Oostenrijkse spoorwegen experimenteren met waterstoftrein

Goed nieuws voor iedereen die graag duurzaam op vakantie gaat! Om de uitstoot van CO2 te verminderen, gaat de ÖBB, de Oostenrijkse Spoorwegen, experimenteren met een trein die rijdt op waterstof. Het gaat om de Alstom Coradia iLint, een trein die zelf stroom kan opwekken uit waterstof. Er gaan twee treinen rijden op trajecten waar nu nog dieseltreinen ingezet worden. Welke trajecten dat zijn, is nog niet bekend gemaakt. Wanneer het experiment succesvol verloopt, zullen er waarschijnlijk meer waterstoftreinen aangeschaft worden.

Naast dit experiment met de waterstoftrein, is de ÖBB ook druk aan het experimenteren met de CityJet Eco. Deze trein rijdt op batterijen en heeft ook geen geen CO uitstoot.

Hoe werkt een waterstoftrein?

In een waterstoftrein wordt elektriciteit opgewekt met behulp van waterstof. Een techniek waarvan op het gebied van duurzaamheid enorm veel verwacht wordt. Het principe is heel eenvoudig Waterstof (H2) reageert in een brandstofcel met zuurstof (O2). Zo ontstaat er water (H2O) en komt er warmte en elektriciteit vrij. Met een volle waterstof tank, kan een een trein zo’n 1.000 km afleggen met een topsnelheid van 140 km per uur. En de enige uitstoot van de waterstoftrein bestaat uit stoom en waterdruppels. Heel goed nieuws voor het klimaat dus!

waterstoftrein

De waterstoftrein (foto: alstom.com)

Waterstof op basis van duurzame energie

De benodigde waterstof wordt gemaakt met behulp van duurzame energie. In Duitsland gebeurt dat nu al met windmolens, in Oostenrijk waarschijnlijk in de toekomst met waterkracht (door middel van stuwmeren). Op deze manier is de waterstoftrein een 100% emissievrije trein.

Ook test met bussen op waterstof

Naast deze tests met de waterstoftreinen, start er in mei 2020 ook een test met een aantal bussen die op waterstof rijden. In Wenen rijden deze zomer al een aantal bussen rond die door waterstof worden aangedreven. Wanneer proef slaagt, zullen vanaf 2023 op een aantal buslijnen in de hoofdstad enkel nog bussen met waterstofaandrijving rijden. Ook in Graz rijden sinds afgelopen zomer een aantal waterstofbussen rond.

Oostenrijk steeds duurzamer

Je kon natuurlijk al lang met de trein naar Oostenrijk (binnenkort ook weer met de nachttrein). Wat op zich al behoorlijk duurzaam is. Maar wist je dat Oostenrijk een hele duurzame bestemming is? Een paar voorbeelden:

  • Voor toeristen rijden bijna overal gratis bussen, waardoor je de auto de hele vakantie kan laten staan.
  • Een groot deel van de elektriciteit in het land wordt opgewekt middels waterkrachtcentrales.
  • Er  worden veel regionale producten verkocht in de supermarkten en restaurants.
  • Oostenrijkse koeien eten voornamelijk hooi en gras in plaats van soja.
  • Zelfs het internet en telefonie in Oostenrijk zijn al jaren CO2-neutraal.
koe op wandeling

Koeien eten in Oostenrijk voornamelijk gras en hooi.

Hoe belangrijk is het voor jou?

Wij zijn heel blij met alle duurzame initiatieven in Oostenrijk! En we zijn heel benieuwd wat jullie, onze lezers, vinden van duurzaam reizen. Zijn duurzaamheid en klimaat een overweging bij de keuze voor je vakantiebestemming? Of helemaal niet? Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder? We zijn erg benieuwd naar jullie reacties.

Duurzaam » Oostenrijkse spoorwegen experimenteren met waterstoftrein

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..