- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Paklijst fietsvakantie: belangrijke tips uit de praktijk!

Kees

Laatste update:

Fietsvakantie Frankrijk Camarque
Mee op fietsvakantie (Foto: House of Media - France)

Het is een geweldig gevoel van vrijheid om meerdere dagen met je fiets op vakantie te gaan: Je hebt alles wat je nodig hebt in de fietstassen gepakt, je bent zelfstandig en hebt verder niets en niemand meer nodig. Maar er zijn fietsers die dit gevoel bestrijden: Bagage op je fiets, zeker als je vertrekt met 4 tassen, tent, slaapzak en luchtbed, is een last. Met bagage fietsen is niet dezelfde ervaring als zonder bagage.

paklijst fietsvakantie
Neem niet meer dan 25 kilo mee op je fietsvakantie.

Maar met een beetje ervaring, een goede paklijst, en de tips die ik je zal geven, kun je je tassen inpakken zonder noemenswaardig de stabiliteit en de prestaties van je fiets te beïnvloeden.

Onderstaande tips zijn natuurlijk algemeen toepasbaar, maar komen uit mijn eigen ervaringen na vele, vele fietsvakanties door heel Europa. Zelfstandige fietsvakanties zonder hulp van een bagagetransport. Ook hebben we altijd eigen kookgerei, tent, lichtgewicht slaapzak en luchtbedden mee. Dus géén hotel of AirBnB onderweg en waar mogelijk kamperen in de natuur!

Dé ultieme paklijst fietsvakantie

Misschien een teleurstelling, maar ik ga hier niet een volledige paklijst voor je fietsvakantie neerpennen. Jij kunt prima zelf bepalen hoeveel onderbroeken en welke kleur sokken je mee wilt nemen. Dé ultieme paklijst is een illusie, omdat het merendeel van de keuzes een persoonlijke keuze is. Wel zal ik onderaan dit artikel 11 essentiële zaken voor je fietsvakantie met je delen. Dingen die je, als beginner, makkelijk vergeet of simpelweg nog niet weet. Maar die wij, na jaren ervaring inmiddels wel weten 😉

Daarnaast krijg je van mij een paar belangrijke tips over je paklijst.

Fietsvakantie paklijst
Fietsvakantie: de ultieme paklijst bestaat niet.

De grootste valkuil: Je hebt niet zoveel nodig als je denkt!

Je bent enthousiast en probeert met alle (weer-)omstandigheden rekening te houden. En tijdens het verzamelen van de spullen die je nodig denkt te hebben zie je de berg groeien. Je propt het toch in je 4 fietstassen en gaat op fietsvakantie. Bij terugkomst blijkt dat je de helft van alle goedbedoelde spulletjes en kleding niet gebruikt hebt.

Herkenbaar? Geloof me, iedereen stapt in deze valkuil!

Extra spullen betekent extra gewicht en extra volume. Die laatste twee heb je niet onbeperkt beschikbaar tijdens je fietsvakantie.

Ik ga op reis, en ik neem mee…

Het streven zou moeten zijn om niet meer dan 25 kilo mee te nemen, inclusief fietstassen. Dit geldt natuurlijk voor een meerdaagse fietsvakantie met alles erop en eraan. Bij een korte fietsvakantie, of een fietsvakantie met extern bagagevervoer, kun je veel en veel minder meenemen. Probeer vooral te letten op de hoeveelheid kleding.

Etenswaar

In de namiddag, vlak voordat we gaan stoppen, gaan wij altijd boodschappen doen voor de avond (warme hap, drankje, blokje kaas, toetje etc.) en voor het ontbijt voor de volgende dag. Op deze manier hebben we nooit overbodig gewicht mee te nemen, want de volgende ochtend is al dat gewicht alweer opgegeten.

Voor de lekkere trek gedurende de dag, kun je wat hapjes meenemen in je stuurtas.

Weet je wat ik altijd bij me heb in de stuurtas?

