Lockdown Light Live: hoe is het nu in Oostenrijk

Sinds dinsdag 3 november is Oostenrijk in Lockdown Light. Niet leuk, maar wel noodzakelijk. Met de lockdown light hoopt de regering het coronavirus voor het wintersportseizoen weer enigszins onder controle te hebben. Met dit artikel willen we je een beetje inzicht geven in de situatie hier ter plaatse en in ons leven in Oostenrijk op dit moment.

wandelstokken van carbon

Zoveel mogelijk blijven bewegen in de lockdown.

Sneeuw genoeg, maar skigebieden gesloten

De sneeuw kwam dit jaar al vroeg in november. We prezen onszelf gelukkig en sloegen direct aan het toerskiën, sleeën en winterwandelen. Na de sneeuw kwam de zon en genoten we in het besneeuwde landschap van 20 graden en zonnestralen op onze huid. Het beloofde een mooie lange winter te worden.

Coronagevallen liepen langzaam op

Om ons heen hoorden we over stijgende coronagevallen. Maar de ziekenhuizen bleven heel lang bijna leeg en alles leek onder controle. Langzaam liepen de aantallen op, maar door de naderende schoolvakantie zouden die aantallen ‘vanzelf’ afnemen. Voor de herfstvakantie kregen we te maken met wat lichte maatregelen, maar niemand leek bezorgd.

Tijdens de herfstvakantie werden de berichten snel onheilspellender. En even vroegen we ons af of de scholen wel weer open zouden gaan na de vakantie. Maar al snel volgde een schrijven van de schooldirecteur dat de onderbouw de basisschool en onderbouw van de middelbare school hoe dan ook les zou krijgen op school.

fjallraven Expedition Long Parka

We hadden al een paar heerlijke dagen in de sneeuw.

Skigebieden sluiten voor recreatieve sporters

Donderdag bereikten ons de eerste berichten vanuit de gletsjergebieden die we zouden bezoeken deze week: we weten niet of we volgende week nog open zijn. We namen het nog niet zo serieus. De skigebieden zouden vast niet gesloten worden toch?! Maar op zaterdag kwam dan toch het nieuws: de skigebieden moeten sluiten. Alleen wedstrijdskiërs mogen op dit moment nog gebruik maken van de pistes.

Niet zo lang geleden op de Kitzsteinhorn..

Lege agenda

We hadden nog heel wat skigebieden moeten bezoeken de komende weken. Maar nu zaten we met een lege agenda. Door de hoge temperaturen was veel sneeuw in onze omgeving alweer gesmolten. Toerskiën zit er nu ook even in…

We zorgden voor wat extra onderhoud aan onze wandelschoenen en verlengden zo het wandelseizoen.

Scholen open, parken open, iedereen in beweging

Het goede nieuws is: de scholen blijven open! Althans, kinderen van 4 jaar tot en met 14 jaar kunnen ‘gewoon’ naar school. Jongeren van 15 jaar en ouder krijgen thuisonderwijs of een combinatie van thuisonderwijs met dagen op school. Ook de kapper, banken, winkels en sportscholen zijn open. Er wordt deze ronde niet gehamsterd en we kunnen ons prima vermaken.

De horeca is helaas gesloten. Een zure appel voor veel Oostenrijkse ondernemers. Bij sommige restaurants is afhalen mogelijk, maar veel restaurants en hotels zijn geheel gesloten. Al is dit wel een beetje het moment waarop in de skigebieden sowieso al veel gesloten is.

De parken en speeltuinen mogen in deze light versie van de lockdown ook gewoon open blijven. En we zien weer veel mensen er op uit trekken. Wandelen, fietsen, hardlopen, zomerlanglaufen, bijna iedereen lijkt in beweging. Iedereen wil extra fit het winterseizoen ingaan.

leren wandelschoenen waterdicht maken zo

Wandelen, mountainbiken, hardlopen en klimmen.

Zo vullen wij onze dagen

Met het wegvallen van reizen, viel voor ons een groot gat in de agenda. Voor www.op-wintersport.nl en voor bergfamilie hadden we vele mooie reizen naar de reeds geopende skigebieden gepland. In plaats daarvan zitten we nu thuis. Voor ons is het extra zuur dat we de vrijgekomen dagen niet kunnen gebruiken om onze geliefde familie en vrienden te bezoeken. En dat is nou juist wat we het liefst doen als we vrije dagen hebben!

Gelukkig wonen we nog altijd in de mooiste omgeving die we kennen. Omringd door bergen, natuur en water en is het voor ons nog elke dag een feestje om ’s morgens de gordijnen open te doen. We lopen hard, wandelen oneindig veel, beklimmen nieuwe bergtoppen en mountainbiken tot onze handen eraf vriezen (bijna dan). We plannen sneeuwschoenwandelingen, gaan toerskiën en volgen veiligheidstrainingen online.

Skitraining, voetbaltraining en tennis liggen stil. Onze kinderen zijn daarom veel meer thuis dan we gewend zijn en vergezellen ons vaker tijdens activiteiten buiten de deur. Daarvoor hebben natuurlijk een uitgebreid pakket aan wasbare mondkapjes ingeslagen.

winterwandelen obertauern

Veel sneeuw in Obertauern.

Hoe nu verder?

In Oostenrijk doet iedereen nu een pas op de plaats. Ook wij willen het zorgsysteem niet verder belasten. En we willen natuurlijk ook ons steentje bij dragen aan een snel herstel voor de skigebieden en lokale ondernemers. Om gezond de winter tegemoet te gaan, moeten we nu dus even een pauze inlassen. Geen reizen, geen skiliften.

De voorpret blijft

Het hele idee achter deze Oostenrijkse lockdown is herstel. Een gezonde samenleving en een sportief wintersportseizoen. De voorpret en het uitkijken naar de sneeuw, winter en wintersport blijft dus ook. Nog steeds bekijken we elke dag de weersvoorspellingen (voorlopig geen sneeuw, helaas!). En nog steeds kijken we uit naar het eerst volgende bezoek aan de skigebieden. En ja, ook de toerski’s staan klaar in de gang. Net als de wandelschoenen, sneeuwschoenen en casual schoenen.. gelukkig hebben we een ruime gang!

Het beste voor iedereen

We hopen dat deze tijd snel voorbij gaat. Dat we weer massaal kunnen genieten van prachtige natuur, berglandschappen, wintersporten en outdoor activiteiten. Dat we weer samen kunnen komen met de mensen die we graag zien. En dat we weer kunnen kussen en knuffelen met wie we willen. Het leven in Oostenrijk verschilt daarin waarschijnlijk niet veel met het leven in Nederland. We verlangen op dit moment allemaal naar hetzelfde.

Gezond zijn en blijven. Dingen doen die je leuk vind. Tijd doorbrengen met mensen die je leuk vindt. Of we nu in lockdown zijn of niet. We wensen jou het allerbeste doe, we houden je ondertussen op de hoogte van al het moois in de bergen. En hopen je natuurlijk te inspireren voor je volgende vakantie. Want die komt vast sneller dan je denkt!

Bergfamilie » Lockdown Light Live: hoe is het nu in Oostenrijk

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..