- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Langlaufen: informatie, tips en mooiste bestemmingen

Maaike Meerman

Laatste update:

Langlaufen Ramsau
We beginnen met een introductie in het langlaufen.

Langlaufen is leuk, sportief, laagdrempelig en vrijwel ongevaarlijk. Genoeg redenen dus om het een keer te proberen. Wanneer je regelmatig op wintersport gaat, kan je laagdrempelig kennismaken met deze mooie sport. Wanneer je nooit op wintersport bent geweest, kan je kennismaken met het langlaufen in de Alpen, de Ardennen of tijdens een sneeuwrijke winter in Nederland.

Een langlaufuitrusting is goedkoop, een skipas heb je in veel gevallen niet nodig en de techniek heb je relatief snel onder de knie. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten, om te beginnen met langlaufen.

langlaufen - stoklengte bepalen
Een gezellige familie activiteit.

Zo kan je beginnen met langlaufen

Bijna iedereen kan langlaufen. Al zijn er misschien wat uitzonderingen op lichamelijke en mentale beperkingen. In principe ben je nooit te oud (of te jong) om te leren langlaufen. Een voorwaarde is natuurlijk sneeuw, geschikte kleding en een langlaufset (maar daarover later meer).

Wanneer je graag met een goede basis wil beginnen met langlaufen kan je een les boeken (bij de plaatselijke skischool). Maar je kan ook zelf starten met langlaufen. Kies een (blauwe) loipe uit en ga gewoon een beetje glijden. Sommige mensen hebben van nature aanleg en begrijpen meteen hoe dit werkt.

Of je nu start met les of zelfstandig, begin rustig. Langlaufen in een intensieve sport voor het hele lichaam. Je gebruikt spieren die misschien al heel lang niet gebruikt zijn. Na een uur langlaufen kan je al best wat spierpijn krijgen.

Leren langlaufen bij een skischool

Na 3 tot 4 uren les heb je de basistechniek doorgaans wel onder de knie. Vanaf dan is het een kwestie van meters maken. Veel meters maken. Na een paar dagen zelfstandig langlaufen, is het aan te raden om weer eens een techniek training te volgen via de skischool. Zelf laten we ons in de wintermaanden eens per twee weken bijscholen. Dan wordt er weer kritisch naar de techniek gekeken en krijg je wat oefeningen waarmee je vooruit kan. Zo blijf je je langlauftechniek verder ontwikkelen. Want beter langlaufen is nog leuker dan langlaufen.

Langlaufen Ramsau
Introductie in het langlaufen.

Biathlon

Heb je het langlaufen een beetje onder de knie? Dan kan je de biathlon proberen. Hiervoor hoef je alleen maar te kunnen langlaufen, bij het schieten wordt je doorgaans geholpen. Bij de biathlon wissel je het langlaufen af met schieten. Dit is een erg leuke bezigheid voor families of grotere groepen.

Laser Biatlon Ramsau am Dachstein..

Bestemmingen om te langlaufen

Sneeuw is uiteraard een belangrijke voorwaarde om te kunnen langlaufen. Wanneer er maar genoeg sneeuw ligt, kan je de sport zelfs in Nederland beoefenen. Langlaufen in de Ardennen heeft de afgelopen jaren ook veel terrein gewonnen en in Scandinavië is het al sinds jaar en dag een populaire sport. Zelf hebben wij vooral ervaring opgedaan in de Alpen. Het is er relatief sneeuwzeker en de loipes (langlaufpaden) worden in de Alpen goed geprepareerd.

Welke bestemming je ook kiest, sneeuw is de voorwaarde. Kijk verder naar de aanwezigheid van loipes en een skiverhuur. Meer heb je niet nodig.

waar ga je langlaufen
Ideale omstandigheden op het langlaufpad.

Wat heb je nodig om te langlaufen

Ben je van plan om te gaan langlaufen tijdens je wintersportvakantie? Of ga je speciaal op pad om te langlaufen, zonder het te combineren met een andere wintersport? Met een slimme aanpak, hoef je niet gelijk een diepte investering te doen..

Wanneer je gaat langlaufen tijdens je skivakantie, kan je je skikleding gebruiken

Dan hoef je niet zo veel extra kleding aan te schaffen. Alhoewel het niet ideaal is om in je skikleding op pad te gaan, is het prima om te beginnen. Let er wel op dat je je niet te warm aankleedt, 2 lagen is meer dan genoeg. Zorg voor een paar dunne handschoenen, een zonnebril en een hoofdband of muts (je helm en skibril kan je thuis laten).

Wanneer je een langlaufreis maakt

Vertrek je naar de sneeuw met als hoofddoel langlaufen? Bereid je dan iets beter voor. Een langlaufuitrusting hoeft niet veel te kosten, wij hebben alvast wat betaalbare opties voor je geselecteerd. Wat je zeker bij je wil hebben:

Langlaufski’s, langlaufstokken en langlaufschoenen

Bovenstaande is de basisuitrusting voor langlaufers. Maar koop niet direct langlaufski’s, langlaufstokken en langlaufschoenen. Wacht hiermee totdat je de techniek onder de knie hebt. Er zijn verschillende technieken om te langlaufen en je niveau en manier van langlaufen zijn van grote invloed op je materiaal. Huur daarom in het begin. De hele set kost zo’n 15 euro per dag in Oostenrijk of Italië en 30 euro in Zwitserland, dus voor het geld hoef je het niet te laten..

juiste lengte langlaufstokken
Ben je een beginner? Kies dan voor iets kortere stokken.

Kiezen tussen klassieke stijl of skating

Hierboven hadden we het al even over verschillende manieren van langlaufen. Je hebt de klassieke vorm en de vrije vorm (ook wel skating genoemd). Skaten gaat sneller, maar is iets moeilijker aan te leren. Klassiek is wat minder snel, maar heb je doorgaans wat sneller onder de knie.