Ik heb in ieder geval altijd een banaan bij me voor de snelle energie, en daarnaast een flink aantal (zelfgebakken) energierepen. De energierepen uit de winkel zitten vol met allerlei suikers. Mijn zelfgebakken energierepen zitten vol energie en bevatten veel minder suiker. En ze zijn ook nog eens veel lekkerder!

 

Drinken, drinken, drinken

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Het is ontzettend belangrijk om regelmatig te drinken. En nee, dan heb ik het niet over een pilsje (overigens heel slecht idee als je nog wat kilometers wilt maken…) maar gewoon water uit de kraan.

Ik zie onderweg regelmatig mensen drinken uit van die kleine pakjes met een rietje. Misschien wel gemakkelijk, maar ten eerste krijg je van die suikerhoudende drankjes alleen maar meer dorst, en ten tweede zijn die pakjes totaal niet milieuvriendelijk. Regelmatig zie ik ze ook aan de kant van de weg liggen, achteloos achtergelaten. Dom! Zelf heb ik altijd twee drinkflessen bij me. Tot een jaar geleden waren dit gewone plastic bidons die je overal vindt. Groot nadeel van plastic bidons: Na een paar uur in de hete zon, was het drinkwater al warm. Niet erg verfrissend meer! Dit jaar heb ik ze beide vervangen voor een rvs hervulbare drinkfles en dat is een verademing: De hele dag door fris water en beter voor het milieu.

Kleding voor je fietsvakantie

Hier ligt de échte valkuil: Kleding neem je in het begin altijd te veel mee. Dat was ook onze fout in het begin. Mijn advies is om bij een meerdaagse fietsvakantie nooit meer dan 3 a 4 dagen kleding mee te nemen. Zelfs als je fietsvakantie weken of maanden duurt. Onderweg kun je relatief eenvoudig wassen.

Denk eraan dat je vaker fietskleding draagt dan ‘normale’ kleding. De ‘normale’ kleding draag je eigenlijk alleen in de avond, dus twee avonden met hetzelfde shirt zal geen problemen opleveren.

En als je, zoals ik, geen fan bent van wielershirts en strakke wielerbroeken, dan kun je ook overwegen om fietsondergoed met een zeemleren kruis aan te schaffen. Daaroverheen kun je dan gewoon je favoriete short dragen of een afritsbare wandelbroek.  Zelf kies ik voor wandelbroeken van het merk Fjällraven. Deze zijn voor mij onmisbaar geworden voor een fietsvakantie: ze dragen comfortabel en zijn aan te passen aan elk weertype. En het is niet erg als je broek nat wordt van de regen, want in no-time is je Fjällraven wandelbroek weer droog.

Reparatie en reserve-onderdelen

Of je nou handig bent of niet, je moet altijd een basispakket gereedschap en reserveonderdelen bij je hebben. Minimaal een reserve binnenband, setje om een band te plakken en/of te wisselen, en een goede multitool speciaal voor fietsen. Langs de meeste fietsroutes, en zeker de EuroVelo, kom je regelmatig een fietsenmaker tegen.

Een binnenband wisselen en/of plakken is wel het minimum wat je zelf moet kunnen doen. Voor de rest kun je vaak snel terecht bij een fietsenmaker op je route.

Waardevolle en belangrijke spullen bij de hand houden

Houdt belangrijke en waardevolle spulletjes altijd bij de hand. Persoonlijk vind ik het handig om mijn fototoestel, paspoort, portemonnee, zaklamp, en een zak met snoep in de stuurtas te bewaren. Altijd bij de hand en als je je fiets ergens stalt, dan hoef je alleen maar je stuurtas mee te nemen.

Bescherming voor je telefoon

En ja, ik heb ook een telefoon. Deze zit vastgeklikt op mijn stuur voor navigatie en muziek. Ik heb geïnvesteerd in Armor-X: Een water- en stofdichte behuizing voor mijn iPhone, in combinatie met een identiek kliksysteem voor de fiets, voor in de auto, in de boot, op de motor, of op mijn arm tijdens het joggen. Beschikbaar voor de meeste modellen telefoons en tablets.

