Rodelen is één van onze favorieten bezigheden in de winter. Het gevoel wat je ervaart wanneer je met de houten slee een berg afglijdt, laat zich met niks anders vergelijken. Nou ja, misschien dan met een ritje in een achtbaan waarin je zelf zou moeten sturen. Zoiets… maar dan anders. Wil je weten wat rodelen is? En waar je de leukste rodelbanen vindt? We vertellen het je allemaal in dit artikel!
Wat is rodelen?
Rodelen is het afdalen van een berg of helling met een rodel (slee). De rodel is een houten slee waar je op zit, terwijl je met het touw, je gewicht en je voeten stuurt. Je kan een besneeuwde helling af rodelen. Maar écht rodelen doe je op een rodelbaan. Dit is een lang pad wat geprepareerd wordt om te rodelen. In veel gevallen vindt je rodelbanen in de buurt van een piste. Hier kan je dan met de skilift omhoog om vervolgens met de rodel af te dalen. Voordat je gaat rodelen is het wel handig om je een beetje in de techniek en in de rodelregels te verdiepen. Helaas gebeuren er ieder jaar wel een paar nare ongelukken op de rodelbaan.
Waar moet je op letten bij het rodelen?
Op de piste gelden de welbekende pisteregels. Voor de rodelbaan gelden gelijksoortige rodelregels. Het is handig om deze rodelregels even door te lezen voordat je gaat rodelen. Zo weet je bijvoorbeeld wat wel en niet mag en waar je stil moet staan als je op elkaar wil wachten onderweg.
Waarom is rodelen zo leuk?
Stel je voor: aan het einde van een gezellige dag op de piste, wissel je je skischoenen om voor sneeuwschoenen en ga je met een slee omhoog. Kinderen kunnen bij ouders op de slee en twee volwassenen kunnen ook een slee delen. Boven aangekomen eet je wat of je drinkt gezellig wat met elkaar. Vervolgens ga je met de rodel over de (verlichte) rodelbaan naar beneden. Op hoge snelheid glij je door de bochten, je probeert je voorligger in te halen terwijl de adrenaline door je lijf giert. Na afloop drink je nog wat en vier je de overwinning van je voorganger die je toch niet hebt in kunnen halen.
Leuk toch?!
Rodelen met kinderen
Rodelen met kinderen is een feest. Maar het moet natuurlijk ook een feest blijven. Neem je kind daarom (in ieder geval de eerste keer) bij jou op de slee. Het kind gaat voorop, jij erachter. Het touw houdt je zelf (voor het lichaam van je kind) vast. Kinderen vanaf een jaar of 8 kunnen zelf op een rodel. Maar dan moeten ze wel een klein beetje ervaring hebben. Ze moeten in ieder geval een slee kunnen besturen.
Zo vind je een rodelbaan bij jou in de buurt
De meeste skigebieden hebben wel een rodelbaan in de buurt. Sommige rodelbanen (zoals die in Wildkogel Arena, Oostenrijk) zijn wereld beroemd. Andere rodelbanen behoren tot de echte ‘geheimtips’. Wanneer je wil rodelen, vraag dan bij het toerismebureau naar een rodelbaan bij jou in de buurt.
Vaak zijn er ook speciale rodelavonden. Je gaat dan over een verlichte rodelbaan in het donker naar beneden. Dat is natuurlijk een extra leuke ervaring!
Veilig rodelen doe je zo
Rodelen is leuk, maar het is wel belangrijk om het veilig te doen. Rodelen doe je in wintersportkleding (een skibroek en ski jas) en met ski handschoenen aan. Ook raden wij een skihelm en skibril aan bij het rodelen. Zo ben je goed beschermd.
Rodelen doe je trouwens met wandelschoenen of snowboots. Rodelen met skischoenen is gevaarlijk en is in de meeste gevallen niet toegestaan. Omdat je de hele rit met je schoenen over de sneeuw ‘schaaft’ zijn gewone schoenen niet aan te raden. Wandelschoenen en snowboots zijn warm en waterdicht. Hiermee kom je redelijk comfortabel beneden aan.
Houdt er tot slot mee dat het behoorlijk koud kan zijn op de rodelbaan. Tijdens het rodelen zit je stil en je hebt je voeten continue in de sneeuw. Koukleumen raden we daarom aan om een extra laagje kleding aan te trekken.
Rodelen kan ook in de zomer!
Naast het bekende rodelen in de sneeuw, is het steeds in meer gebieden mogelijk om te zomer rodelen. Een zomerrodelbaan is heel iets anders dan een winterbaan, om te beginnen omdat er geen sneeuw ligt. Je daalt dan ook niet af op een rodel, maar in een karretje of bakje wat in een rails of over een rails loopt. Nog steeds hartstikke leuk, maar wel een heel andere (minder spannende) ervaring. Omdat je voeten in het karretje zitten, heb je geen specifieke schoenen nodig. En omdat je veilig ingepakt en ingesnoerd zit, hoef je ook geen helm op of beschermende handschoenen aan. De snelheid en de adrenaline is er echter niet minder om! Hier zie je hoe het zomer rodelen er aan toe gaat.
Wat als je niet durft?
Het kan gebeuren dat je heel veel zin hebt om te rodelen en dat je vlak voor de afdaling ineens knikkende knieën hebt. Of dat het zo druk is op de rodelbaan, dat je je bedenkt. Opeens durf je niet meer. En daar sta je dan, met je slee. Iedereen heeft het naar zijn zin, maar opeens wil je liever gewoon met de lift naar beneden.
Dit gebeurt af en toe. Het overkomt kinderen en volwassenen. En we hebben het zelf meerdere keren meegemaakt. En wanneer je bang bent onderweg, is de kans op ongelukken en blessures vele malen groter. Wie verkrampt op een slee zit, krijgt gegarandeerd spierpijn.
Ons advies is daarom om in dit geval niet alleen op de slee te gaan zitten en angstig en bibberend af te dalen. Deel een slee met iemand uit je gezelschap (ga voorop zitten en laat de ander sturen) of neem de lift terug naar het dal (als dat mogelijk is). Een beetje bang zijn we allemaal wel eens voor de start, maar als het na een paar minuten niet weg is, dan is het tijd om in te grijpen. Wanneer dit bij kinderen gebeurt, adviseren we het kind voorop de slee te zetten en de rodel af te geven. Kan je de rodel niet afgeven? Dan moet je deze vasthouden en meenemen naar het dal. Laat de slee nooit achter op de rodelbaan! Wanneer je na je angstige moment veilig beneden komt, is de kans groot dat je nog een ronde wil!
De leukste rodelbanen in Oostenrijk
We hebben ondertussen heel wat rodelbanen mogen proberen. Hieronder vind je onze favorieten.
- de rodelbaan in Wildkogel Arena, SalzburgerLand, Oostenrijk
- Konigslehenhahn Radstadt, Ski amadé, Oostenrijk.
- Rodelbaan in Mieders, Stubai, Tirol.
- Hexenrit, Söll, Tirol.
Rodelen in Frankrijk?
In Frankrijk kan je niet rodelen, maar wel sleeën. Sleeën van een baan af noemen ze in Frankrijk ‘luge’. Over het algemeen wordt hier geen houten slee gebruikt maar een plastic slee, die ze luge noemen. Je zit op de plastic bak op de grond met je voeten in de bak. Remmen doe je hier niet met je voeten, maar met je handen. Er zitten twee handremmen op de slee waar je mee stuurt en meer remt. Persoonlijk vinden wij deze manier veel enger, maar het is natuurlijk maar net wat je gewend bent.