Mountainbike kopen: zo werkt dat

mountainbike kopenAls je wilt fietsen in de bergen, heb je een mountainbike nodig. Bespaar jezelf de moeite om je hippe stadsfiets op een imperial vast te binden, want deze is in de bergen niks meer waard. Zodra je, van top tot teen bezweet, halverwege de eerste beklimming, ondanks al je inspanning langzaam tot stilstand komt, alvorens om met trillende benen om te vallen, zal je dat zelf ook beseffen. De bergen vragen nou eenmaal om totaal andere uitrusting dan dat het vlakke Nederland doet. En dat is helemaal niet erg, want daar worden geweldige fietsen voor gemaakt: mountainbikes. Deze kan je in bijna ieder bergdorp in de alpen huren, maar je kan er natuurlijk ook één kopen. Zo ervaar je niet alleen tijdens de vakantie het genot van een goede fiets, maar gewoon het hele jaar door. We geven je een aantal tips bij de aanschaf van je mountainbike.

mountainbike

Verschillende type mountainbike

Budget en type zijn waarschijnlijk de meest belangrijke keuze die je maakt bij het kopen van een mountainbike. Nou zijn deze twee ook nog eens evenredig met elkaar verbonden, waardoor het eigenlijk niet uitmaakt met welk van deze eisen je begint. Er zijn verschillende type mountain bikes te onderscheiden voor verschillende doeleinde. Hieronder lichten we de verschillende types kort toe. Zo ben je bekend met de basis termen en weet je welk type je zelf moet hebben.

Rigid mountain bike (zonder vering, €)

Een mountainbike zonder vering wordt een rigid mountainbike genoemd. Deze mountainbikes zijn perfect voor geasfalteerde wegen. Doordat er geen vering aanwezig is voel je alle kleine oneffenheden in de weg. Dit is in Nederland niet zo’n probleem. Maar in de bergen heb je al snel te maken met een minder effen ondergrond en dan wordt een rigid mountain bike ook al snel oncomfortabel. Je voelt ieder hobbeltje en de fiets schokt vrolijk mee. Je verliest eerder contact met de ondergrond waardoor je eerder valt. Daarentegen is een rigid mountainbike wel de goedkoopste en qua gewicht de lichtste keuze. Budget technisch is deze fiets daarom soms aantrekkelijk.

Hard tail mountainbike (alleen voor vering, €€)

Een hard tail mountainbike heeft alleen vering in de voorvork. Hierdoor worden de schokken aan de voorkant opgevangen maar aan de achterkant niet. Dit is een typische tussenvorm tussen rigid en volvering uitvoering. Doordat het voorwiel is voorzien van vering is deze ook in prijsklasse tussen beide vormen in geprijsd. Een ander voordeel (ten opzichte van full suspension) is dat er minder energie verloren gaat in de vering. Je gaat dus harder vooruit, met dezelfde trapkracht. Zeker op vlak terrein ervaar je dit voordeel. Het nadeel is dat de vering aan de achterzijde ontbreekt. Als je van plan bent om veel bergafwaarts te fietsen (downhill). Dan is een Full Suspension uitvoering een betere keuze.

Full Suspension mountainbike (volvering, €€€)

Tot slot heeft de mountainbike met Full Suspension vering aan de voorkant en achterkant van de moutainbike. Het voordeel hiervan is dat de meeste schokken op hard en ongelijk terrein door de vering worden opgevangen. Het nadeel is dat de mountainbike kwetbaarder is en zwaarder. Daarbij gaat in de vering (voorwaarte) energie verloren en zijn Full Suspension mountainbikes duur. Duurder dan een Hard tail of een rigid variant in ieder geval (vanaf 1.000 euro kan je een full suspension mountainbike aanschaffen).

Bepaal jouw type mountainbike

Bepaal welk van bovenstaande type mountainbike jij wilt hebben.

Zoek je een mountainbike voornamelijk voor gebruik in Nederland en dan ook nog op fietspaden? Dan volstaat een gunstig geprijsde rigid variant.

Heb je liever een mountainbike waarmee je je ook ‘off road” kan begeven en neem je hem mee op vakantie naar de bergen? Dan volstaat een hardtail variant waarschijnlijk.

Maar ga je voornamelijk op oneffen terrein rijden? Overweeg dan full suspension. Ondanks de grotere investering en het extra onderhoud, ga je hier waarschijnlijk veel plezier aan beleven.

Is dat alles?

Nee, er is een wereld aan mogelijkheden voor mountainbikers. Maar we gaan er vanuit dat je nog niet zo gek veel ervaring hebt op dit gebied en dat je daarom dit artikel leest. Er zijn fatbikes (voor sneeuw en strand) en zijn downhill bikes (voor wie uitsluitend bergafwaarts crosst op onverhard terrein) en er zijn ‘dirt jump bikes’ voor wie graag spingend door de modder voort beweegt. Wij hebben op de ‘fatbike’ na, geen ervaring met deze mountainbikes. Ondanks dat we ons als gezin al een tijd fietsend door de bergen verplaatsen. Begin daarom met één van bovenstaande mountainbikes en kijk waar je passie je verder brengt.

