Slaapzak wassen: zo houd je jouw slaapzak schoon én warm

Hoe moet je een slaapzak wassen? Of het nu gaat om een donzen slaapzak of een synthetische slaapzak. En of je nu een week was kamperen of een huttentoch van twee weken maakte. De slaapzak moet na gebruik gewassen worden. Een slaapzak wassen doe je niet alleen zodat deze weer lekker ruikt en fris aanvoelt, maar ook om te zorgen dat deze optimaal functioneert en langer meegaat.

Wist je dat sommige mensen nooit hun slaapzak wassen in de veranderstelling dat hij dan langer meegaat? Maar daarmee bereiken ze juist het tegenovergestelde. Bij het gebruik van je slaapzak komen vuil, lichaamsvocht en vet in de slaapzak terecht. Wanneer deze niet verwijderd worden, wordt uiteindelijk de functionaliteit van je slaapzak aangetast. Wassen dus, en je slaapzak blijft schoon, fris en functioneel. Hieronder lees je, hoe je dit aanpakt.

Slaapzak van dons wassen
Door je dons slaapzak te wassen blijft deze langer goed.

Een donzen slaapzak wassen met Nikwax Down Wash Direct

Voor het wassen van dons is een speciaal wasmiddel nodig. Nikwax Down Wash zorgt ervoor dat het dons gereinigd en  geïmpregneerd wordt. Hierdoor kan het geen water meer op kan nemen en wordt het dons verzorgd voor een langere levensduur. Met het gebruik van Nikwax Down Wash Direct is het wassen van een donzen slaapzak kinderlijk eenvoudig:

 1. Maak je wasmachine schoon, verwijder restjes wasmiddel uit het zeepbakje.
 2. Doe de slaapzak met de rits volledig open in de machine.
 3. Doe 100 ml Nikwax Down Wash Direct in de wasmachine.
 4. Was vervolgens volgens het waslabel. Geen waslabel? Kies dan een handwasprogramma op 30 graden.
 5. Een donzen slaapzak kan het beste in de droger gedroogd worden zodat dit proces snel verloopt.
 6. Wanneer het dons ‘klontert’ dan kan je dit handmatig uit elkaar trekken en nog een paar minuten in de droger doen met drie drogerballen of tennisballen.

Laat de slaapzak na het drogen nog een dag op een droge plek luchten voordat je hem weer inpakt. Je slaapzak is nu schoon en het dons heeft weer een optimaal isolerende werking. Kortom: je blijft weer warm en droog in je slaapzak.

Synthetische slaapzak wassen met Nikwax Tech Wash

Een synthetische slaapzak (gevuld met kunstvezels) was je met een technisch wasmiddel zoals Nikwax Tech Wash. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van technische kunstvezels en voor het behoud van functionele eigenschappen. Zo voorkomt het dat de vulling van je slaapzak een elkaar gaat plakken.

 1. Raadpleeg de instructies op het waslabel.
 2. Rits de slaapzak open en stop deze samen met 100 ml Nikwax Tech Wash in de machine volgens het waslabel.
 3. Haal de slaapzak voorzichtig uit de machine, hij kan nu zwaar aanvoelen en je wilt niet dat hij scheurt.
 4. Droog op een lage temperatuur met drie tennisballen of droger ballen.
 5. Geen droger? Droog de slaapzak dan liggend in een goed geventileerde ruimte.
Synthetische slaapzak wassen
Was een synthetische slaapzak met Tech Wash.

Nikwax als duurzame keuze voor het wassen van je slaapzak

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nikwax. Wij zijn groot fan van Nikwax vanwege het oprecht duurzame karakter van deze organisatie. Nikwax streeft naar een beter milieu. Met de onderhoudsproducten van Nikwax ben je van twee belangrijke dingen zeker:

 1. de producten zijn op waterbasis en onschadelijk voor mens en milieu
 2. je outdoorproducten gaan langer mee

Een geruststellende gedachte toch? Zo hoef je je geen zorgen te maken als je in je vers gewassen slaapzak kruipt. Daarbij herstelt Nikwax de natuurlijke werking van producten. Zo zorgt het ervoor dat heet dons weer waterafstotend is na een wasbeurt. Zelfs zó waterafstotend dat je in je slaapzak van dons kan blijven drijven!

Nikwax maakt dons waterafstotend
Nikwax maakt dons waterafstotend.

Zo was je een slaapzak: antwoord op de meest gestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen omtrent het wassen van slaapzakken.

Hoe vaak moet ik mijn slaapzak wassen?

Wanneer je slaapzak een week of langer gebruikt is, is het tijd om hem te wassen. Volg bovenstaande instucties en je slaapzak is weer als nieuw!

Moet ik mijn slaapzak na één of twee nachtjes al wassen?

Voor kort gebruik kan je een lakenzak gebruiken. Dit is een hoes die je in je slaapzak doet om je slaapzak schoon te houden. Zo voorkom je dat je je slaapzak moet wassen na ‘slechts’ twee nachten.

Mijn dons slaapzak voelt ‘leeg’ hoe krijg ik hem weer luchtig?

Was je slaapzak in dit geval met Nikwax Down Wash Direct en je hebt kans dat het dons ‘opleeft’.

Hoe kan ik mijn (dons) slaapzak drogen zonder droger?

In de droger droogt je slaapzak extra snel en dit komt het materiaal ten goede. Wanneer je geen droger hebt, kan je de slaapzak liggend drogen. Klop hem tussendoor een aantal keer flink op (bijvoorbeeld met een mattenklopper).

Kan ik een slaapzak op de hand wassen?

Je zou je slaapzak op de hand kunnen wassen als je een (ruime) badkuip hebt. Gebruik daarvoor dezelfde outdoor wasmiddelen en zorg ervoor dat je slaapzak goed nat wordt.

Hoe lang moet een slaapzak drogen?

Hoe lang moet een slaapzak drogen? In de droger duurt het zo’n 3 tot 5 uur voordat je slaapzak volledig droog is. Daarna moet de slaapzak nog een dag in een droge omgeving liggen voordat je hem op kan bergen. Zo voorkom je dat er toch nog vocht tussen het dons achterblijft.

Slaapzak » Slaapzak wassen: zo houd je jouw slaapzak schoon én warm

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..