Genieten van de natuur in combinatie met wandelen, mountainbiken, trailrunnen, golfen, raften of canyoning. Dat kan in het Bregenzerwald in Oostenrijk. Deze groene regio in het Westen van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg biedt een schat aan outdoormogelijkheden en ongerepte natuur. Wij reisden naar het Bregenzerwald, op steenworp afstand van de Bodensee voor een actieve familievakantie en intense natuurervaring.
Heel veel wandelmogelijkheden in het Bregenzerwald
Bij aankomst in ons hotel ontvangen we de gratis Gäste-Card Bregenzerwald & Grosses Walsertal. Hiermee kunnen we gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en alle liften en gondels in de regio. Iedereen die tussen begin mei en eind oktober minimaal drie nachten in een van de 28 gemeentes van de regio verblijft, krijgt deze kaart gratis. Het maakt wandelen (met kinderen) een stuk interessanter. We maken uiteindelijk twee wandelingen waarbij we gebruik maken van de liften. Één in Damüls, wat we voornamelijk kennen als één van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk en één in Mellau, waar ons hotel ligt.
Damülser rondwandeling
De eerste wandeling begint bij het dalstation van de Uga stoeltjeslift in Damüls. Zoals iedere woensdag, staat wandelgids Verena hier op de deelnemers aan deze wandeling te wachten. Als we elkaar begroet hebben (we zijn vandaag met 8 deelnemers, waarvan vier van ons eigen gezin) begint de wandeling.
Het is net gestopt met regenen en het eerste deel van de wandeling loopt (redelijk steil) door het bos omhoog. De geuren zijn intens en puur natuur. Door de natte bladeren zien we verschillende alpensalamanders over de natte bodem bewegen. Hun glanzend zwarte huid is niet makkelijk zichtbaar. Hierdoor moeten we goed opletten waar we onze voeten neerzetten, want we willen ze beslist niet vertrappen.
Onderweg vertelt Verena over de vele geneeskrachtige kruiden die hier groeien, over paddenstoelen en over de vroege boeren. De inwoners van deze bergen kwamen oorspronkelijk uit het Zwitserse Wallis. Nu begrijpen we ook waar het plaatselijke, zangerige dialect vandaan komt. Het lijkt inderdaad meer op Zwitsers dan op Oostenrijks.
Na het steile deel door het bos belandde we op groene alpenweides met grazende koeien. De koeien staan nog niet zo lang op de berg en kijken verbaasd op als er een groep mensen voorbij komt lopen. Enthousiast komen ze op ons afgerend, met klingelende bellen om de nek. We maken een grote boog om de koeien de nodige ruimte te geven en lopen net iets sneller door. Als we de koeien achter ons gelaten hebben, is het tijd voor een korte pauze. Het uitzicht hier schreeuwt om een pauze om het volledig op te kunnen nemen. De bergtoppen rondom Damüls hebben bijzondere vormen en dankzij het heldere weer zijn er bergtoppen zichtbaar zover als onze ogen kunnen kijken.
De bergwandeling eindigt na 3 uur bij het bergstation van de Uga stoeltjeslift, waar we de lift naar beneden kunnen nemen. Maar voordat we in de stoeltjeslift stappen maken we een korte pauze bij bij de Alpensennerei. In de Alpensennerei zijn ze verantwoordelijk voor de koeien die hier in de weide staan. Ze melken ze op de berg en verwerken de melk direct tot yoghurt, kaas en (karne)melk. Zo’n kans op verse melkproducten van de alpenweide krijg je niet vaak, en dus bestellen we yoghurt, karnemelk en verschillende kazen.
Met volle buiken stappen we in de stoeltjeslift naar beneden. Onze 14 jarige zoon zegt voldaan: wandelen is niet zo leuk, maar dit vond ik wel heel heel leuk! Missie geslaagd.
Wandelen in Mellau
De tweede dag regent het als we wakker worden. Onze geplande ochtendwandeling valt letterlijk in het water. We zoeken naar een alternatief, maar het blijft regenen. Omdat het voorlopig niet lijkt op te klaren, trekken we regenkleding aan en nemen we de Mellaubahn om daar op de top van de berg een wandeling te maken. We hopen hier boven de laagste bewolking uit te stijgen. Boven aangekomen belanden we midden in de regen én dikke mist. We kiezen een van de kortere wandelingen en gaan op pad.
