graden gewassen worden
- Kopen: voor 79,95 euro online verkrijgbaar.
Dit mummymodel van Forclaz is niet zo klein en niet zo licht en daarmee minder geschikt voor lange trekkingen. Wel is dit exemplaar fijn op de camping en wij gebruiken hem op huttentochten in Oostenrijk.
Omdat hij van merinowol is kunnen we hem iedere ochtend weer ongewassen in je rugzak stoppen om er de volgende dag weer in te slapen.
Er is nog een nadeel? Als je deze gaat wassen, mag dat ‘maar’ op 30 graden. Niet zo heel hygiënisch
Quecha – goedkope lakenzak van katoen
- Geschikt voor: eerste keer. Extra op de camping.
- Materiaal: 100% katoen.
- Afmeting: 210 x 85 cm.
- Gewicht: 490 gram.
- Pluspunten: goedkoop, degelijk.
- Minpunten: ruw materiaal, relatief kort en zwaar,
- Kopen: voor 9,99 euro online verkrijgbaar.
Ben je op zoek naar een goedkope lakenzak voor één nachtje in de berghut of voor het geval van nood op doorreis? Dan is deze optie van Quechua (huismerk van Decathlon) het overwegen waard.
Wij kochten deze toen we niet zeker wisten of we ze zouden gebruiken en dus niet teveel uit wilden geven. Het bleek een schot in de roos en ze werden allemaal gebruikt.
Ferrino – lichtgewicht slaapzak liner
- Geschikt voor: Huttentochten en trekkings. Klein en compact.
- Materiaal: polyester.
- Afmeting: 210 x 80 cm.
- Gewicht: 270 gram.
- Pluspunten: goedkoop, licht.
- Minpunten: polyester is niet ons favoriete materiaal.
- Kopen: voor 40,49 euro online verkrijgbaar.
Voor slechts 40 euro heb je een redelijk technische slaapzak liner van Ferrino. De liner heeft een Italiaanse afmeting en is minder geschikt voor lange mensen. Het grote voordeel van polyester is dat je deze heel klein kan inpakken en dat het weinig weegt. Daarbij blijft het lang schoon en kan je het heet wassen. Een prima koop voor een huttentocht of net dat beetje extra warmte op de camping.
Let op het materiaal
Bij de fabricage van lakenzakken wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen. Afgelopen jaren hebben we heel bewust verschillende materialen uitgeprobeerd. Hieronder hebben we alle kennis die we opgedaan hebben van ieder materiaal kort beschreven
Katoen
Katoen is relatief goedkoop en met name geschikt voor hygiënische doeleinde, maar niet zozeer als extra isolatielaag of voor extra comfort.
Thermolite voor warmte
De warmste lakenzak uit onze test is van Thermolite. Dit is zacht materiaal wat goed isoleert. Hierdoor ervaar je meer warmte in je slaapzak.
Zijde als alleskunner
Zijde is een kostbaar product, en dat is niet zo gek als je beseft hoeveel rupsen er nodig zijn om een paar meter zijde te garen. De voordelen zijn echter groot. Zo werkt het temperatuur regulerend (dus verkoelend als het warm is, maar warmend op koude dagen) en is het extreem licht en compact.
Merinowol is onze favoriet
Merinowol wordt niet veel gebruikt voor liners, maar is toch één van onze favorieten materialen om op de huid te dragen. Mits duurzaam verkregen. Merinowol voelt zacht, irriteert niet, isoleert, houdt warm, blijft droog en werkt anti bacterieel.
Polyester
Polyester zien we niet vaak voor liners. Waarschijnlijk omdat het minder lekker aanvoelt. Het voordeel van polyester is dat het goedkoop is en slijtvast. Technisch doet polyester haar werk goed omdat het zweet doorlaat en je dus droog blijft. Daarbij is het een prima isolatielaag voor wat extra warmte.