Tips voor betere outdoor fotografie met je telefoon

Tijdens onze reizen en outdoor activiteiten maken we veel foto’s. Heel veel foto’s. Soms met de compact camera, maar meestal met mijn Samsung telefoon. In dit artikel deel ik onze ultieme tips, om hoogwaardige foto’s te maken met je mobiele telefoon.

ski zonnebril sinner

Mooiere foto’s maken met je telefoon.

1. Blijf in beweging

De beste tip voor fotografie kregen wij in een klassieke camera winkel in Oostenrijk. Maar aangezien deze tip van toepassing is op alle vormen van fotografie, passen we hem ook bij fotografie met de telefoon toe. Wanneer je een stilstaand object (of mens) wil fotograferen, blijf dan zelf in beweging. Probeer het van dichtbij en iets verderaf. Loop er omheen, beweeg iets omhoog of iets omlaag. Je zult merken dat je steeds weer nieuwe dingen ziet door je perspectief te wisselen.

2. Kies voor een toestel met hoge fotokwaliteit

Toen we nog louter fotografeerden met onze camera (ja, ik kom uit die tijdperk) was mijn gedachte: een telefoon is om te bellen. Maar sinds we kinderen hebben, veel reizen en fotograferen tijdens outdoor activiteiten (waarbij je echt niet altijd in staat bent om je camera uit je tas te halen en scherp te stellen) is mijn eerste eis een goede camera. Wanneer ik een nieuwe telefoon koop, is het voornaamste aandachtspunt. Omdat pixels niet zoveel zeggen, lees ik vooral reviews van fotografen over dit onderwerp.

wandelen in sneeuw

Wissel continue van perspectief.

3. Schiet spontaan

Het voordeel van fotograferen met een telefoon is dat je hem snel bij de hand hebt. Voordat je een camera te pakken hebt, is het moment al vervlogen. Ik pak mijn telefoon vaak terwijl ik aan het skiën, langlaufen, kanoën, mountainbiken of klimmen ben. Daarvoor hoef ik niet te stoppen en niemand heeft door dat ik mij opmaak om een foto te nemen. Zo ben ik in staat om spontaner foto’s te maken. Wel is een paar goede handschoenen met touchscreen functie aan te raden.  Zeker wanneer je in de herfst en winter graag fotografeert tijdens outdoor activiteiten.

4. Zak maar lekker door

Wanneer je fotografeert in de bergen, op hoger gelegen punten, heeft het vaak een mooi effect als je door je benen zakt en een foto maakt op kniehoogte of zelfs nog lager. Hierdoor gebeurt er wat in de voorgrond van je foto. Wanneer je een telefoon met een goede camera hebt, kan je scherpstellen op de voorgrond of de achtergrond. Ik kies hier meestal voor de voorgrond, maar ik vind dit ook leuk als de personen zich achter bladeren of gras bevinden. In dat geval stel je dus scherp op de achtergrond.

buff of nekwarmer als geldig mondkapje

De mooiste foto’s maak je op dagen met veel licht.

5. Zorg voor licht

Bij fotografie met je telefoon kan je maar beter niet flitsen. Zorg liever voor echt licht. Op dagen met veel zon maak je de mooiste foto’s met je telefoon. Maak hier dus gebruik van. En voor de momenten met minder licht kan je altijd nog een beetje nabewerking toepassen. Apps als Lightroom, Snapseed en Pixlr helpen je om je foto’s binnen een handomdraai op je telefoon te bewerken.

 

 

 

 

 

Bergfamilie » Tips voor betere outdoor fotografie met je telefoon

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..