Skibril kopen: waar moet je op op letten bij een skibril?

Ga je een nieuwe skibril kopen? Dan vertellen we je in dit artikel waar je op moet letten.

In een doorsnee wintersportgezin moet ieder jaar wel een skibril vervangen worden. Een duur grapje, want voor een goede skibril ben je al snel 100 euro kwijt. En als je dan vervolgens op de piste staat en skibril beslaat, of het zicht is slecht, dan voel je je echt zuur! Omdat het vanuit de winkel vaak lastig beoordelen is hoe een skibril presteert op de piste, helpen we je graag een handje op weg. Want even de skibril tegen je ogen drukken in een winkel, is geen goede test.

skibril kopen waarop letten
Skibril kopen: waarop letten?

Skibril kopen: waar op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een skibril? Bij het kopen van een skibril zijn er slechts 5 dingen waar je op moet letten. We leggen ze hieronder kort uit.

Skibril kopen, let op de soort lens

Het zicht op de piste valt of staat met de kwaliteit van de lens van de skibril. Deze kwaliteit van de lens laat zich lastig testen in een winkel, omdat je binnen geen UV licht hebt. De lens van een skibril reageert op UV licht en niet op kunstlicht.

Je hebt skibrillen met maar 1 soort lens (meestal categorie 2 of 3) en dit is prima, wanneer je doorgaans skiet bij bewolkt tot zonnig weer.

Maar je hebt ook skibrillen met een fotochromatische (meekleurende) lens en skibrillen waarvan je de lenzen kan wisselen.

De skibrillen met slechts 1 mogelijke lens, kan je beter links laten liggen als je onder alle omstandigheden de piste op wil. Kies liever voor een fotochromatische skibril of een skibril met verwisselbare lenzen. Zo heb je goed zicht bij bewolking, neerslag en op zonnige dagen. Wel zo fijn!

skibril kopen, de aandachtspunten
Skibril met verwisselbare lenzen.

Let op de categorie bij het kopen van een skibril

  • Categorie 0 en 1 zijn voor dagen met weinig licht. De lens is licht van kleur en laat veel licht door. Deze skibrillen zijn dan ook ongeschikt om je ogen te beschermen op zonnige dagen.
  • Categorie 2 skibrillen laten meer licht door en zijn geschikt voor bewolkte dagen of dagen met neerslag.
  • Categorie 3 skibrillen zijn ideaal voor de zonnige dagen op de piste.
  • Categorie 4 zie je weinig. De goggles laten weinig licht door en zijn daardoor ideaal voor zeer zonnige omstandigheden zoals op de gletsjer.

Je ziet, met 1 soort lens kom je niet ver. Dat brengt ons weer bij de fotochromatische en verwisselbare lenzen ;-). Let op, bij het kopen van een skibril met fotochromatische lenzen of verwisselbare lenzen, heb je nog steeds met bovenstaande categorieën te maken. Kijk dus goed welke lenssoort meegeleverd wordt. (bij fotochromatisch kan dit bijvoorbeeld categorie 2 en 3 zijn).

Kleur lens

Bruin, zwart, geel, roze, rood en oranje zijn de meest voorkomende lenskleuren. Geel laat veel licht door. Rood zorgt voor meer contrast op de piste. Bruin en zwart filteren veel licht.

Waar je voorkeur naar uitgaat, is persoonlijk. Zelf zie ik weinig diepte. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar rood/amber glas. Daardoor ben ik beter in staat contrasten (hoogte en diepte) verschil op de piste te herkennen. Maar zoals gezegd, dit is een zeer persoonlijke keuze.

Een rode lens vergroot het contrast op de piste.

Let op de pasvorm van de skibril

Herenskibrillen, damesskibrillen, kinderbrillen… het doet er eigenlijk niet zoveel toe. Ik kan zelf prima met een kinderskibril skiën. Mijn man past ook mijn damesskibril. Staar je dus niet blind op dit soort (marketing)termen. Pas de skibril met je skihelm en kijk of deze goed aansluit bij je gezicht.

De trend is de laatste jaren dat skibrillen erg groot zijn. Maar niet alle wintersporters hebben een groot hoofd. Damesskibrillen zijn vaak iets kleiner (net als kinderskibrillen), dus heren met een klein hoofd kunnen best een damesskibril passen.

Heb je een bril? Koop dan een skibril die over je bril past (OTG skibril = over the glasses).

Koop een skibril bij je skihelm

En let altijd op dat de skibril goed aansluit bij je helm. Anders eindig je met een bevroren stukje voorhoofd tussen je skibril en skihelm. Dat wil je niet.

Skibril kopen? Hier moet je op letten.
Een goede skibril is een groot genot op de piste!

Nu ben je klaar om een skibril te kopen

Met bovenstaande informatie ben je er klaar voor om je nieuwe skibril te kopen. Bestel hem online, dan kan je rustig passen en de skibril BUITEN uitproberen. Vergeet niet je skihelm erbij te pakken.

Wil je er zeker van zijn dat je een goede skibril koopt? Bekijk dan de skibrillentest van op-wintersport. Daarin staan de beste skibrillen voor ieder budget. Of bekijk onderstaand overzicht voor meer tips.

Skibril kopen: waar moet je op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een skibril? Bij het kopen van een skibril zijn er slechts 5 dingen waar je op moet letten.

soort lens van de skibril
categorie lens
kleur lens
pasvorm van de skibril
combinatie met skihelm

Meer weten? Lees dan het complete artikel: Skibril kopen: waar moet je op op letten bij een skibril?

Welke skibril moet ik kopen?

Wil je er zeker van zijn dat je een goede skibril koopt? Bekijk dan de skibrillen test van op-wintersport.nl. Daarin staan de beste skibrillen voor ieder budget.

wintersport » Skibril kopen: waar moet je op op letten bij een skibril?

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.