Oostenrijk in Coronatijd: hoe ons leven plotseling veranderde

Drie jaar geleden emigreerden wij naar ons geliefde Oostenrijk. Er waren zoveel redenen om naar Oostenrijk te gaan. De bergen, de natuur, de hoeveelheid ruimte en natuurlijk de vijf maanden wintersport per jaar. Vier echte seizoenen, eindeloze wandelmogelijkheden, klimmen in de vrije natuur (in plaats van de klimhal), iedere ochtend mountainbiken, apfelstrudl en kaiserschmarrn eten wanneer we maar wilden maar vooral: Al dit moois binnen bereikbare afstand van al onze familie en vrienden in Nederland. Wanneer we mensen in Nederland op wilden zoeken, was dit mogelijk. Binnen 12 uur zouden we ter plaatsen zijn. Altijd.

Prachtige kleuren in de herfst

Voor de bergen kwamen we naar Oostenrijk..

En toen was daar Corona

We hoorden in januari al over het Corona virus in China. En aangezien we geliefde familieleden in China hebben, volgden we het nieuws op de voet. Ga daar weg! Was ons advies. Maar de familie bleef redelijk nuchter. Ze gingen wel een paar weken weg, maar kwamen ook weer terug in China. Waar ze vervolgens verplicht in quarantaine zaten. We hadden iedere dag contact. Het leek ons een rare en onwerkelijke situatie. We zagen de lege straten in het anders overvolle Shanghai en we dachten: dit kan toch alleen in China?!.

Het onwerkelijke wordt langzaam werkelijk

Zelf vlogen we nog naar Amsterdam (want oma was jarig) en naar Italië (even een paar dagen wintersport in Zuid Tirol). Toen ik terugkwam uit Italië werd het niet veel later tot risicogebied uitgeroepen. Ik plaatste mijzelf in quarantaine. Het leek een volkomen onnodige en overdreven maatregel. Maar liever overdreven en onnodig dan een risico nemen.

Maar toen sloten alle skigebieden in Oostenrijk. En niet veel later ook in Frankrijk. Alle reizen die nog op de planning stonden, waren daarmee van de baan. We zaten allemaal thuis. Er stonden nog zoveel gepland: wintersport, schoolskiën, skiwedstrijden, langlaufen en trainingen. Alles werd geannuleerd.

Wordt skiles een schoolvak

Alle skitrainingen werden geannuleerd.

Alles waarvoor wij naar Oostenrijk zijn gekomen

De kinderen konden niet meer naar school. Al het schoolwerk lag nu bij ons als ouders. Leuk, als je zoon net op een (uiteraard Duitstalig) gymnasium is begonnen. In het Nederlands was natuurkunde al een grote uitdaging, maar in het Duits werd het er niet makkelijker op…

De grootste uitlaatklep (skiën en toerskiën) viel volledig weg. Even als alle mogelijkheden om andere mensen (vriendjes) te ontmoeten. Waar kinderen in Nederland met elkaar mochten spelen, was dat in Oostenrijk verboden. Iedereen bleef thuis. Op een dagelijkse familie wandeling na.

Wat neem je mee als ge toerskiën?

Toerskiën, een grote passie, wordt nu afgeraden.

Een nieuwe invulling aan al het moois in Oostenrijk

Net als alle andere mensen met kinderen maakten ook wij een schema om een dagritme aan te houden. Maar we maakten het onszelf wel zo aangenaam mogelijk. Dus de wekker gaat niet meer om 05.30 uur. We staan gewoon wat later op.

