Nekwarmer of buff als low key mondkapje in Oostenrijk

In veel bergdorpen is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en in de skilift. Dit klinkt misschien vervelend. Maar in Oostenrijk je mag een buff of nekwarmer ook als mondkapje gebruiken. En dat is al een stuk aangenamer. Immers: geen elastieken of knoopjes of ‘waar heb ik hem ook alweer gelaten’ praktijken. Een buff of nekwarmer draag je gewoon om de hals en wanneer je bij de skilift komt, trek je hem omhoog tot over je neus. In veel gebieden krijg je de nekwarmer gratis bij aankoop van een liftkaart. Wij hebben het deze zomer alvast getest.

buff of nekwarmer als geldig mondkapje

De buff is een geldig mondkapje in de skilift.

Wat is een buff of nekwarmer?

Even kort voor degene wie nog helemaal niet bekend zijn met de buff of nekwarmer. Ten eerste: dit is één van de fijnste outdoor accessoires die er bestaat. Ten tweede: wij hebben hem ALTIJD bij ons, zomer en winter. Maar veel belangrijker is misschien nog wel, dat het slechts een koker van stof is. Deze lap stof kan van wol, polyester of fleece zijn. Het is een soort losse kol, die je over je hoofd heen trekt en als sjaal draagt.

Buff en nekwarmer zijn niet het zelfde

Buff is een merk. Nekwarmer is een meer algemene benaming. Maar ook nekwarmer dekt in veel gevallen de lading niet. Wij dragen hem ook wel eens als haarband, hoofdband of als ‘boerka’ achtige hoofdbedekking onder een skihelm of tot aan het randje van de skibril (zoals op de foto hierboven).

Een nekwarmer is dun, je ziet hem bijna niet zitten.

Hoe draagt je de nekwarmer

De meest voorkomende vorm van de buff en nekwarmer is de dunne synthetische variant. Deze is zo dun en licht dat je hem nauwelijks voelt zitten. Precies deze variant zal in veel skigebieden gratis uitgedeeld worden komende maanden.

De makkelijkste manier is om de nekwarmer als een kol over je hoofd te trekken en rond je nek te dragen. Kom je bij de lift of bus? Dan trek je hem gewoon omhoog. Het went snel en eigenlijk gaat het vrijwel onopgemerkt. Wij hebben de buff ook vaak gebruikt in de zomer op plekken waar het iets drukker was. Met name kinderen vinden deze optie vele malen fijner dan een mondkapje met elastiekjes achter de oren. Bijkomend voordeel: waar de mondkapjes bij kinderen vaak niet passen, geldt voor de buff of nekwarmer vaak ‘one size fits all”.

liever een buff dan een mondkapje

Liever een buff dan een mondkapje op de rodelbaan.

Nekwarmer of buff kopen?

Wij hebben ondertussen flink wat nekwarmers thuis. Veel skigebieden delen ze uit. Of je krijgt ze bij de skilift. Maar af en toe kopen we er ook gewoon een paar bij de sportzaak. Omdat die lekker zacht zijn, een leuke print hebben of omdat het op dat moment toevallig koud is. En dat is nu, in deze corona tijdperk, wel zo handig. Want als je een dag meerdere keren je buff over je gezicht heen trekt, is het fijn dat deze aan het einde van de dag in de was kan. En dan hebben we gelukkig nog een stapeltje schone nekwarmers liggen.

Ons advies is dan ook om alvast een buff of nekwarmer te kopen. Er is genoeg keuze. Daarbij komen ze altijd van pas. Tijdens het hardlopen, op de fiets bij het rondje met de hond en op wintersport. Echt waar, deze buff wordt vanzelf jouw favoriete outdoor accessoire.

De leukste buff en nekwarmers

En dan nog even dit. Koop een leuke nekwarmer, die je graag draagt. Want ze sluiten nauwelijks en gaan jarenlang mee. Dus je zit er echt nog wel even mee opgescheept.

Alleen in Oostenrijk

Op dit moment is de buff of nekwarmer alleen in Oostenrijk geldig als vervanging van een mondkapje. In Frankrijk en Zwitserland mag het mondkapje NIET door een ander kledingstuk vervangen worden.

 

Gear » Nekwarmer of buff als low key mondkapje in Oostenrijk

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..