- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Powerbank in het vliegtuig? Dit zijn de regels

Wessel

Laatste update:

telefoon als gps of fietscomputer
Neem wel een powerbank als je je telefoon gebruikt als fietscomputer

Een goede powerbank is handig om mee te nemen op reis, maar ben jij op de hoogte van de regels om een powerbank in het vliegtuig mee te nemen?

Powerbanks zijn handig voor reizigers.  Afgelopen jaren is het een essentieel reisaccessoire geworden voor je vakantie of wintersport. Wanneer je van plan bent om een powerbank in het vliegtuig mee te nemen, zijn er echter wel een aantal punten waar je op moet letten.

Mag je een powerbank in het vliegtuig meenemen?
Een powerbank in het vliegtuig? Stop hem in je handbagage.

Zijn powerbanks in het vliegtuig toegestaan?

Het korte antwoord op deze vraag is: JA. De meeste powerbanks zijn toegestaan in een vliegtuig, op voorwaarde dat de powerbank onder een bepaalde capaciteit zit en in jouw handbagage vervoerd wordt.

Powerbank alleen in handbagage

De belangrijkste regel is dat een powerbank in het vliegtuig alleen in de handbagage geplaatst mag worden en nooit in de ruimbagage. De reden hiervoor is simpel: er is een kans dat een powerbank oververhit raakt, waardoor de kans op brandgevaar toeneemt. In de accu zit de brandbare grondstof lithium. Dit is een brand- en explosiegevaarlijk materiaal. De kans op oververhitting is klein, maar om het risico te vermijden moet je de powerbank tijdens het vliegen in je handbagage vervoeren. Mocht de powerbank toch oververhit raken, dan kun je snel bij de powerbank en verminder je het brandgevaar.

Vliegen met powerbank
Let op de capaciteit van jouw powerbank.

Maximale capaciteit van een powerbank in het vliegtuig

Niet alle powerbanks zijn toegestaan in het vliegtuig. De maximale capaciteit van een powerbank is maximaal 100 wh, dat gelijk staat aan 27.000 mAh. Bij het bepalen van de maximale capaciteit wordt de eigenschap wattage per uur gehanteerd. Deze eigenschap wordt gebruikt, omdat het een betere standaard is om verschillende soorten batterijen te vergelijken. Daarnaast hanteren de meeste vliegmaatschappijen dat je maximaal 2 powerbanks mag vervoeren in je handbagage koffer. Let hier dus goed op!

Berekenen maximale capaciteit van jouw powerbank

De capaciteit van een powerbank wordt vaak aangeduid met mAh. Om het wattage per uur(Wh) uit te rekenen kun je onderstaande formule gebruiken:

mAh/1000 x Voltage = wattage per uur

Bijvoorbeeld een powerbank heeft een capaciteit van 10.000 mAh en een uitgangsspanning van 5V. De berekening van het wattage per uur is als volgt:

10.000 mAh /1000 x 5V = (10x 5V) 50 Wh

Vraag het na bij de luchtvaartmaatschappij

Om teleurstelling te voorkomen, raden wij aan om contact op te nemen met jouw luchtvaartmaatschappij en na te vragen over de huidige regels. Elk land en maatschappij hanteren verschillende regels en de regels kunnen wijzigen.

Over het algemeen is het in de meeste landen toegestaan om een powerbank met een vermogen van maximaal 100 wh mee te nemen in het vliegtuig, in je handbagage. Maar het zou zonde zijn als jouw powerbank ingenomen wordt. Neem daarom altijd vooraf contact op met de luchtvaartmaatschappij, zodat jij op de hoogte bent van de regels.

In het vliegtuig met een powerbank
Voorkom verrassingen en vraag bij twijfel je luchtvaartmaatschappij.

Powerbank in het vliegtuig: belangrijk om te weten

  • Powerbanks in het vliegtuig zijn alleen toegestaan in je handbagage
  • Neem nooit een powerbank mee in je ruimbagage
  • Het maximale Wh is 100
  • De maximale capaciteit van een powerbank is 27.000 mAh
  • Controleer de regels van de luchtvaartmaatschappij om teleurstelling te voorkomen
Watersporten in Oostenrijk

Wessel

Ik ben Wessel, een wereldreizigers met liefde voor natuur en avontuur. Ik weet nooit wat mijn volgende bestemming zal zijn, maar ben in voor alles. Reizen doe ik het liefst samen met mijn vriendin en voor langere periode. Ik neem graag uitgebreid de tijd om een bestemming binnenste buiten te leren kennen. Ik ben fanatiek hardloper, watersporter en maak graag inspannende wandelingen in ongerepte natuur.

 

Ik ben gek op gadgets voor op reis. Daarom test ik regelmatig de nieuwste snufjes zoals powerbanks (mijn specialiteit!), harde schijfen en koffers en tassen

Eerder Verschenen

Review: RevolutionRace hiking schoenen Phantom Trail – waterdichte, lichtgewicht wandelschoenen

6x een rustige camping met zwembad in Duitsland

Ook Interessant