En ondanks dat school, sport, skiliften en risicosporten geen doorgang vinden, zijn we nog steeds omringd met prachtige natuur. De eerste dagen van de Corona tijd in Oostenrijk konden we zelfs nog langlaufen! Daarna gingen we over op winterwandelen en weer later op wandelen en mountainbiken.

kleding voor winterwandelen

We wandelden heel wat af en lezers vroegen zich af of dit wel mocht…

Steeds meer dorpen onder quarantaine

Ook het hardlopen en trailrunnen stond onder druk. Mag trailrunnen nog wel? We besloten eerst intensief het hardlopen en wandelen op te pakken. Om het risico op ongelukken te minimaliseren. Maar het hardlopen werd steeds beperkter. Het ene na het andere dorp om ons heen werd afgesloten. Tijdens het hardlopen op de bekende routes stuitte ik steeds vaker op hekken.

Natuurlijk was dat voor onze eigen veiligheid. De dorpen die afgesloten werden, zijn zwaar getroffen door het Corona virus.

Mijn hardlooprondje is nu nog uitsluitend door ons eigen dorp. En ja, dat is best saai. Gelukkig zijn er genoeg momenten waarop we de bergen in kunnen voor de minder saaie momenten. En nog steeds, als ik hardloop met uitzicht op de bergen, die dagelijks veranderen nu de temperatuur oploopt… Dan voel ik me gelukkig. Het feit dat ik gezond ben en schonere lucht dan ooit te voren tot diep in mijn longen kan inademen.. dat neem ik ook niet meer voor lief.

Inov-8 hardloopschoenen

We blijven hardlopen.

Zo blij dat we gezond zijn

Ons werk? Dat is dit. En dit. Dus dat was opeens een stuk rustiger. Reizen kon niet meer. Schrijven nog wel. Maar ook wij moesten even schakelen hoe en wat we nu gingen doen. We hadden opeens heel veel tijd met elkaar. En de prachtige omgeving waarin we wonen, schreeuwde om aandacht. We zijn uren onderweg. Hebben de populairste wintersportgebieden voor onszelf. We bouwden sneeuwpoppen, wandelden de mooiste winterwandelwegen, bezochten de mooiste plaatsen zonder iemand tegen te komen. We wandelden de winter uit en de lente tegemoet.

De lente in wandelen.

En hoe nu verder?

Geen school meer. Dat was even wennen. Een vroegtijdig beëindigde wintersport. Ook dat was even wennen. Alle skiliften, horeca en winkels dicht. Het viel niet mee. En toen ook nog mondkapjes in de supermarkt. Weer wennen.

Maar het lijkt te werken. Morgen gaan de eerste winkels weer open. Het aantal zieken mensen in ons eigen dorp en in de dorpen om ons heen loopt hard terug. Er komen nauwelijks nieuwe Corona gevallen bij. Het lijkt erop dat het de goede kant opgaat in Oostenrijk. De regering is hoopvol, maar voorzichtig.

Hoe het ook verder gaat: voorlopig zullen we niet naar Nederland kunnen. Wat ooit zo dichtbij leek, is nu heel ver weg. En ondanks dat we de afgelopen dagen (net zoals de meeste mensen) behoorlijk aan veerkracht hebben gewonnen, is dit misschien wel het moeilijkste van alles. Maar als we er ’s middags met elkaar op uittrekken. En in een verlaten bos neerstrijken voor onze picknick. Dan lijkt alles toch nog steeds bijna perfect…

Elke dag een wandeling.

Tips om de dagen door te komen?

Voor ons regeert beweging. Dat in combinatie met veel tijd in de natuur. Maar hoe komen jullie de dagen door? Hoe blijf je fit? Hou je jezelf bezig en hoe houdt je je kinderen in een ritme? Wij zijn benieuwd naar jullie tips!

 

Bergfamilie » Oostenrijk in Coronatijd: hoe ons leven plotseling veranderde

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Teddie 13 april 2020 - 17:20

Wat een ontzettend enthousiast verhaal. Jullie wonen tochin een schitterende omgeving met zoveel natuur om je heen.
Fijn dat jullie daar zo van genieten. En ach, dat reizen naar Nederland komt wel weer. De tijd vliegt. Voor je het weet is het weer zo er. Houdt moed ….en ga zo door.?

Antwoord

Laat een opmerking achter..