- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

PFC vrij, wat houdt dat eigenlijk in?

Maaike Meerman

Laatste update:

Bestemmingen voor een fietsvakantie in Duitsland.
Bestemmingen voor een fietsvakantie in Duitsland.

PFC, blijkbaar is het iets wat we liever niet willen hebben. Niet in onze kleding, niet in onze drinkflessen en niet in onze wasmiddelen. Maar wat zijn PFC’s nu precies? En waarom is het zó belangrijk dat duurzame merken het altijd nodig vinden om hun producten PFC-vrij te produceren? Wij zochten het uit en spraken daarvoor met de meest innovatieve duurzame merken die we kennen.

Wat is PFC

PFC is een afkorting voor perfluorochemicals (of, in gewoon Nederlands: een geperfluoreerde en gepolyfluoreerde verbindingen). Dit zijn scheikundige verbindingen die in ieder geval een koolstof en fluorverbinding bevatten. PFCverbinding zijn stabiel, waterdicht en stoten zowel vuil als vet af. Niet zo gek dus dat dit jarenlang gebruikt is voor anti-aanbaklagen in pannen, waterflessen, tenten en voor (technische) regenkleding en skikleding.

PFC is in correct nederlandse PFAS, maar deze afkorting wordt maar weinig gebruikt

Helly Hansen Hardshell jas
Waterafstotende kleding bevat vaak PFC’s, gelukkig zijn er duurzame alternatieven..

Waarom wordt PFC gebruikt in de outdoor industrie

PFC (de correcte nederlandse afkorting is trouwens sinds kort PFAS, maar die wordt veel minder gebruikt) werd dus jarenlang op grote schaal gebruikt voor het waterdicht maken van kleding en outdoor gear zoals tenten. De coating is redelijk goedkoop en werkt uitstekend (water, vet en vuil worden afgestoten en kleding blijft lang functioneel en slijt minder snel).

Helaas blijft de coating niet op outdoorkleding zitten, maar wordt tijdens het gebruik van producten het PFC langzaam losgelaten. Daardoor komt het letterlijk overal waar mensen komen terecht. In de natuur, in dieren en zelfs in mensen (er zijn zelf onderzoeken die aantonen dat er PFC’s zijn gevonden in levensmiddelen).

Omdat PFC’s geen natuurlijk product zijn, worden ze niet afgebroken. Ze stapelen zich dus langzaam op en worden er zelfs van verdacht kanker te kunnen veroorzaken (bron: US Environmetal Protection Agency).

PFC teruggevonden in de natuur
PFC wordt overal waar mensen komen teruggevonden..

Hoe voorkomen we PFC en wat is PFC-vrij

Steeds meer duurzame outdoormerken nemen afscheid van PFC. Zo heeft kinderkledingmerk Reima haar nieuwe regenkleding volledig PFC vrij ontworpen. Nikwax onderhoudsmiddelen zijn volledig vrij van PFC en zowel Helly Hansen als Fjällräven zijn keihard in ontwikkeling met enkele PFC vrije top notch outdoorproducten.

Zelf zweren we bij PFC-vrije kleding en gear. Niet alleen om het milieu te sparen, maar ook om onze eigen gezondheid te eren. Aan PFC worden steeds vaker negatieve bijwerkingen gekoppeld. En wie gaat zich nou vrijwillig in giftige stoffen hullen?

Reima kleding kopen in Nederland
Reima kleding is vrij van PFAS.

Wat kan je zelf doen tegen PFAS

Je hoeft natuurlijk niet overhaast je hele outdoor collectie de deur uit te doen. Dat zou een beetje zonde zijn en verre van duurzaam. Maar wanneer je, net als wij, het gerbruik van PFC wil uitbannen, dan kan je wel vanaf nu bewust keuzes maken. Steeds meer duurzame outdoormerken werken met natuurlijke alternatieven. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande merken.

PFC vrije kleding merken

Jack Wolfskin – de hele collectie kleding en tassen is 100% PFCvrij!
Patagonia – vanaf herfst 2022 is de kleding 100% vrij van PFC’s.
Fjällräven – de Eco shell collectie is PFC-vrij.
Helly Hansen – is druk bezig om het gebruik van PFAS uit de collectie te krijgen en de Lifa Infinity PRO collectie is inmiddels geheel PFCvrij.
Nikwax– wasmiddelen en onderhoudsproducten voor kleding en schoenen, geheel vrij van PFAS.

Zijn PFAS vrije producten net zo goed als producten met PFAS?

Wij hebben inmiddels een ruime ervaring met technische outdoorkleding zonder chemische bewerking. Onze ervaring is, dat producten met PFAS coating minder vaak onderhouden hoeven worden. De stof blijft schoner en en reinigen of herimpregneren is nauwelijks nodig. Mijn Helly Hansen Lifa Infinity PRO jas voelt minder glad en stoot duidelijk minder effectief vuil af. Ik was hem regelmatig en 1 keer per 5 wasbeurten impregneer ik de jas (allemaal met duurzame producten van Nikwax). Ik heb de jas inmiddels twee winters gedragen en hij ziet er nog als nieuw uit!

 

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review: Fjällräven & Specialized fietstassen voor micro avonturen

Beste luchtbed om te kamperen – top 5 slaapmatten voor op de camping

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.