Bergafwaarts wandelen wordt veel onderschat. Maar actieve bergwandelaars weten dat dit het meest veeleisende deel van de wandeling is. Bergopwaarts wandelen is inspannend en wordt met mooie uitzichten beloond. Echter, bergafwaarts gaat sneller en geeft veel meer druk op gewrichten. Bij het bergafwaarts wandelen ontstaan de meeste blessures. De spierpijn die ik ervaar naar een bergwandeling is vrijwel altijd van de afdaling. Daarbij worden mijn gewrichten gevoelig (enkels en knieën). Gelukkig worden mijn klachten steeds minder doordat ik onderstaande tips in acht neem. Tijd om ze te delen!
1. Houd je gewicht centraal
Wat mij heel erg heeft geholpen om pijnvrij bergafwaarts te lopen, is om aandacht te besteden aan mijn houding. Niet voorover leunen (zoals met skiën), niet achterover leunen (omdat dit veiliger voelt op steile stukken), maar recht boven mijn voeten blijven. Knieën buigen (zodat je lichaam dichter bij de grond komt te ‘hangen’) en zo loop je veilig naar beneden. Het is even zoeken, maar als je het gevoel gevonden hebt, is het de grootste vooruitgang die je kan boeken in het bergafwaarts wandelen.
2. Kleine stapjes
Wij zeggen vaak tegen elkaar dat onze jongste zoon een geboren trailrunner is. Het rent in recordtempo bergen op en af, het liefst over de meest onmogelijke bospaadjes. Bovenstaande tip en deze tip heb ik dan ook van hem afgekeken. Zijn stapjes zijn kleiner. En hoe steiler of uitdagender het parcours, hoe kleiner de stapjes. Eigenlijk heel logisch want zo ben je in staat je gewicht centraal te houden en kan je sneller herstellen als je uitglijdt of misstapt. Vervang je grote passen daarom door kleine stapjes bij het afdalen.
3. Zigzag
Het principe is hetzelfde als bij skiën, door te zigzaggen haal je de snelheid uit je afdaling en heb je meer controle. Op steile stukken is zigzaggen de manier om snelheid te verminderen en controle te vergroten.
4. Ontspan en adem
Geniet van de afdaling. Houdt je knieën tijdens het bergafwaarts wandelen licht gebogen (vooral de knie van je laagste been) om de impact op je knieën te beperken. Zorg dat je lichaam ontspannen is, dan vang je misstappen of wegglijden het makkelijkst op en doet vallen minder pijn. Heb vertrouwen in jezelf en als het te moeilijk wordt, kies dan een makkelijkere route om af te dalen. Je komt waarschijnlijk zelf een minder stijl (maar langer) pad tegen onderweg. Drink en eet voldoende, zodat je altijd op krachten bent.
Als dan toch
Heb je ondanks de tips toch last van pijnlijke benen, spieren of gewrichten na een lange tocht bergafwaarts wandelen? Dan helpt het (echt!) om een ‘yoga voor bergwandelaars‘ oefeningen te doen. Of om op je rug te gaan liggen, met je benen tegen een muur aan.
Heb je nog meer tips voor het bergafwaarts wandelen? Laat ze dan achter in het opmerkingenveld hieronder. We zijn tenslotte nooit uitgeleerd en uitgeprobeerd…
Leuk artikel. Echter heb ik geen enkel probleem met de berg afkomen, bij mij zijn de pijnklachten met berg opwaarts lopen. Ik heb erg korte kuitspieren die zeer snel verzuren en daardoor juist veel pijn met naar boven lopen, naar beneden is door mijn spierbouw juist een eitje. Zijn er ook tips voor pijnklachten bij bergopwaarts gaan? Ik ben al begonnen met rekken op de trap en 2 oefeningen om de belastbaarheid van mijn kuiten te verhogen en magnesium eet ik al jaren elke dag. Groeten Marjolijn
Hallo Marjolein,
Wat verveldn dat je deze pijn ervaart. In Oostenrijk zweren ze bij dit soort pijnen bij ‘Wassertreten’ ofwel met blote benen door koude baden lopen (zoals bedacht door Johannes Kneipp). Ook zijn er verschillende cremes te koop (bijvoorbeeld paardencreme) om de doorbloeding te verbeteren. Ik heb geen ervaring met deze klachten, maar een fysiotherapeut of natuurgeneeskundige kan je vast meer vertellen 😉