Veel mensen denken dat merino wol wassen moeilijk, of zelfs slechts voor de wol is. Niets is minder waar. Wanneer je merinowol met het juiste wasmiddel én op de juiste manier wast, dan valt het best wel mee. In dit artikel leggen we uit hoe je merinowol moet wassen zonder dat het krimpt of beschadigt. Met onze tips voorkom je onherstelbare schade aan je dure outdoorkleding.
Merino wol wassen in het kort
Geen zin om alle details over merino wol wassen te lezen? Met deze samenvatting weet je alles wat je nodig hebt!
- Controleer of het nodig is om je merino wol te wassen? Misschien is alleen even luchten genoeg?
- Koop een speciaal wasmiddel voor merino wol.
- Controleer het waslabel of jouw merino wol kan worden gewassen in de wasmachine.
- Was het merino wol in de wasmachine. Kies een speciaal wolwas programma. Niet warmer dan 30 graden en centrifugeer met maximaal dan 600 toeren.
- Laat de merinowol na het wassen drogen aan de hanger of wasknijpers.
Merino wol wassen: stap-voor-stap
Merino wol wassen kan niet misgaan met onderstaand stappenplan. Zo doen we het zelf ook altijd. En onze favorieten merinowol shirtjes gaan al heel wat jaren mee.
Stap 1: is merino wol wassen echt nodig? of kan je ook luchten?
Wanneer je de investering in duurzame merinowol maakt, wil je het dan ook graag goed onderhouden. Wassen hoort daar gewoon bij. Veel mensen zijn ‘bang’ om hun beste wandelshirt ‘zomaar’ in de was te gooien. Dus wassen ze het te weinig. Of ligt het te lang bij de wasmachine waardoor je het veel te weinig kan dragen. En dat terwijl merinowol wassen heel makkelijk is.
Vraag je voor je merino wol gaat wassen eerst af, of je uberhaupt wel moet gaan wassen. Wanneer je kleding van merinowol na gebruik goed lucht (het liefst in de buitenlucht). Kan je het doorgaans gerust nog een paar keer dragen voordat je het gaat wassen.
Stap 2: koop een wasmiddel voor merino wol
Koop een speciaal wasmiddel voor merinowol. Dit soort middelen beschermen de natuurlijk werking van wol. Deze wasmiddelen zorgen er voor dat de beschermende vetlaag van de wol niet beschadigd. Belangrijk is dat het wasmiddel PH-neutraal is een geen enzymen bevat die de wolvezels kunnen aantasten.
Ik was merino wol met Nikwax Woolwash. Dit middel is perfect voor outdoorkleding en thermokleding van wol. Ook wanneer de kleding gemixt is met andere vezels (wat bij thermokleding vaak het geval is), is het de juiste keuze.
Er zijn natuurlijk ook andere wasmiddelen voor merinowol te koop. Zo zijn er wasmiddelen met lanoline te koop. Lanoline is het natuurlijk vet wat schapenwol bevat. Dit zorgt er onder andere voor dat wol waterafstotend is. Nikwax bevat geen lanoline. Wasmiddel met Lanoline is dus met name interessant wanneer je wil dat je kleding waterafstotend is. Lanoline zorgt ook voor een extra zacht gevoel en is mild voor je huid. Een duurzaam wasmiddel met Lanoline is bijvoorbeeld dat van Ulrich.
Stap 3: merino wol wassen in de wasmachine
De meeste merino wollen kleding kan je gewoon in de wasmachine wassen. Bekijk voor de zekerheid het waslabel van je kleding om te controleren of dat bij jou ook het geval is.
TIP: Doe de wasmachine maximaal tot de helft vol, merino wol heeft ruimte nodig.
Bij het wassen in de wasmachine zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:
- Gebruik een speciaal wasmiddel voor merino wol.
- Kies een special wolwas programma met een maximale temperatuur van 30 graden.
- Stel de centrifuge in op maximaal 600 toeren.
- Gebruik sowieso géén wasverzachter.
Stap 4: drogen en opbergen
Laat het merino wol aan de lucht drogen. Hang het op aan knijpers of over een kledinghanger. Berg het daarna goed op. Ligt de kleding in de kast? Controleer dan regelmatig op motten. Deze kleine beestjes zijn gek op merino wol.
Waarom moet je merino wol wassen?
Merinowol is een fantastisch product. Zo is het van nature antibacterieel. Zweet en bacterieën kunnen zich niet in de vezels vastzetten. Ruikt jouw merino kleding niet zo fris? Dan is dat waarschijnlijk op te lossen door het een uurtje buiten in de frisse lucht te hangen. Veel mensen denken daardoor dat je wol niet hoeft te wassen. Helaas is dit een misverstand dat je je mooiste kleding kan kosten.
Wanneer je merinowol op de huid draagt (denk aan sokken, ondergoed en thermokleding) zetten vet en vuil van de huid zich namelijk wel vast aan de vezels. De geur is dus niet zozeer het probleem, maar huidschilfers en vet daarentegen wel. Gelukkig weet je nu hoe makkelijk het is om merinowol te wassen!
Veelgestelde vragen
Hieronder hebben de meestgestelde vragen over het wassen van merinowol nog een keer samengevat.
Koop een speciaal wasmiddel voor merinowol. Dit soort middelen beschermen de natuurlijk werking van wol. Deze wasmiddelen zorgen er voor dat de beschermende vetlaag van de wol niet beschadigd. Belangrijk is dat het wasmiddel PH-neutraal is een geen enzymen bevat die de wolvezels kunnen aantasten.
Hier leggen we je alles uit over merino wol wassen.
De meeste merino wollen kleding kan je gewoon in de wasmachine wassen. Bekijk voor de zekerheid het waslabel van je kleding om te controleren of dat bij jou ook het geval is.
Was je kleding vervolgens volgens dit stappenplan voor merino wol wassen.