Klassiek langlaufen doe je in een spoor

Om klassiek te kunnen laufen is er een spoor nodig. Dit spoor bestaat uit twee ingeslepen banen waar de langlaufski’s precies inpassen. Het voordeel van deze techniek is dan ook dat dit spoor wat ‘steun’ geeft. Wanneer je omlaag glijdt, glijdt je automatisch door het spoor.

Skating is zonder spoor

Skating is een meer zijwaartse beweging die doet denken aan schaatsen. De ski’s voor deze vrije stijl zijn anders (ze hebben geen afzetvlak) en de ski’s zijn ook langer. De bijhorende langlaufstokken zijn ook langer voor deze manier van langlaufen. Het voordeel van skating is dat je veel sneller gaat. En kinderen hebben doorgaans een (grote) voorkeur voor deze techniek. Bedenk dus hoe je wilt gaan langlaufen voordat je naar de verhuur stapt.

Als je niet kan kiezen tussen klassiek en skaten

Als je niet kan kiezen omdat beide vormen nieuw voor je zijn, start dan met de klassieke techniek. Deze vorm is makkelijk aan te leren en kent weinig blessures. Je kan later altijd nog omstappen op skating.

langlaufen skating of klassiek.
Skating (ook wel vrije vorm genoemd)

De mooiste plekken voor een langlaufvakantie in Oostenrijk

Wanneer je het langlaufen een beetje onder de knie hebt, merk je hoe ontspannen deze sport is. Je doet het alleen, op verlaten loipes. Weg van de massa en midden in de natuur. Het is sportief, inspannend en soms uitputtend. Op vlakke stukken is het makkelijk en maak je grote vaart. Maar op rode of zwarte loipes wordt het flink uitdagend en ook best spannend.

Je merkt dat je snel beter wordt en je gaat uitkijken naar iets nieuws. En je wil graag nieuwe plekken ontdekken. Langlaufen kan in bijna alle wintersportgebieden. Onze favoriete plekken om te langlaufen in Oostenrijk zijn echter:

In bovenstaande regio’s worden de loipes perfect geprepareerd. Daarbij zijn de uitzichten fenomenaal. Wil je liever wat dichter bij huis blijven? Kijk dan eens naar de opties om te gaan langlaufen in Duitsland.

De Rossbrand loipe in Filzmoos.

Wat kost langlaufen?

Langlaufen is in verhouding tot skiën of snowboarden een goedkope sport. Maar je moet er wel een reis voor ondernemen. In veel gevallen heb je geen skipas nodig en mag je gratis van de loipe gebruik maken. In Ramsau am Dachstein is dit echter niet het geval, dus vraag het voor de zekerheid even na bij het toerismebureau van jouw bestemming.

De huur van een langlaufset kost doorgaans ongeveer 15 euro per dag.
Een complete uitrusting kan je kopen vanaf zo’n 250 euro.
Wanneer je langlaufski’s wil aanschaffen kan dit vanaf 150 euro, stokken en langlaufschoenen kosten doorgaans minder.
Een langlaufset kan 10 jaar meegaan mits je het goed onderhoud. Mijn eigen langlaufski’s en stokken zijn ongeveer 20 jaar oud en doen het nog perfect.

langlaufuitrusting
Een langlaufuitrusting is relatief goedkoop.

Fysieke voorbereiding op de langlaufsport

Langlaufen is een duursport. Qua intensiteit is het vergelijkbaar met hardlopen. Ter voorbereiding zijn alle duursporten interessant. De beste voorbereiding is echter roller skiën. Net als langlaufen kan je deze sport klassiek of in de skating variant uitvoeren. In Oostenrijk zie je veel mensen in de zomer op de rollerskies voorbij glijden. In Nederland zien we het een stuk minder. Benieuwd naar het rollerskiën? Je koopt ze onder andere hier.

Langlaufen met school
Je kan niet vroeg genoeg beginnen..

Vanaf welke leeftijd kan je langlaufen?

In Oostenrijk starten de kinderen al op de kleuterschool. Daaruit concludeer ik daarom voor het gemak dat kinderen tussen 4 en 6 al kunnen langlaufen. Uiteraard zien we ook kinderen van 3 jaar langlaufen en zijn er ook kinderen van 10 die het, ondanks dat ze met 4 jaar zijn begonnen, nog niet kunnen. Wanneer je een beetje sportief aangelegd bent en je over een gedegen evenwichtsgevoel beschikt, zou je in principe kunnen langlaufen.

Tot welke leeftijd is langlaufen mogelijk?

Net zoals de leeftijd om te starten, is ook de leeftijd om ermee te stoppen individueel bepaald. Ik ken een man van 97 die nog elke winter meerdere malen gaat langlaufen. Maar er zijn ook genoeg mensen van veel jongere leeftijd die zich er niet aan wagen.

De sport kan zo langzaam of snel uitgevoerd worden als je zelf wil. De belasting voor je gewrichten is minimaal. De drukte onderweg is ook minimaal en daarmee is het risico op een ongeluk vele malen lager als bij skiën of snowboarden. Kortom, het kan zolang als iemand zich er goed bij voelt.

Enthousiast geworden?

Hopelijk ben je door dit artikel enthousiast geworden om te gaan langlaufen en weet je hoe je hiermee kan beginnen. Heb je toch  nog vragen? Laat deze dan achter in het opmerkingenveld  hieronder. We komen er dan zo snel mogelijk op terug.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review Fjällräven Kajka 35 wandelrugzak getest

Vogels in Oostenrijk: spot deze 8 bijzondere vogels

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.