Ondanks de regen is het hier prachtig wandelen. We lopen door het dichte bos, over houten bruggen en steken heel veel beekjes en riviertjes over. We wandelen van bordje naar bordje en proberen ons zo te oriënteren, wat aardig lukt met de kaart erbij. Onze jongste zoon kan redelijk kaartlezen en heeft de taak ons op de plek van bestemming te krijgen. En dat lukt! Na zo’n 45 minuten wandelen we dezelfde route terug.
Terug in de lift naar het dal bedenk ik me dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt waar je gaat wandelen en welke route je kiest op dit soort dagen. Het uitzicht is minimaal, met een beetje geluk zie je net je reisgezelschap. Maar de ervaring van buiten zijn, samen zijn en ervoor kiezen om er toch op uit trekken in plaats van op je hotelkamer te blijven zitten, die maken onze vakantie altijd compleet. Zo ook deze ochtend weer.
Klimmen in de kloof
Na de lunch klaart het weer tot onze opluchting op. We hebben namelijk een hele toffe activiteit gepland, maar enig zicht is noodzakelijk. In de Bregenzerache kloof is namelijk een klimpark aangelegd. De klimroutes lopen over rotswanden aan beide kanten van het water in de kloof. In totaal is het parcours ruim 550 meter lang een heeft diverse spannende abseilmogelijkheden.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we in 10 minuten naar AktivZentrum Bregenzerwald. Hier worden we hartelijk ontvangen en krijgen we een korte veiligheidsinstructie. Daarna worden we één voor één de diepe kloof ingetakeld. Dit abseilen is op zich al een hele belevenis, maar hier begint het avontuur pas. In de kloof klimmen we langs de wandelen, tegen de rotsen over balanceren we over een staalkabel van de ene wand naar de andere wand. Hoogtepunt zijn de vele flying foxes, waarbij we over de kloof heen ‘vliegen’.
Een aantal stukken zijn behoorlijk spannend, maar het hele parcours zijn we veilig gezekerd. Ruim een uur later komen we moe maar voldoen de kloof uit. De gids vraagt ons of we nog door willen naar het tweede parcours. Deze is iets uitdagender en heeft langere flying foxes. Daar hoeven de tieners niet lang over na te denken en voor we het doorhebben staan ze aan de andere kant in de kloof.
Het parcours is op zich niet moeilijker, maar vraagt wel iets meer lef. Met name omdat de stukken waarbij je hulpeloos boven de kloof hangt in de hoop het touw aan de overkant niet te missen steeds langer worden. Maar het zijn juist dit soort momenten die zorgen voor een moment van verbinding. We vragen elkaar om hulp, wachten op elkaar en moedigen elkaar aan als het voor iemand te spannend wordt. Zonder kinderen zou ik hier waarschijnlijk niet aan beginnen, maar wat ben ik blij dat ik door mijn jongens steeds weer in dit soort situaties wordt gebracht en wat werkt het verbindend.
Bijzondere culturele ervaringen in het Bregenzerwald
Vanwege de regen bezochten we ook een aantal culturele highlights in het Bregenzerwald. Twee daarvan zijn absoluut het noemen waard.
Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen bij ‘Werkraum Bregenzerwald‘. Verwacht hier geen lokale cultuur, want het Werkhaus biedt een brede verzameling aan moderne internationale architectuur in de breedste zin van het woord.
Een uitje wat de kinderen heel goed konden waarderen was het bezoek aan een kaasmakerij. In de KäseStrasse Bregenzerwald zijn verschillende kaasmakers waar je kan zien hoe de kaas gemaakt wordt en waar je tegelijkertijd de kaas kan proeven en kopen.
Zelf op vakantie in het Bregenzerwald
Zie jij een vakantie in het Bregenzerwald in Vorarlberg ook wel zitten? Kijk dan op de website voor alle informatie over accommodaties, outdoor mogelijkheden, cultuur en uitjes. Of kijk op de website van Vorarlberg om jouw vakantie in het Bregenzerwald te combineren met andere bergbestemmingen in de omgeving.
Onze reis naar het Bregenzerwald werd mede mogelijk gemaakt door Bregenzerwald Tourismus en Visit Vorarlberg.