Tot slot is er dan nog één variant mountainbike waarover we je willen inlichten: de elektrische mountainbike. Daarover hieronder meer.

mountainbike testen

Elektrische mountainbike kopen

Elektrische mountainbikes hebben de afgelopen jaren enorm aan terrein gewonnen. Niet alleen in Nederland zien we steeds meer elektrische fietsen, ook in Oostenrijk staan ze overal te koop en te huur. De selectie elektrische fietsen bij de fietsverhuur is doorgaans zelfs groter dan de reguliere fietsen. Niet alleen voor senioren dus.

In Oostenrijk vind je langs alle fietsroutes gratis oplaadpunten voor e-bikes. Doorgaans in de buurt of bij een berghut waar je rustig van het uitzicht en een kop koffie / lunch kan genieten terwijl je je fiets oplaad voor de verdere tocht. Een elektrische mountainbike maakt een zware bergbeklimming een stuk lichter, maar vergis je niet. Het is nog steeds inspannend. Uiteindelijk moet je toch zelf trappen.

Een elektrische mountainbike is een grote investering. Een instapmodel kan je vinden voor € 2.000 maar een goed presterende elektrische mountainbike voor tochten in de alpen kost al snel € 4.000 en ook voor € 6.000 worden er elektrische mountainbikes verkocht. Wanneer je serieus met deze sport aan de slag gaat en precies weet wat je wilt, dan is het de investering wellicht waard. Maar ons advies is om te beginnen met het huren van een elektrische mountainbike. Zo doe je geen miskoop en kan je laagdrempelig uitproberen wat je bevalt en wat niet.

mountainbike kind

Mountainbike voor kind

Wanneer je kind goed kan fietsen (zonder zijwieltjes uiteraard) kan hij zich voortbewegen op een mountainbike. De overstap van een gewone (Hollandse) fiets naar een mountainbike is wel ‘even wennen’. Onze zoon van 6 maakte deze overstap zonder problemen, met groot plezier, en verdween uit ons gezichtsveld. Daarentegen had onze zoon van 8 aanzienlijk meer problemen met de overstap naar een mountainbike.

Neem je kind altijd mee als je een mountainbike gaat kopen of huren. Zo kan kies je een fiets die past bij je kind.

Neem vervolgens de tijd om te wennen. Handremmen, het ontbreken van de achteruit trap rem, de houding en de snelheid waarmee je van start gaat, het is allemaal even wennen.

Zorg tot slot voor een goede fietshelm. We hebben helaas van dichtbij meegemaakt wat de gevolgen zijn van het niet dragen van een fietshelm (op een fietspad in Nederland met desastreuze gevolgen). Veel volwassenen voelen zich in Nederland nog oncomfortabel bij het dragen van een fietshelm. Maar als we beginnen bij kinderen wordt het vanzelf normaal. In de bergen zou iedereen een helm moeten dragen. Oostenrijkers, Zwitsers en Italianen zien wij NOOIT fietsen zonder helm. Dus doe dat als Nederlander (met aanzienlijk minder bergervaring dan de lokals) alsjeblieft ook nooit. Bescherm jezelf en bescherm je kinderen nog beter. Want ze zijn kwetsbaar en kostbaar. Overtuigd? Hier vind je de beste fietshelm voor je kind.

Eerst testen, dan de mountainbike kopen

Als je de perfecte mountainbike voor jouw activiteiten gevonden denkt te hebben is het tijd om te testen. Maak een rit van minimaal een uur. Test waar je straks van plan bent om te gaan rijden. Dus zoek wat ‘off road’ terrein op als dat straks ook het plan is. Hoe is je grip, zijn er voldoende versnellingen, voldoet de vering aan je verwachtingen, bevalt het materiaal (frame) van de fiets, zit je comfortabel? Allemaal basale vragen die je moet beantwoorden tijdens je testrit. Wanneer alles goed voelt, heb je de juiste mountainbike gevonden. Gefeliciteerd, maak die koop (of huur) en vanaf nu kan je genieten van mooie ritten in de bergen.

Wat kost een mountainbike?

Budget kan een leidende keuze zijn wanneer je een mountainbike koopt. Om een idee te hebben welke budget je voor de aanschaf van een nieuwe mountainbike aan moet houden, hebben we de vanaf prijzen verzameld per type. Dit zijn dus vanaf prijzen en gelden voor het meest basale uitvoering binnen het specifieke type. Prijzen kunnen tot 4x de genoemde prijs oplopen. En doorgaans geldt voor de mountainbikes: je krijgt waar je voor betaald.

Rigid mountainbike prijzen: vanaf 300 euro.
Front suspension mountainbike prijzen: vanaf 500 euro.
Full suspension mountainbike prijzen: vanaf 1.000 euro.
Elektrische mountainbike prijzen: vanaf 2.000 euro.
Mountainbike voor kinderen: vanaf 350 euro.

Mountainbike » Mountainbike kopen: zo werkt dat

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.