Fietsvakantie Frankrijk Camarque
Mee op fietsvakantie (Foto: House of Media – France)

9 essentiële zaken voor je fietsvakantie

Dé ultieme paklijst bestaat niet, maar er zijn altijd zaken die je snel vergeet, maar toch onontbeerlijk zijn. Daarom deel ik in dit artikel 9 essentiële zaken die je altijd bij je moet hebben tijdens een fietsvakantie. Met deze 9 items op je paklijst, wordt je fietsvakantie een succes!

Zonnelader voor je telefoon

De batterij van je telefoon houdt het meestal niet een dag vol als je constant navigatie gebruikt. Zelf heb ik een reservebatterij op zonne-energie op mijn fiets gemonteerd (gewoon met klittenband). Op deze manier zit ik nooit zonder stroom!

Aansteker

Dit is misschien een inkopper, maar erg belangrijk als je na een dag fietsen je warme hap klaar wilt maken. Lucifers kunnen vochtig worden, dus geen verstandige keuze.

Offline kaarten downloaden

Als je navigatie gebruikt, kun je in veel gevallen vooraf de kaarten al downloaden voor offline gebruik. Doe dit thuis zodat je onderweg geen verrassingen hebt.

Zaklamp of hoofdlamp

Nog zo’n inkopper, maar wel belangrijk. Vergeet niet om reserve-batterijen mee te nemen. Zelf heb ik een oplaadbare zaklamp die compatable is met de zonnelader van mijn telefoon.

Reparatieset

Er is niks zo vervelend dan in de nacht te ontdekken dat je luchtbed lek is. Of, zoals hierboven beschreven, wanneer je een lekke band hebt. Zorg dus voor een reparatiesetje voor klein leed onderweg.

Helinox stoeltjes

Na een dag fietsen wil je ook wel eens lekker zitten. Een campingstoel meenemen op de fiets is natuurlijk niet mogelijk, totdat we deze stoeltjes van het merk Helinox in het vizier kregen. Klein in volume en licht in gewicht, en toch erg comfortabel. Niet goedkoop, maar voor ons een gamechanger!

Sport- of fietszonnebril

Natuurlijk neem je een zonnebril mee. Maar de ‘normale’ zonnebril kan heel gemakkelijk van je hoofd glijden, zeker als je flink aan het zweten bent. Neem een goede sportbril die stevig op je hoofd zit, eventueel met een koord.

Bonustip: Een fietsbril met polariserende glazen is niet aan te raden, je ziet namelijk helemaal niets van je scherm!

Hoofdbedekking

De hele dag het zonnetje op je hoofd is een beetje te veel van het goede. Draag jij geen fietshelm? Zorg dan voor een goede cap om je te beschermen tegen de zon.

Muggenspray

Zeker als je veel in de natuur kampeert is een goede muggenspray van levensbelang. Wil je geen huidonvriendelijke of milieuonvriendelijke spray gebruiken? Dan kan je zelf een natuurlijke variant maken met een plantaardige olie en twee druppels lavendelolie en / of citrus eucalyptusolie.

Stanley thermosfles Classic Nostalgy
Een thermosfles houdt je drinken lang koel (of juist warm).

Jouw persoonlijke paklijst fietsvakantie!

Dé ultieme paklijst en manier van inpakken bestaat niet. Ga op je eigen gevoel af, met gewicht en volume in je achterhoofd. En hoe vaker je op fietsvakantie gaat, hoe meer ervaring je krijgt en hoe beter de paklijst voor je fietsvakantie zal worden.

 

 

Geniet

Kees

Fietsexpert en Frankrijkkenner
Woont in: Frankrijk
Specialisatie: fietsen, bikepacken en hiken.
Fietste door heel Frankrijk en kent elk uitdagend col en ontspannen fietspad. Gespecialiseerd in fietsroutes, bikepacking en bergwandelingen.

Eerder Verschenen

7 wandelroutes rondom Innsbruck om ultiem van herfstkleuren te genieten

Swarovski Kristallwelten – kindvriendelijk museum in Tirol

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.